Scoala de vara 'Edulife' de la Parohia Harsu, la final

Şcoala de vară „Edulife”, organizată la Parohia „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” – Harşu din Craiova, se încheie astăzi, 10 iulie, printr-un pelerinaj la mănăstirile din judeţul Vâlcea. Festivitatea de premiere a avut loc joi, 9 iulie, în curtea bisericii parohiale, când cei 40 de participanţi au primit premii şi diplome.

După aproape o lună de activităţi interactive, lecţii de engleză, ateliere de pictură, informări practice din domensiul circulaţiei sau sănătăţii şi nu în ultimul rând de experienţă liturgică, Şcoala de vară „Edulife”, organizată în Parohia craioveană Harşu, a ajuns la final.

Beneficiarii, cei peste 40 de elevi de la şcolile şi liceele din Cetatea Băniei, au avut parte de numeroase suprize din partea organizatorilor.

La finele celei de a III-a ediţii, reprezentanţii Asociaţiei „Edulife” şi parohienii de la Harşu, în frunte cu preotul Viorel Dică, au acordat joi, 9 iulie, diplome, tricouri, şepcuţe şi cărţi participanţilor. Evenimentul de premiere a avut loc într-un cadru festiv, în curtea bisericii parohiale. Întreaga activitate a culminat însă cu o excursie, organizată la mai multe mănăstiri şi biserici din Arhiepiscopia Râmnicului. „Între priorităţile pastoral-misionare ale parohiei noastre se numără şi lucrul cu tinerii. Ei sunt viitorul nostru şi de aceea trebuie să-i povăţuim cu grijă, trebuie să le ascultăm dorinţele şi să fim alături de ei, ori de câte ori este nevoie. Educaţia lor este un câştig pentru Biserică şi o garanţie pentru viitoarea noastră misiune. În felul acesta, am gândit totodeauna că tinerii trebuie apropiaţi de cele sfinte, pentru a înţelege, mai întâi prin joc, apoi prin cateheză şi predică, cât de importantă este prezenţa lui Dumnezeu în viaţa lor. În acest sens, alături de Asociaţia Edulife, am demarat de trei ani acest proiect şi iată că ne bucurăm de prezenţă foarte numeroasă, ne bucurăm de faptul că, pe lângă cei mici, cei mari se aproie şi comunică mai mult unii cu alţii. În această perioadă, de câteva săptămâni petrecute aici, în curtea Bisericii Harşu, s-au legat prietenii, au fost întărite relaţiile interfaliliare, într-un cuvânt, ne-am aproiat mai mult de Dumnezeu şi plecăm acasă cu daruri bogate, atât materiale, cât şi spirituale. Este o mare bucurie pentru noi că am reuşit să ducem la capăt acest proiect pe care dorim să-l realiză, cu acelaşi succes şi la anul”, a spus preotul paroh, Viorel Dică.

La finalul festivităţii de premiere de joi, copiii, însoţiţi de părinţi şi organizatori, au mers în sfântul locaş, alături de pr. Viorel Dică şi au făcut împreună o rugăciune de mulţumire.

Şcoala de vară „Edulife” de la Parohia Harşu a fost susţinută de mai mulţi oameni de suflet, apropiaţi ai Bisericii „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana”. Între aceştia se numără prof. Alina Dică, preşedinţa Asociaţiei Edulife, alături de care au stat mai multe cadre didactice la la Liceul Sportiv „Petrache Trişcu” din Craiova, membre ale Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române, filiala Craiova, voluntari şi credincioşi din parohie.

Istorie şi înnoire în Parohia Harşu
Biserica „Harşu” se numără printre locaşurile de închinare cu bogată tradiţie istorică în Cetatea Băniei. A fost construită între anii 1802-1806 de boierul Aşu Sîn Traian Ot Vrast. Sfântul locaş s-a înălţat pe locul „târgului de afară”, un spaţiu special amenajat în exteriorul oraşului pentru micii comercianţi. În perioada 1838 – 1862 a fost consolidată de cel puţin trei ori datorită pagubelor produse de cutremure şi alte vicisitudini. În anul 1981 vechea pictură a fost restaurată de artistul Dumitru Budică. Slujba de resfinţire a avut loc la data de 4 octombrie, în acelaşi an de mitropolitul Nestor Vornicescu. Ultimele lucrări efectuate au avut loc în perioada 2001-2007, sfântul locaş fiind resfinţit de IPS Părinte Irineu.

În urmă cu doi ani, în curtea bisericii a fost construită o capelă, bibliotecă, cantină şi grup sanitar modern utilat, toate aşezate sub hramul Sfântului Irodion de la Lainici. Aşezământul parohial deserveşte activităţilor catehetice şi culturale organizate în parohie. Astfel, pe lângă Şcoala de vară „Edulife”, la Harşu s-a înfiripat tradiţia unor frumoase şi folositoare conferinţe duhovniceşti, organizate în perioada Postului Naşterii Domnului sau al Păresimilor, sub genericul „Serile Harşu”.

Arhid.
Ioniţă Apostolache
Sursa:mitropoliaolteniei.ro
 

.

13 Iulie 2015

Vizualizari: 441

Voteaza:

Scoala de vara 'Edulife' de la Parohia Harsu, la final 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE