Schitul Sfantului Dionisie si-a primit vesmantul

Sambata, 3 septembrie, Preasfintitul Parinte Lucian Episcopul Caransebesului alaturi de un numeros sobor de preoti si diaconi a sfintit pictura ce impodobeste biserica schitului „Sfantul Dionisie Exiguul” din Bucova

Aflat intr-un peisaj mirific, Schitul „Sfantul Dionisie Exiguul” din Bucova a fost infiintat la data de 1 octombrie 2009, fiind primul asezamant monahal din Patriarhia Romana inchinat Sfantul Dionisie Exiguul. Acesta a fost ctitorit de catre domnul Ionesie Ghiorghioni in memoria si vesnica pomenire a fiului sau Dionisie Ghiorghioni trecut prematur in lumea dreptilor. La praznuirea primului hram al schitului, Preasfintitul Parinte Lucian Episcopul Caransebesului a tarnosit, la data de 1 septembrie 2010, biserica cu hramul „Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul”.

La slujba au participat autoritati judetene si locale precum si un numar impresionant de credinciosi. La final, Preasfintitul Parinte Episcop Lucian a rostit un bogat cuvant de invatatura: „Dumnezeu ne-a ajutat ca in aceasta dupa-amiaza, la inceputul anului bisericesc, dupa trei zile de la pomenirea si cinstirea Sfantului Dionisie Exiguul sa fim aici in acest loc ales de Dumnezeu ca sa binecuvantam osteneala si jertfa familiei Ghiorghioni, sa binecuvantam icoanele care impodobesc interiorul acestei biserici.

Pictura unei biserici este vesmantul care impodobeste biserica. Asa cum un preot nu poate savarsi sfintele slujbe fara sfintele vesminte, tot asa potrivit randuielilor bisericesti, pictura este intr-o biserica un vesmant care face proprie savarsirea sfintelor slujbe intr-un asezamant bisericesc. Sigur, aici s-au savarsit sfintele slujbe chiar daca nu a pictata biserica dar am avut sfintele icoane pe iconostas, am avut sfintele icoane puse in interiorul bisericii, dar atunci cand biserica este pictata atunci locasul este pregatit pentru a sluji cu adevarat toate sfintele slujbe. Pictura este Scriptura in imagini, asa cum ati ascultat in rugaciunea de binecuvantare a picturii, ne-am adus aminte de istoria Vechiul Testament, de Noul Testament, sfintele Evanghelii si cartea Faptele Apostolilor dar si de Sfintii Parinti, perioada postapostolica si perioada patristica pentru ca im biserica se picteaza scene din Vechiul si Noul Testament si sfintii care au bineplacut lui Dumnezeu: sfintii prooroci, sfintii apostoli, sfintii mucenici, ierarhii, cuviosii si dreptii care au bineplacut lui Dumnezeu. ”

Sarbatoarea s-a incheiat cu agapa frateasca oferita de familia ctitor Ghiorghioni. Schitul "Sfantul Dionisie Exiguul" - Bucova este pastorit de parintele ieromonah Calinic Stanga. Acesta cuprinde biserica schitului, construita in stil moldovenesc, si un corp de chilii. Schitul de la Bucova este al XX-lea asezamant monahal din Episcopia Caransebesului si impleteste frumos cununa vietii monahale duhovnicesti din aceasta eparhie.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

.

06 Septembrie 2011

Vizualizari: 526

Voteaza:

Schitul Sfantului Dionisie si-a primit vesmantul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE