Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul

La praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, numeroşi pelerini au participat la hramurile unor aşezăminte monahale din Transilvania. Cu acest prilej a fost amintită lucrarea pe care Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos, o face în vieţile credincioşilor. La Mănăstirea „Sfinţii Brâncoveni” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a fost săvârşită slujba Parastasului la zece ani de la trecerea la cele veşnice a Mitropolitului Antonie Plămădeală.

La Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul a adunat numeroşi pelerini veniţi din toate colţurile ţării pentru a se ruga şi pentru a-l omagia pe Mitropolitul Antonie Plămădeală, la zece ani de la trecerea sa la Domnul. Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul din pădurea aflată în apropierea mănăstirii de un sobor de arhierei condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Alături de ierarhul de la Sibiu au liturghisit Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Ilarion, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi stareţul mănăstirii de la Sâmbăta de Sus.

În soborul slujitor s-au aflat ieromonahi, preoţi din Sibiu şi alte localităţi, parohul din localitatea Stolniceni din Republica Moldova, satul natal al Mitropolitului Antonie Plămădeală, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna”, condus de drd. Adrian Dobreanu.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de PS Episcop Visarion care a prezentat viaţa şi misiunea Sfântului Prooroc Ioan, cel care este cunoscut ca ultimul profet al Vechiului Testament şi Înaintemergătorul Mântuitorului Iisus Hristos.

„Poate nici un sfânt nu este cinstit atât de mult ca Ioan Botezătorul, căruia Biserica i-a închinat în timpul anului liturgic câteva zile de sărbătoare cu ţinere, cum este cea de astăzi. Mai mult decât atât, în fiecare zi de marţi, Biserica îl cinsteşte prin slujbe speciale pe acest mare prooroc”, a spus PS Episcop Visarion.

Promotor al valorilor eterne
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop Casian a rostit un cuvânt de omagiu adus Mitropolitului Antonie Plămădeală, amintind credincioşilor atât viaţa sa plină de încercări, cât şi marile realizări pe plan cultural, pastoral-misionar şi administrativ.

„Promotor al cuvântului înmiresmat din Sfintele Scripturi, din vieţile Sfinţilor şi ale Sfinţilor Părinţi, tâlcuindu-ne mereu şi actualizându-ne mereu Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos şi promovând el însuşi în viaţa lui, prin Sfânta Biserică şi tezaurul ei de credinţă, de cultură, de filantropie şi de solidaritate, promovând valoarea sufletească, culturală şi, mai presus de toate, valoarea omului fidel Bisericii şi neamului, pentru a trăi şi după moarte”, a spus IPS Arhiepiscop Casian.

Slujba de pomenire a fost oficiată la mormântul Mitropolitului Antonie Plămădeală, în prezenţa singurului frate rămas în viaţă, Mihai Plămădeală, a rudelor şi celor care i-au fost aproape în momente importante din viaţa sa.

„L-am simţit astăzi pe Mitropolitul Antonie Plămădeală ca fiind co-slujitor. Am fost patru arhierei la Sfânta Liturghie, dar de sus ne-a ocrotit cu prezenţa sa spirituală şi ne-a ajutat să-i aducem cinstire şi mulţumire lui Dumnezeu aşa cum se cuvine. În acelaşi timp l-am pomenit pe Mitropolitul Antonie Plămădeală pentru veşnica lui odihnă”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro
 

Pe aceeaşi temă

31 August 2015

Vizualizari: 467

Voteaza:

Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE