Sarbatorile lunii februarie

În prima zi a lunii februarie, în Duminica Vameşului şi a Fariseului, începe perioada liturgică a Triodului (cuvântul provine din grecescul triodion şi înseamnă cântare în trei ode). Timpul Triodului ţine de la Duminica Vameşului şi Fariseului şi până în Sâmbăta Mare (înainte de Paşti), în total 10 săptămâni.

Tot pe 1 februarie este prăznuit Sfântul Mucenic Trifon cunoscut în Biserica Ortodoxă ca ocrotitorul ogoarelor.

Conform unei vechi tradiţii locale, în mai multe localităţi din Oltenia sunt oficiate în această zi slujbe de binecuvântare a plantaţiilor de viţă de vie, a grădinilor şi livezilor.

Pe 2 februarie Biserica prăznuieşte „Întâmpinarea Domnului”. A doua zi după acest praznic împărătesc sunt pomenite două persoane care au luat parte la acest eveniment: Dreptul Simeon şi Sfânta Proorociţă Ana.

Duminică, 8 februarie, îl cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat. O parte din cinstitele sale moaşte se găsesc în Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.
Două zile mai târziu, pe 10 februarie este sărbătorit Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie. În Arhiepiscopia Craiovei, Sfântul Mucenic este cinstit în mod deosebit la Biserica Harşu din Craiova care îl are ca ocrotitor.

Pe 14 februarie, în Sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor adormiţi în dreapta credinţă. Această pomenire generală a celor morţi poartă numele de „Moşii de iarnă”.

În ziua a 22 – a a lunii februarie, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, creştinii ortodocşi lasă sec pentru Postul Sfintelor Paşti. Postul începe, anul acesta, pe 23 februarie şi se termină pe 11 aprilie.

Luna februarie se încheie cu pomenirea a doi sfinţi străromâni. La 29 februarie Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian Romanul şi Gherman din Dobrogea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat generalizarea cultului celor doi sfinţi în anul 1992, cu dată de prăznuire la 29 februarie, iar când nu sunt ani bisecţi, la 28 februarie.



Diacon Gheorghe Cioiu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

02 Februarie 2015

Vizualizari: 541

Voteaza:

Sarbatorile lunii februarie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE