Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la Gherla

Sfanta Cuvioasa Parascheva, pomenita in Biserica Ortodoxa Romana in data de 14 octombrie, este cinstita in mod deosebit in aceste zile in Protopopiatul Ortodox Gherla. Cu ocazia sarbatoririi hramului bisericii de pe strada Plugarilor, ce o are pe Sfanta Cuvioasa Parascheva ca ocrotitoare spirituala, parohia ortodoxa Gherla IV, impreuna cu primaria municipiului organizeaza Sarbatoarea Sfintei Parascheva. Programul va debuta sambata, 12 octombrie 2013, cand de la ora 16 va fi oficiata in biserica “Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Gherla, Taina Sfantului Botez pentru nou-nascutii parohiei. De la ora 18 va fi savarsita Slujba Vecerniei cu Litie, urmata de slujba Utreniei, oficiate in sobor de preoti si diaconi.

Programul liturgic va continua duminica, 13 octombrie 2013, de la ora 9, cand va fi oficiata Sfintirea Apei si Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. De la ora 10 va incepe Sfanta Liturghie savarsita de un sobor de preoti din parohiile invecinate, dar si parintele profesor Mihai Himcinski, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba-Iulia. Raspunsurile vor fi date de cel mai vechi cor barbatesc din tara, venit din Fenteusul Mare si condus de Prof. Dragos Andrei. Sfanta Liturghie va fi urmata de o slujba de pomenire, ce va fi oficiata pentru martirii si marturisitorii din inchisorile comuniste si pentru ctitorii si binefacatorii parohiei “Sfanta Parascheva” din Gherla. La finalul Sfintei Liturghii va avea loc si o lansare de carte in care vor fi prezentate publicului volumul “Am auzit un sfant vorbind”, despre parintele Arsenie Boca cu parintele Ioan Sofonia din Sibiu si „Baricadele libertatii tinerilor de azi”, o carte de interviuri realizate de jurnalistul Romeo Petrasciuc din Sibiu. Tot in cadrul acestui eveniment va fi lansata si campania “Oameni pentru Oameni – Cine pe sarmani ajuta pe Dumnezeu imprumuta”, o campanie desfasurata de parohia “Sfanta Cuvioasa Parascheva” in parteneriat cu primaria municipiului Gherla, toate scolile gherlene si Fundatia Crestina “Sfantul Nicolae”. Campania are ca obiectiv strangerea de fonduri si de ajutoare pentru familiile sinistrate din Galati, ce si-au pierdut locuintele in urma inundatiilor din ultimele luni.

Dupa acest moment festiv de la ora 12:15 va fi organizata o agapa crestina la cantina Fundatiei “Sfantul Nicolae” din Gherla, pentru persoanele singure si varstnice din parohia “Sfanta Parascheva”. De la ora 16 va avea loc la Casa de cultura din oras, spectacolul de folclor si traditie romaneasca intitulat “Cantec si dor stramosesc din sufletul neamului omenesc”. Spectacolul artstic va fi sustinut de cei 40 de maramureseni din Corul barbatesc din Fenteusul Mare sub indrumarea dirijorului Prof. Dragos Andrei. Duminica, in ajunul sarbatorii, de la ora 19 va fi oficiata slujba Vecerniei cu Litie inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva, pomenita in Biserica Ortodoxa luni, 14 octombrie.

Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Gherla va continua luni cu Sfanta Liturghie la biserica ce ii poarta numele din oras, slujba oficiata de un sobor de preoti si diaconi. La final se va savarsi si o slujba de parastas pentru toti preotii, preotesele si dascalii care au slujit in orasul Gherla in ultimii ani si care au ramas modele pentru intreaga comunitate gherleana. Luni seara de la ora 18 preotii slujitori ai bisericii “Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Gherla vor oficia slujba Vecerniei si Taina Sfantului Maslu, aducand slava lui Dumnezeu si Cuvioasei Parascheva pentru ocrotirea si purtarea de grija, precum si pentru toate binecuvantarile oferite de-a lungul timpului.

Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

12 Octombrie 2013

Vizualizari: 849

Voteaza:

Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la Gherla 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE