Sarbatorile lunii aprilie

Luna aprilie este una bogata in sarbatori de mare importanta pentru crestinii ortodocsi. In prima zi a acesteia, Biserica Ortodoxa a pomenit-o pe Cuvioasa Maria Egipteanca, devenita prin pocainta sa timp de 47 de ani in pustiul Iudeii, reperul cel mai important din hagiografia crestina pentru plangerea pacatelor.

 
 
Pe 11 aprilie Biserica Ortodoxa Romana il pomeneste pe Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica.

Sfantul Mucenic Sava de la Buzau este pomenit pe 12 aprilie. Din anul 1996, a fost proclamat ocrotitor spiritual al meleagurilor buzoiene.
 
Pe 14 aprilie Biserica noastra face pomenirea Sfantului Ierarh Pahomie de la Gledin, episcop al Romanului intre anii 1707-1714.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta, este pomenit pe 23 aprilie.
 
Ziua de 24 aprilie va fi marcata in mod deosebit de credinciosii din Transilvania, la aceasta data facandu-se pomenirea Sfintilor Ierarhi Ilie Iorest si Sava Brancovici, Mitropolitii Transilvaniei. Pentru a doua oara in Biserica noastra va fi pomenit in aceasta zi si Sfantul Ierarh Simion Stefan.
 
Spre sfarsitul lui aprilie, in cea de-a 25-a zi a lunii, va fi pomenit un alt sfant roman: Cuviosul Vasile de la Poiana Marului.

Intreaga Ortodoxie va sarbatori anul acesta Praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim, Floriile, duminica, pe 28 aprilie. In lacasurile de cult se oficiaza in aceasta zi slujbe de sfintire a "stalparilor” - ramuri de salcie sau finic care sunt oferite credinciosilor prezenti la Sfanta Liturghie.
 
Catalin Cernatescu   

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2013

Vizualizari: 2353

Voteaza:

Sarbatorile lunii aprilie 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sarbatori postul mare

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE