Sarbatorile lunii martie

A treia luna din anul calendaristic si a saptea din anul bisericesc cuprinde pomenirea unor sfinti de seama ai Bisericii. Pe 9 martie, crestinii ortodocsi ii vor cinsti pe Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia. Soldati in slujba imparatului roman Licinius, acestia au fost osanditi la moarte prin inghetare, pentru ca nu au vrut sa se inchine idolilor. Dupa traditie, credinciosii aduc in aceasta zi la biserica, spre binecuvantare, „mucenici”: colacei in forma cifrei opt, copti la cuptor sau fierti.Pe 12 martie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Grigorie Dialogul sau Grigorie cel Mare.

Acesta a trait in secolul al VI-lea si a fost Episcop al Romei. Este cunoscut mai ales ca autor al Liturghiei darurilor inainte sfintite, care se oficiaza in perioada Postului Mare.

In a 2-a zi a lunii, in Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, credinciosii vor lasa sec pentru Postul Sfintelor Pasti. Postul incepe, anul acesta, pe 3 martie.

Pe 25 martie vom sarbatori Buna Vestire sau Blagovestenia. Praznicul aminteste de momentul in care Fecioara Maria a fost anuntata de Arhanghelul Gavriil ca va primi in pantece si va naste pe Fiul lui Dumnezeu. Biserica a randuit pentru aceasta sarbatoare dezlegare la peste. A doua zi, pe 26 martie, se face si cinstirea Sfantului Arhanghel Gavriil, precum si a Sfintilor Mucenici Montanus, preotul si sotia sa, Maxima.

In penultima zi a lunii, pe 30 martie, Biserica il pomeneste pe Cuviosul Ioan Scararul. Sfantul a primit acest nume datorita scrierii „Scara dumnezeiescului urcus”, un adevarat tratat de asceza, despre parasirea pacatului si invatarea virtutilor pentru a dobandi mantuirea.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

03 Martie 2014

Vizualizari: 4762

Voteaza:

Sarbatorile lunii martie 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

buna vestire sarbatori

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE