Sedinta a Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor

In data de 11 februarie 2012, in sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iasi, s-au desfasurat, sub presedintia Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan, lucrarile Sedintei anuale de lucru a Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor, in care s-au prezentat, examinat si aprobat rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial, executia bugetara pe anul 2011 si bugetul arhiepiscopiei pentru anul 2012. Sedinta a fost precedata de slujba Sfintei Liturghii savarsita in vechea catedrala mitropolitana de catre IPS Parinte Mitropolit Teofan, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

La aceasta sedinta au participat, alaturi de membrii Adunarii Eparhiale, si reprezentanti ai manastirilor, ai protopopiatelor, ai scolilor teologice din eparhie si ai unor organizatii care functioneaza cu binecuvantarea Arhiepiscopiei Iasilor. Va prezentam, anexat, o sinteza in date si in cifre a activitatii Arhiepiscopiei Iasilor in 2011.
(Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Iasilor)


Activitatea Arhiepiscopiei Iasilor in anul 2011


In anul ce s-a incheiat, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Teofan si Preasfintitul Parinte Episcop Vicar Calinic Botosaneanul au savarsit Sfinta Liturghie, sfinte taine sau ierurgii in lacasuri de cult din toate cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iasilor, au vizitat 288 de parohii, 83 de manastiri si schituri din eparhie si au savarsit slujba de sfintire sau de resfintire a 51 de biserici. De asemenea, itinerariul pastoral al celor doi ierarhi include si vizite la scoli teologice, audiente, intalniri cu autoritatile locale si participari la diferite evenimente, participarea la sedinte ale Sinodului Mitropolitan, ale Permanentei Consiliului eparhial si ale Consiliului eparhial.

Intre evenimentele de o deosebita importanta desfasurate anul trecut pe cuprinsul eparhiei, amintim aducerea la Iasi, de sarbatoarea Sfintei Parascheva, a moastelor Sfantului Sfintit Mucenic Policarp al Smirnei de catre IPS Parinte Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos si Aghios Vlasios (din Grecia).

Si pe parcursul anului 2011, Biserica s-a aflat in fata celor doua mari provocari determinate de criza spirituala, accentuata de duhul secularizarii, si de criza social-economica. Activitatea administrativ-bisericeasca a Arhiepiscopiei Iasilor a urmarit, in acest context, intensificarea misiunii Bisericii, a lucrarii de propovaduire a Evangheliei lui Hristos, a participarii credinciosilor la viata liturgica, a rugaciunii si trairii duhovnicesti in spiritul si invatatura Sfintilor Parinti ai Bisericii. Aceasta lucrare a fost posibila prin activitatea celor 3.330 persoane angajate in unitatile de cult aflate pe raza celor 3 judete – Iasi, Botosani si Neamt –, din teritoriul canonic al eparhiei, persoane care si-au desfasurat activitatea cu sprijinul nemijlocit al credinciosilor din parohii, din manastiri sau al altor institutii bisericesti. Arhiepiscopia Iasilor cuprinde 1.212 parohii si filii, grupate in cele 12 protopopiate cu 1.153 preoti.

La nivelul Eparhiei Iasilor sunt 98 de asezaminte monahale dintre care 64 de manastiri si 34 de schituri, cu un total de 1.982 vietuitori (791 monahi si 1.191 monahii). Din Fondul „Mitropolit Iosif Naniescu”, de intrajutorare a obstilor monahale, au fost sprijinite, anul trecut, o serie de manastiri si schituri mai sarace.

In zilele de 26-29 septembrie 2011, P. Cuv. Arhim. Zaharia Zaharou (de la Manastirea ”Sf. Ioan Botezatorul” – Essex din Anglia) a vizitat mai multe manastiri din Arhiepiscopia Iasilor. In cadrul acestor vizite, parintele Zaharia a avut intalniri cu monahii si monahiile din manastirile respective, carora le-a impartasit cuvant de invatatura si intarire duhovniceasca, dar si cu preotii de mir participanti la conferintele preotesti de la Centrul Cultural-Pastoral „Daniil Sihastru” de la Manastirea Durau (judetul Neamt). In zilele de 29 si 30 septembrie 2011, Parintele Zaharia a sustinut doua conferinte la Centrul de conferinte „Providenta” din Iasi cu titlurile: „Relatiile intre oameni in lumina relatiei noastre personale cu Hristos” si „Chipuri de a trai preotia imparateasca in viata noastra – in Liturghie, in monahism”.

In data de 05 decembrie 2011 a avut loc la Manastirea Miclauseni Sinaxa Monahala cu staretii si staretele manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor, unde s-au abordat teme specifice vietii monahale si rolului staretului in viata de obste a manastirii.

In anul universitar 2010-2011, la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” din Iasi au fost inscrisi la cursuri 1.558 de studenti, din care 1.176 la forma de invatamant zi, 338 la master si 44 la doctorat. Au obtinut titlul de licentiat 185 de candidati, 98 de studenti au absolvit masteratul, si au fost acordate 7 titluri de doctor. La cele sase seminarii teologice din Arhiepiscopia Iasilor au fost inscrisi in anul scolar 2010-2011 un numar de 1.038 de elevi. Gradul de promovabilitate al elevilor seminaristi la examenul de bacalaureat a fost de peste 85 %, dublu fata de nivelul national. In toate institutiile de invatamant teologic din eparhie au fost organizate manifestari culturale legate de anul 2011 - „An comemorativ-omagial al Botezului si Cununiei“.

In judetele din Arhiepiscopia Iasilor, disciplina religie a fost predata, in anul scolar 2010-2011, de 847 cadre didactice (315 la Botosani, 272 la Iasi si 260 la Neamt). Fundatia Varlaam Mitropolitul a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a gestionat in 2011 activitatea Scolii Varlaam Mitropolitul si a Gradinitei Bunavestire. Cu sprijinul Fundatiei Varlaam Mitropolitul, s-au desfasurat la Iasi, respectiv Bucuresti, mai multe editii ale conferintei Ai copil. Invata sa fii parinte, conferinta care s-a bucurat de un inalt nivel de implementare din partea formatorilor, precum si de o participare si o atentie incurajatoare din partea parintilor. La nivelul Arhiepiscopiei Iasilor a fost demarat un proiect de asistenta educationala numit Semintele credintei, care a constat din finantarea minimala acordata unor proiecte extracuriculare initiate de profesori de religie.

Comisia Liturgica a Arhiepiscopiei Iasilor a avut mai multe sesiuni de lucru in cadrul carora s-au propus, s-au discutat si s-au avizat forma finala a slujbei, acatistului si argumentelor pentru canonizarea mitropolitului Moldovei Iosif al II-lea „cel Milostiv” Naniescu.

La Biblioteca mitropolitana „Dumitru Staniloae”, fondul total existent la sfarsitul anului 2011 a atins cota de 109.886 volume. Indicele de frecventa arata ca cei 1.400 cititori inscrisi cu permise valabile au frecventat biblioteca de 16.430 de ori, iar pentru cele 28.097 de comenzi inregistrate in Condica de evidenta s-au solicitat 60.455 documente.

La initiativa IPS Parinte Mitropolit Teofan, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, a luat fiinta, in cadrul Centrului eparhial Iasi, Sectorul de Misiune, Statistica si Prognoza Pastorala, fiind structurat pe zece departamente, dupa cum urmeaza: 1) Departamentul de statistica si prognoza pastorala; 2) Departamentul de formare permanenta; 3) Departamentul de promovarea valorilor si traditiilor nationale; 4) Biroul de cateheza; 5) Departamentul de misiune in universitati, pentru tineret; 6) Departamentul de tabere scolare; 7) Departamentul pentru minoritati; 8) Departamentul pentru misiune externa; 9) Departamentul pentru asociatii si fundatii misionare; 10) Departamentul Pro-Vita.
Cu ocazia declararii, la nivelul Patriarhiei Romane, a anului 2011 ca an omagial al Tainei Sfantului Botezului si al Sfintei Cununii, s-au organizat, la Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Daniil Sihastru” - Durau, 13 serii de conferinte preotesti cu titlul „Pregatirea tinerilor pentru Taina Cununiei si viata de familie”, la care au participat un numar de 1.250 preoti si 380 preotese. In toate cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iasilor, preotii au continuat catehizarea copiilor prin programul Hristos impartasit copiilor, iar taberele „Floare de Colt” de la Durau si „Izvoarele Bucuriei” de la Neamt au gazduit 1.315 copii si tineri. De asemenea, alte activitati cu un profund caracter misionar au fost desfasurate prin intermediul asociatiilor si fundatiilor ce functioneaza cu binecuvantarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Centrul de Pelerinaj „Sfanta Parascheva” din Iasi a organizat anul trecut 50 de pelerinaje in tara si in strainatate de care au beneficiat 2.350 de persoane.

In anul 2011, principalele activitati ale Sectorului cultural si comunicatii media al Arhiepiscopiei Iasilor s-au desfasurat prin intermediul Centrului Cultural Misionar Doxologia, care numara un total de 83 de ostenitori. Acestia s-au straduit sa implineasca o lucrare culturala si mediatica care sa sustina propovaduirea Cuvantului lui Dumnezeu in Eparhia Iasilor, acordand, in acelasi timp, o mare atentie si eficientei in plan economic a activitatilor desfasurate.

In anul 2011, Editura si Tipografia Doxologia au executat un numar de 320 comenzi, dintre care 79 au constituit noutati editoriale. Noutatile editoriale, reeditarile sau retiparirile unor lucrari, insumand 165 de titluri publicate sub sigla Doxologia, anul trecut, s-au imprimat intr-un tiraj cumulat de 822.500 de exemplare. Pe parcursul anului trecut, Editura Doxologia a participat la trei targuri de carte, unde a fost distinsa cu doua premii, a organizat lansari pentru opt dintre cele mai recente aparitii editoriale si, pe 15 decembrie 2011, a avut bucuria de a constata ca una dintre lucrarile publicate de editura in 2009, Prelegeri de estetica Ortodoxiei, al carei autor este profesorul univ. dr. Mihail Diaconescu, a fost distinsa cu premiul Academiei Romane ,,Mircea Florian”.

Pentru Libraria Doxologia din Iasi s-a amenajat si sfintit, in 2011, un nou depozit, prin amenajarea subsolului Casei „Nicodim Munteanu”, iar „Depozitul Sf. Luca” a primit, de asemenea, o noua locatie.

Prin osteneala Departamentului Doxologia Media, pe 24 martie 2011 a fost lansata noua versiune a Portalului Doxologia, care este de atunci incontinuu imbunatatita. Echipa de programatori a acestui departament a realizat, anul trecut, si un numar de alte cinci saituri pentru institutii ale Arhiepiscopiei Iasilor. In anul 2011, pe doxologia.ro au fost adaugate un numar de 5.811 materiale (text, fotografie, fisiere audio sau video), fata de 2.477 in anul precedent (adica mai mult decat dublu).
Avand emisie pe internet, Radio Doxologia a oferit, in 2011, ascultatorilor, pe langa slujbele transmise zilnic de la catedrala mitropolitana din Iasi, si transmisiuni in direct ale unor conferinte sau concerte de muzica bisericeasca.

O preocupare deosebita a anului 2011 a constituit-o proiectarea si dezvoltarea unei retele de saituri pentru cele aproximativ 1.200 de parohii din Eparhia Iasilor, lansarea oficiala a acesteia fiind estimata pentru o data plasata la jumatatea anului 2012.

In anul 2011 s-a consolidat media de aproximativ 3.000 de abonati pe luna, platitori atat pentru cotidianul „Ziarul Lumina”, cat si pentru saptamanalul „Lumina de Duminica”, dintre care 18% sunt persoane fizice.

Activitatea Studioului Doxologia TV s-a axat, in anul 2011, pe producerea de materiale pentru emisiunea saptamanala „Pridvoarele credintei”, realizata in parteneriat cu TVR Iasi, si pe inregistrarea de conferinte, predici, evenimente care au fost postate pe Portalul Doxologia.

Prin imprimarea pe o rotativa proprie, cu care este dotata Tipografia Albina, Centrul Eparhial Iasi a sustinut, si in 2011, activitatea publicatiilor „Lumina” care se distribuie pe aria canonica a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. De remarcat ca, anul trecut, in afara Editiei de Moldova a „Ziarului Lumina” si de „Lumina de Duminica”, Tipografia Albina a mai imprimat si alte publicatii din presa laica sau bisericeasca, 21 in total, dintre care: 9 cotidiene, 5 saptamanale si 7 publicatii cu aparitie neperiodica.

In 2011, Sectorul cultural si comunicatii media a fost implicat in organizarea mai multor manifestari cu un caracter cultural-misionar (concerte, simpozioane etc.), intre care amintim in mod deosebit conferinta Teologia ca traire din perspectiva invataturii Parintelui Ioannis Romannidis, sustinuta de IPS Parinte Mitropolit Hierotheos Vlachos din Grecia. In afara unei foarte bune colaborari cu postul de Radio Trinitas, in 2011 au existat relatii de parteneriat si cu o serie de institutii de presa nebisericeasca, intre care amintim in mod deosebit posturile TVR Iasi si Radio Iasi.

In 2011, Fabrica de lumanari Albina a crescut cantitatea de lumanari produsa fata de anul anterior, ajungand la o productie de 221.000 kg de lumanari.

Activitatea caritabila a Arhiepiscopiei Iasilor in anul 2011 se regaseste, ca si in anii anteriori, mai ales in procesul de transmitere si invatare a preceptelor evanghelice ale iubirii si slujirii aproapelui si, in al doilea rand, in mod practic, fie prin serviciile social-filantropice oferite populatiei (mare parte necuantificabile, intrucat se regasesc in milostenia facuta in cadrul parohiilor sau manastirilor), fie prin serviciile specializate acreditate oferite de unitatile caritative si ONG-urile care functioneaza cu binecuvantarea Arhiepiscopiei Iasilor. Misiunea aceasta a fost indeplinita prin programe social-filantropice si educative implementate de reteaua celor 47 de unitati filantropice din eparhie, dintre care 21 de unitati sunt acreditate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale pentru 32 de servicii sociale.

La nivelul Arhiepiscopiei Iasilor, de servicii social-filantropice cu un buget total de peste 5.200.000 lei au beneficiat un numar de aproximativ 150.000 de persoane, iar 507 familii sinistrate au fost ajutate cu 894.211 lei. Desigur, la acestea se adauga si un numar de fapte milostenie ce nu au putut fi cuantificate.

Astfel, din Fondul eparhial „Pastorul cel Bun” destinat sprijinirii parohiilor sarace si preotilor aflati in dificultate (sau familiilor acestora), s-au alocat, anul trecut, 651 de ajutoare financiare insumand 396.241 lei. De asemenea, Fundatia „Solidaritate si Speranta” a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a oferit, cu un buget total de 1.809.968 lei, servicii specializate de asistenta sociala unui numar de 5.154 de persoane.

Anul trecut, in contextul sarbatorilor dedicate Sfintei Parascheva, a fost sfintit Centrul social multifunctional pentru varstnici Vovidenia Iasi, un asezamant nou construit in parteneriat cu Directia de Asistenta Comunitara a Primariei Iasi, cu finantare din partea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, in care vor fi asistati zilnic, de catre Fundatia „Solidaritate si Speranta”, peste 60 de varstnici aflati in situatie de risc.

In cursul anului 2011, s-au inregistrat un numar total de 576 santiere (72 in mediul urban si 504 in mediul rural). Dintre acestea, mentionam cele 135 de santiere cu biserici noi, in constructie, dintre care 7 au fost finalizate pana la sfarsitul anului trecut. Cu toate eforturile depuse, din cele 1.212 parohii si filii din Arhiepiscopia Iasilor, 498 nu au case parohiale, iar alte 84 de parohii au in curs de constructie case parohiale, acestea fiind extrem de importante pentru o prezenta continua a preotilor in mijlocul enoriasilor pe care ii pastoresc.

Activitatea socio-medicala din Arhiepiscopia Iasilor a cunoscut, si in 2011, schimbari majore in ceea ce priveste dezvoltarea si modernizarea serviciilor medicale si, implicit, in ceea ce priveste grija aratata celor aflati in suferinta. In luna octombrie a acestui an, a avut loc sfintirea lucrarilor de extindere a Spitalului Providenta al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei care a fost mansardat, avand actualmente 102 paturi si un bloc operator cu 3 sali de operatii chirurgicale.

Pe parcursul anului 2011 a fost oferita asistenta medicala si asistenta medicala caritabila prin intermediul urmatoarelor unitati medicale: Spitalul „Providenta”, Centrul Medical „Providenta” – policlinica, dar si prin cele 5 unitatile medicale din teritoriu, respectiv prin cabinetele de medicina generala de la manastirile Agapia, Varatec, prin cabinetele stomatologice de la manastirile Petru Voda si Neamt, precum si printr-un cabinet de tehnica dentara de la Protopopiatul Dorohoi. De asistenta medicala caritabila au beneficiat 17.000 de persoane, valoarea totala a sprijinului ridicandu-se la 830.400 lei.

Centrul Medical Providenta (ambulatoriul integrat al Spitalului Providenta) si-a dezvoltat activitatea prin autofinantare. Au fost realizate un numar de 66.823 consultatii si alte servicii, la tot atatia pacienti, si s-au oferit medicamente gratuite la un numar de 1.113 pacienti, inclusiv prin donatii de la diverse societati si fundatii partenere.

Pentru a veni in sprijinul credinciosilor din parohii, dar si al manastirilor, Centrul Eparhial Iasi a acordat acestora, anul trecut, cu titlu gratuit, prin intermediul Sectorului agricol si silvic, 8.732 mc de lemn de foc, lemn de lucru si cherestea in valoare totala de 1.633.253 lei, pentru 176 unitati de cult.

Proiecte pentru 2012

Pentru anul 2011, Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Iasilor a analizat si aprobat o serie de proiecte menite sa contribuie la o amplificare a operei cultural-misionare, educationale, filantropice, inclusiv prin asigurarea unei baze materiale adecvate. Dintre masurile propuse si aprobate amintim:
1) Organizarea mai multor activitati culturale legate de Anul comemorativ-omagial al Sfantului Maslu, de implinirea a 370 de ani de la Sinodul de la Iasi (1642), precum si de implinirea a 110 ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Iosif al II-lea Naniescu (1902), ctitorul catedralei mitropolitane din Iasi;
2) Infiintarea unui centru de formare continua pentru preotii din Arhiepiscopia Iasilor;
3) Infiintarea, in cadrul protopopiatelor, a posturilor de „inspectori misionari protopopesti”;
4) Un proiect stiintific si editorial de recuperare a traducerilor Scolii paisiene;
5) Organizarea etapei nationale a Olimpiadei de Religie pentru seminariile teologice, in perioada 18-21 aprilie 2012;
6) Organizarea unui festival-concurs de film crestin la Iasi;
7) Producerea si comercializarea de carte in format electronic (e-book) de catre Editura Doxologia;
8) Crearea, pe portalul doxologia.ro, a unui calendar ortodox multimedia;
9) Publicarea Ghidului catehetic premarital pentru uzul preotilor in vederea sustinerii catehezei premaritale;
10) Dezvoltarea Centrului Pro-Vita cu 3 segmente principale: Centrul de consiliere pre si post avort, Centrul Pro-Vita pentru copilul nenascut si Centrul de ajutorare a mamelor insarcinate aflate in dificultate;
11) Infiintarea unei fundatii misionare.

Toate aceste proiecte si altele care vor fi initiate si derulate in 2012 vor avea insa nevoie de un sprijin consistent si constant, atat din partea credinciosilor, cat si din partea unor institutii care inteleg si apreciaza lucrarea pe care Biserica o desfasoara in slujba oamenilor si a comunitatilor locale.

13 Februarie 2012

Vizualizari: 740

Voteaza:

Sedinta a Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE