Sarbatoarea Sfantului Nifon la Catedrala mitropolitana din Craiova

Praznicul Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, va fi sarbatorit in mod deosebit la  Catedrala mitropolitana "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir” din Craiova, care ii adaposteste sfintele moaste. Programul slujbelor va incepe sambata, 10 august, ora 18.

00,  prin savarsirea Vecerniei unita cu Litia. Dupa slujba, racla in care se gasesc particele din moastele Sfantului Nifon, Sfintilor Serghie si Vah si ale Sfintei Mucenite Tatiana, va fi purtata in procesiune in jurul sfantului locas.  Duminica, 11 august, in ziua praznicului, momentele liturgice vor debuta prin savarsirea Acatistului Sfantului Nifon si Ceasurile, urmate de slujba Sfintei Liturghii care va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

Sfantul Nifon, fost Patriarh al Constantinopolului, a fost chemat in Tara Romaneasca in anul 1502, in timpul domniei lui Radu cel Mare, pentru a reorganiza viata bisericeasca. In anul 1503, in calitate de Mitropolit al Tarii Romanesti, Sfantul Nifon a infiintat episcopiile Ramnicului si Buzaului. La scurt timp paraseste scaunul mitropolitan in urma unui conflict cu domnitorul roman si se retrage la Sfantul Munte Athos, de unde pleaca la Domnul in anul 1508. In anul 1517, la solicitarea domnitorului Neagoe Basarab, mitropolitul Nifon este trecut in randul sfintilor, cu ziua de pomenire la 11 august. Drept multumire, monahii de la Sfantul Munte Athos ii daruiesc domnitorului Neagoe Basarab capul si o mana a Sfantului Nifon. Moastele sunt aduse si pastrate in Biserica Manastirii de la Curtea de Arges pana la 20 octombrie 1949, cand, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane hotaraste ca acestea sa fie aduse la Catedrala mitropolitana Sfantul Dumitru din Craiova, unde se gasesc si astazi.
(Gheorghe Cioiu)

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

09 August 2013

Vizualizari: 792

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Nifon la Catedrala mitropolitana din Craiova 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE