Schitul vechi al Manastirii Frasinei si Schitul Cozia Veche isi sarbatoresc hramul

Cu prilejul praznicului Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul - 24 iunie, Schitul vechi al Manastirea Frasinei si Schitul Cozia Veche din judetul Valcea isi sarbatoresc hramul.

Biserica Schitului vechi al Manastirii Frasinei, cu hramul ”Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, a fost construita din lemn de calugarii bulgari Ilarion si Stefan, in anul 1710 si reconstruita din zid in anii 1762-1763 de Carstea Iovipali si Damian Iovipali, fratii hagii din Ramnic, impreuna cu Nicolita Iovipali, fiul lui Carstea, avand binecuvantarea episcopului de Ramnic, Filaret.

In jurul acestui schit au existat chilii care insa nu s-au pastrat. Din anul 1787, din timpul razboiului ruso-turc, schitul este pustiit si ramane parasit pana in anul 1848, cand este refacut de calugarul cernican Acache, cu invoirea lui Gheorghe Iovipali, urmasul primilor ctitori. Acesta inchide pridvorul bisericii cu caramida, transformandu-l in pronaos, il zugraveste si reface incaperile chiliilor.

Biserica veche pastreaza pictura din anul 1763, executata de Teodor Zugravul, cat si pe cea din tinda din anul 1848.

Biserica Schitului Cozia Veche sau ”Schitul de piatra” cum mai este cunoscut, situat la un kilometru nord de manastirea Cozia de care apartine, are hramul ”Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” si "Cuvioasa Parascheva" si se crede ca ar fi ctitoria domnitorului Radu, tatal lui Mircea, la sfarsitul secolului al XIII-lea inceputul secolului al XIV-lea. Documentar este atestata la 8 noiembrie 1601 si 8 noiembrie 1602, cand Teofana monahia, in actele de donatie catre manastirea Cozia, mentioneaza doi nevoitori ai acestui schit. Ultima mentiune documentara despre viata acestui schit poarta data de 8 septembrie 1837.

Sursa: arhiram.ro

.

24 Iunie 2010

Vizualizari: 743

Voteaza:

Schitul vechi al Manastirii Frasinei si Schitul Cozia Veche isi sarbatoresc hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE