SARBATOAREA SFINTEI PARASCHEVA - 2010

Ca in fiecare an, sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de apropiere si de marturisire comuna pentru credinciosi din tara si din strainatate, care vin la Iasi pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva si ale altor sfinti ai Bisericii Ortodoxe.

Anul acesta, pelerinii care vor veni sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva se vor putea inchina si la moastele Sfantului Maxim Marturisitorul care vor fi aduse de la Manastirea “Sf. Pavel” din Muntele Athos.

La evenimentele organizate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei in perioada 9-17 octombrie 2010, presa va avea acces pe baza legitimatiilor de serviciu. In data de 14 octombrie 2010, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata pe esplanada din fata Catedralei Mitropolitane, pe o scena special amenajata.

Va oferim, atasat acestui comunicat, programul detaliat al evenimentelor prilejuite de sarbatoarea dedicata Sfintei Cuvioase Parascheva si anuntam, si pe aceasta cale, institutiile de presa ca, pe aceasta tema, va avea loc o conferinta de presa in data de 5 octombrie 2010, la ora 13.30, in Sala ”Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iasi.

Biroul de Presa al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei


Programul hramului 'Sf. Cuvioasa Parascheva' de la Iasi
(9 - 17 octombrie 2010)

 

Sambata, 09 octombrie :

• Orele 22.25 - Sosirea delegatiei din Grecia cu moastele Sf. Maxim Marturisitorul (Aeroportul Iasi).

Duminica, 10 octombrie :

• Orele 06.30 - Procesiune a moastelor Sf. Cuv. Parascheva, inconjurul Catedralei prin Bulevardul „Stefan cel Mare si Sfant” si depunerea lor pe platoul din fata Catedralei pentru inchinare.
• Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 19.00-20.30 - Pelerinajul Calea Sfintilor - Scoaterea in procesiune a moastelor Sf. Cuv. Parascheva, deplasare prin oras (Str. Sf. Andrei, Str. Palat, Bis. Sf. Nicolae Domnesc - intalnire la Biserica Sf. Nicolae Domnesc cu moastele Sf. Maxim Marturisitorul, B-dul Stefan cel Mare si Sfant) si depunerea lor pe esplanada din fata Catedralei mitropolitane pentru inchinare.

Luni, 11 octombrie :

• Orele 08.00-11.30 – Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).

Marti, 12 octombrie :

• Orele 07.30-11.30: Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie arhiereasca (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 11.30-12.00: Slujba de pomenire pentru Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 12.00-13.00: Moment de evocare a personalitatii Mitropolitului Teoctist al Moldovei si Sucevei (in Sala ”Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iasi) care cuprinde:
1. Proiectarea unui film despre activitatea Patriarhului Teoctist ca Mitropolit (si loctiitor de Mitropolit) al Moldovei si Sucevei
2. Lansarea volumului Urme in eternitate - Mitropolitul Teoctist al Moldovei si Sucevei, publicat la Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei
3. Vizitarea expozitiei de carti tiparite in perioada pastoririi Patriarhului Teoctist in Moldova (vor fi expuse si imagini cu bisericile construite sau restaurate in aceasta perioada)
• Orele 18.00 - Lansarea, la Centrul Cultural Francez din Iasi, a lucrarii Dictionar bilingv de termeni religiosi ortodocsi, publicata la Editura DOXOLOGIA (in doua volume: roman-francez si francez-roman), autor Lect. Dr. Felicia Dumas. Manifestarea este organizata in cadrul unui parteneriat cultural incheiat intre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Centrul Cultural Francez.
• Orele 21.00-01.00 - Slujba de priveghere in cinstea sarbatorii Aducerii moastelor Sf. Ap. Andrei la Iasi (Vecernia, Litia si Utrenia) – in Catedrala Mitropolitana.

Miercuri, 13 octombrie :

• Orele 07.00-11.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 17.00 – Inaugurarea Librariei DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (Bld. Stefan cel Mare si Sfant nr. 14, Iasi).
• Orele 18.00-19.30 - Concursul coral Tineri laudati pe Domnul, editia a VII-a (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 21.00-03.00 - Slujba de priveghere a sarbatorii Sfintei Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia si Sfanta Liturghie - in Catedrala Mitropolitana).

Joi, 14 octombrie :

• Orele 07.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva si Ceasurile (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 09.00-13.00 – Sfanta Liturghie (pe podiumul de langa Catedrala Mitropolitana).
• Orele 18.30 – Deschiderea Simpozionului organizat de catre Complexul Muzeal National Moldova Iasi, in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la Muzeul Unirii din Iasi, intitulat Monumentul - Traditie si viitor, Editia a XII-a. Simpozionul va avea o sectiune dedicata bisericilor si manastirilor fortificate din Moldova si in special Manastirii Golia (anul acesta se implinesc 350 de ani de la sfintirea bisericii Manastirii Golia).
• Orele 18.30-22.00 – Slujba de Priveghere a Sfantului Maxim Marturisitorul (Vecernia, Litia si Utrenia) – in Catedrala Mitropolitana.

Vineri, 15 octombrie :

• Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Ceasurile, Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 10.00 – Deschiderea Simpozionului International Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa “Dumitru Staniloae” din Iasi (in Sala “Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iasi).
• Orele 16.00-18.00 – Ceasul al IX-lea, Vecernia si Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva.
• Orele 19.00 - Lansarea lucrarii Sfantul Maxim Marturisitorul - Mediator intre Rasarit si Apus, publicata la Editura DOXOLOGIA, autor Jean Claude Larchet. Lansarea se va face in Aula Mihai Eminescu a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, urmata de o conferinta sustinuta de autor cu tema: Actualitatea teologiei Sfantului Maxim Marturisitorul.

Sambata, 16 octombrie :

Manifestari dedicate implinirii a 20 de ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Paisie Olaru de la Manastirea Sihastria
• Orele 8.00-10.00 – Sfanta Liturghie arhiereasca (in biserica mare a Manastirii Sihastria)
• Orele 10.00-10.30 – Trisaghion pentru Parintele Paisie Olaru (la cimitir)
• Orele 10.30 -13.30 – Simpozion dedicat Parintelui Paisie Olaru (in demisolul bisericii mari a Manastirii Sihastria)


Duminica, 17 octombrie :

• Orele 08.30-12.30 – Resfintirea bisericii Manastirii Golia, urmata de Sfanta Liturghie arhiereasca.
• Orele 17.00 - Sfintirea locului pe care se va ridica biserica parohiala „Sf. Maxim Marturisitorul” din cartierul Munteni-Copou (municipiul Iasi).

Biroul de Presa al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei
 

04 Octombrie 2010

Vizualizari: 2023

Voteaza:

SARBATOAREA SFINTEI PARASCHEVA - 2010 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE