Schitul Darvari in sarbatoare

 

Printre numeroasele manastiri si biserici din Romania, avand hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", aflate astazi in sarbatoare,  se afla si Schitul Darvari din Capitala.

 

In  cuvantul adresat credinciosilor la Sfanta Liturghie de astazi, staretul schitului, Protos. Teofil Anastasoaie, a vorbit despre numeroasele marturii din Vechiul si Noul Testament legate de aparitia Ingerilor si de interventia lor in viata oamenilor. Cu privire la semnificatia sarbatorii de astazi, Parintele Staret Teofil a spus:

 

"Sarbatoarea de astazi poarta numele de Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si al celorlalte Puteri Ceresti iar sobor inseamna adunare, adica o comuniune. Nu-i praznuim doar pe Arhanghelii Mihail si Gavriil.

Ei sunt insa reprezentantii cei mai de seama ai cetelor ingeresti pentru ca si-au facut simtita prezenta in momente importante ale mantuirii si ale istoriei mantuirii omenesti. Sunt insa si alti Ingeri pe care Biserica ii cinsteste. Fiecare dintre noi, crestinii, avem sau primim la Sfantul Botez un inger pazitor."

 

Parintele Staret Teofil a vorbit apoi, pe larg, despre Sfantul Arhanghel Mihail, Ingerul dreptatii lui Dumnezeu si pazitor al usilor Raiului, despre Sfantul Arhanghel Gavriil, Ingerul bunatatii, aducator de vesti bune, si, in general, despre rolul si misiunea Ingerilor in viata noastra, ca slujitori ai oamenilor si vestitori ai gandurilor si ai indemnurilor bune, ai voii celei drepte a lui Dumnezeu, ca misionari in aceasta lume a Pamantului.

 

"Ziua de astazi a Sfintilor Ingeri este nu doar o zi de cinstire pentru faptele lor, pentru misiunile pe care le primesc de la Dumnezeu, dar si o recunostinta a noastra fata de slujirea lor. Ei sunt slujitori ai lui Dumnezeu mai intai, iar apoi au misiunea de a-i sluji pe oameni. Si, iata, ce cinste mare ne face noua Dumnezeu, ca oamenii sa fie slujiti de fiinte netrupesti! E pacat insa ca noi nu suntem constienti de aceasta slujire a lor si de faptul ca, permanent, suntem inconjurati si ocrotiti de Ingerii lui Dumnezeu. Si de aceea, Mantuitorul Hristos spune intr-un loc in Sfanta Scriptura ca cine supara pe un frate mai mic pacatuieste, pentru ca Ingerul lui pururea vede fata lui Dumnezeu in Ceruri. Adica necajind pe un om, sigur ca il necajim si pe Ingerul care are grija de omul respectiv.  Si Ingerii nostri sunt asemenea, pururea vad fata lui Dumnezeu in Ceruri, dar se bucura cand si noi ne intoarcem fata catre Dumnezeu. Atunci exista o comuniune intre noi si Dumnezeu iar misiunea lor, de a ne fi calauzitori, se implineste." a mai spus Parintele Teofil.

 

Intreaga predica rostita de Parintele Teofil Anastasoaie, staretul Schitului Darvari, la Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil poate fi ascultata la sectiunea "Audio" pe site-ul nostru:

 

Asculta Predica de la hramul Schitului Darvari

 

.

08 Noiembrie 2007

Vizualizari: 1300

Voteaza:

Schitul Darvari in sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE