Se restaureaza pictura Bisericii 'Sfanta Ecaterina'

O echipa de 25 de restauratori scoate la lumina vechea pictura a Bisericii „Sfanta Ecaterina“, paraclisul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. Acum se lucreaza la pictura din zona Altarului, la catapeteasma monumentala si la mobilierul bisericesc incarcat de ani, dar este prevazut ca intreaga biserica sa revina la frumusetea cea dintai si sa fie un monument demn de frumoasa si indelungata istorie care ii sta drept marturie, stiindu-se ca biserica este inrudita duhovniceste cu Manastirea „Sfanta Ecaterina“ din Sinai.



Biserica „Sfanta Ecaterina“ din Bucuresti sta la limita dintre timpurile moderne ale tarii noastre si traditia bizantina, fiind o dovada a continuitatii, dar si a innoirii creatoare a artei bisericesti romanesti. Pictura bisericeasca murala, arhitectura clasica, elementele decorative, stucaturile ii asigura eleganta si frumusetea. Pentru a fi puse in evidenta, acestea sunt acum restaurate de o echipa formata din 25 de specialisti.

Despre aceste lucrari specifice ne-a vorbit Diana Barbu, secretar tehnic la Comisia de pictura bisericeasca a Patriarhiei Romane: „Din anul 2013 au fost reluate lucrarile de consolidare si restaurare exterioara a structurii de rezistenta, a elementelor de arhitectura (acoperis, soclu, zidarie, pardoseala, sistem de incalzire si electric, tencuieli decorative) si acoperis la Biserica «Sfanta Ecaterina». Tot in acelasi an, chiar in ziua hramului Sfintei Mucenite, cu aprobarea si sub supravegherea Comisiei de pictura bisericeasca s-a deschis santierul de restaurare a picturii murale, a catapetesmei si a mo-bilierului de lemn. Lucrarile de conservare-restaurare a picturii murale s-au executat cu candidati la examenul de autorizare ca restaurator pictura murala, sub coordonarea profesoarei Adina Rogojan Mihaiu“.

Restaurarea catapetesmei si a mobilierului de lemn (tetrapoade, scaun arhieresc) se desfasoara sub coordonarea restauratorului pictura pe lemn Diana Barbu. Membrii Comisei de pictura bisericeasca au vizionat saptamanal santierele de restaurare a picturii murale si a catapetesmei, efectuandu-se constant receptii partiale, la care au fost invitati si alti specialisti autorizati. „Biserica «Sfanta Ecaterina», monument istoric, este unul dintre cele mai reprezentative monumente de secol XIX din Capitala. Pictura murala in tehnica ulei a fost acoperita in timp de numeroase repictari. Cu aceasta ocazie s-a scos la suprafata, desi procesul a fost extrem de complex si dificil, pictura originala executata de Constantin Lecca (1807-1887) si Misu Popp (1827-1892), care se pastreaza in proportie de 90%. Din modul de repartizare si executie al compozitiilor si al portretelor se poate recunoaste cu usurinta in proportie foarte mare mana pictorului Misu Popp din Brasov, primul reprezentant al academismului la noi in tara. In urma interventiilor de restaurare la catapeteasma, desi initial s-a crezut ca pictura a fost realizata la Muntele Sinai, s-a constatat ca si aceasta este realizata tot de Misu Popp intr-o maniera de exceptie“, ne-a explicat restauratorul Diana Barbu. Lucrarile la biserica sunt programate sa fie finalizate in toamna acestui an.


Marius Nedelcu
Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

28 August 2014

Vizualizari: 1025

Voteaza:

Se restaureaza pictura Bisericii 'Sfanta Ecaterina' 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Biserica Sfanta Ecaterina

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE