Sedinta a Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor

- comunicat de presa -

In data de 23 februarie 2013, in sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iasi, s-au desfasurat, sub presedintia Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan, lucrarile Sedintei anuale de lucru a Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor, in care s-au prezentat, examinat si aprobat rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial, executia bugetara pe anul 2012 si bugetul eparhiei pentru anul 2013. Sedinta a fost precedata de slujba Sfintei Liturghii savarsita in vechea catedrala mitropolitana de catre IPS Parinte Mitropolit Teofan, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

La aceasta sedinta au participat, alaturi de membrii Adunarii Eparhiale, si reprezentanti ai manastirilor, ai protopopiatelor, ai scolilor teologice din eparhie si ai unor organizatii care functioneaza cu binecuvantarea Arhiepiscopiei Iasilor. Va prezentam, anexat, o sinteza in date si in cifre a activitatii Arhiepiscopiei Iasilor in 2012.
(Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Iasilor)


***

Propovaduirea Evangheliei si grija pentru aproapele
- activitatea Arhiepiscopiei Iasilor in anul 2012 -


Activitatea desfasurata pe parcursul anului 2012, in cuprinsul Arhiepiscopiei Iasilor, a urmarit, in primul rand, lucrarea de propovaduire a Evangheliei Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, inclusiv prin intensificarea participarii credinciosilor la viata liturgica, a rugaciunii si trairii duhovnicesti in spiritul si invatatura Sfintilor Parinti. Totodata, indeplinirea acestei sfinte misiuni a presupus implicare si efort sustinut pentru fiecare dintre ostenitori, atat la nivelul administratiei eparhiale cat si la nivelul parohiilor, manastirilor si schiturilor din cuprinsul Arhiepiscopiei, fiecare in parte si impreuna lucrand, ca parte vie a Trupului care este Biserica lui Hristos (cf. Efeseni 5, 30).

Pastoratie si rugaciune

In anul ce s-a incheiat, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Teofan si Preasfintitul Parinte Episcop Vicar Calinic Botosaneanul au savarsit Sfinta Liturghie, sfinte taine sau ierurgii in lacasuri de cult din toate cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iasilor, au vizitat 121 de parohii, manastiri si schituri din eparhie si au savarsit slujba de sfintire sau de resfintire a 37 de biserici. De asemenea, itinerariul pastoral al celor doi ierarhi include si vizite la scoli teologice, audiente, precum si intalniri cu autoritatile locale si participari la diferite evenimente, participarea la sedinte ale Sinodului Mitropolitan, ale Permanentei Consiliului eparhial si ale Consiliului eparhial.

Intre evenimentele de o deosebita importanta desfasurate anul trecut pe cuprinsul eparhiei, amintim aducerea la Iasi, de sarbatoarea Sfintei Parascheva, a moastelor Sfantului Cuvios Teofil – cel nebun pentru Hristos, aduse de la Manastirea Kitaev (Ucraina), de catre Inaltpreasfintitul Parinte Antonie, Arhiepiscop de Borispil si rector al Academiei Teologice din Kiev. De asemenea, la sarbatoarea Sfintei Parascheva ne-am bucurat de prezenta Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, a Preafericitului Parinte Krystof, Arhiepiscop de Praga si Mitropolit al tinuturilor cehe si al Slovaciei, precum si a altor ierarhi din tara si din strainatate.

Si pe parcursul anului 2012, Biserica s-a aflat in fata celor doua mari provocari determinate de criza spirituala, accentuata de duhul secularizarii, si de criza social-economica. Activitatea administrativ-bisericeasca a Arhiepiscopiei Iasilor a urmarit, in acest context, intensificarea misiunii Bisericii, lucrare ce a fost posibila prin activitatea celor 3.461 persoane angajate in unitatile de cult aflate pe raza celor 3 judete – Iasi, Botosani si Neamt –, din teritoriul canonic al eparhiei, persoane care si-au desfasurat activitatea cu sprijinul nemijlocit al credinciosilor din parohii, din manastiri sau al altor institutii bisericesti. Arhiepiscopia Iasilor cuprinde, in momentul de fata, conform datelor consemnate de Sectorul administrativ bisericesc, 1.203 parohii si 7 filii, grupate in 13 protopopiate, cu 1.159 preoti. La nivelul Eparhiei Iasilor exista si 98 de asezaminte monahale, dintre care 64 de manastiri si 34 de schituri, cu un total de 1.966 vietuitori (785 monahi si 1.181 monahii) care inalta zilnic rugaciuni catre Dumnezeu.

Dintre evenimentele desfasurate sau organizate la nivelul Sectorului exarhat in 2012, amintim: expozitia organizata de Complexul National Muzeal Moldova cu participarea Manastirii Agapia, care a expus colectia manastirii de icoane pictate de Nicolae Grigorescu; Simpozionul cu tema „Arhitectura medieval-religioasa din Moldova”; Sesiunea de comunicari cu titlul „Agapia la ceas aniversar”; comemorarea a 100 de ani de la nasterea Parintelui Arhimandrit Cleopa Ilie. Totodata, Sectorul Exarhat s-a implicat activ si in organizarea Sinaxei monahale cu staretii si staretele din Arhiepiscopiei Iasilor care a avut ca tema „Gandul la moarte”, dar si in sprijinirea, din punct de vedere material (din Fondul de intrajutorare al manastirilor - „Mitropolit Iosif Naniescu”), a unui numar de manastiri si schituri care au solicitat acest ajutor pentru rezolvarea problemelor administrative.

Educatie si formare

In anul universitar 2011-2012, la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” din Iasi, au fost inscrisi la cursuri 1.438 de studenti, din care 37 la Doctorat. Au obtinut titlul de licentiat 177 de candidati, 61 de studenti au absolvit masteratul si au fost acordate 5 titluri de doctor. Din numarul total de studenti, masteranzi si doctoranzi, 19 au fost din afara granitelor tarii. In cele sase seminarii, in care au activat 129 de profesori, au fost scolarizati 1.063 elevi, din care au promovat 1.032. Au absolvit cursurile seminariale 234 elevi. In cadrul Seminarului de la Botosani functioneaza si o gradinita la care au fost scolarizati, in trei grupe, 107 copii. In judetele din Arhiepiscopia Iasilor, la data de 1 decembrie 2012, disciplina Religie era predata de 807 cadre didactice, dintre care 386 erau titulare pe post. La Scoala „Varlaam Mitropolitul”, cursurile au fost frecventate de 73 de elevi, iar la Gradinita „Bunavestire”, care a fost acreditata anul trecut de catre o comisie ARACIP, din cadrul MEC, au fost inscrisi 103 copii.

Pe parcursul anului 2012, au intrat in fondurile Bibliotecii mitropolitane „Dumitru Staniloae” un numar de 3.173 volume, care au fost inventariate, incat fondul total existent la sfarsitul anului trecut se ridica la 122.000 de volume (de mentionat ca procesul de inventariere este acum inlesnit si de achizitionarea, tot anul trecut, a unui nou program de gestionare a datelor in format electronic – softul Liberty). Biblioteca mitropolitana „Dumitru Staniloae” s-a implicat in sustinerea unor evenimente cultural-educationale, organizand si o expozitie de carte – „Ecouri peste veacuri”, care a cuprins expunerea mai multor editii ale Marturisirii de credinta a Mitropolitului Petru Movila.
In afara activitatilor curente, Sectorul invatamant a gestionat, anul trecut, o serie de activitati, cum ar fi:

- Organizarea, la Iasi, a celei de-a XVI-a editii a Olimpiadei Nationale de Religie pentru Seminariile si Liceele Teologice Ortodoxe;
- Organizarea Seminarului de formare pentru tinerii preoti, desfasurat la Centrul Social-Cultural „Sf. Ilie” (Miclauseni);
- Continuarea, in toate cele 13 protopopiate, a activitatilor de catehizare sub egida Hristos impartasit copiilor;
- Organizarea, de catre Fundatia „Varlaam Mitropolitul” cu partenerii sai, a editiilor III si IV ale conferintelor „Ai copil. Invata sa fii parinte”;
- Infiintarea grupului ALEPH, la nivelul Seminariilor teologice din Arhiepiscopia Iasilor, a cluburilor de literatura, jurnalism religios, muzica si teatru, precum si organizarea Scolii de vara „Varlaam Mitropolitul”, cu tema: „Dezvoltare personala prin educatie non-formala”, in aceste actiuni fiind implicati elevi seminaristi din Arhiepiscopia Iasilor;
- Organizarea, la Iasi, a Simpozionului International dedicat Marturisirii de credinta ortodoxa a Sfantului Ierarh Petru Movila, precum si a expozitiei de carte – „Ecouri peste veacuri” –, care a cuprins expunerea mai multor editii ale Marturisirii de credinta a Mitropolitului Petru Movila;

O alta preocupare a Sectorului invatamant, in anul 2012, a fost si aceea de a organiza sau sustine unele evenimente de promovarea a muzicii bisericesti, cum ar fi: Concursul „Laudati pe Domnul!”, desfasurat in Catedrala Mitropolitana din Iasi (atat pentru faza eparhiala, cat si pentru cea mitropolitana); Concertul de colinde al Mitropoliei, intitulat „Nasterea Domnului – bucurie si marturisire”; Concertul Coralei Operei Nationale din Iasi, in Catedrala Mitropolitana din Iasi; Concertul Coralei Gavriil Musicescu a Filarmonicii Moldova din Iasi; Editia a V-a a Masterclassului de Cant Bizantin.

Filantropie si sanatate

Implicarea Bisericii in asistenta sociala si medicala este deodata o vocatie spirituala si o necesitate practica. Opera sociala si medicala a Bisericii izvoraste din Evanghelia iubirii lui Hristos pentru toti oamenii si din Sfanta Liturghie a Bisericii, in care este celebrata iubirea milostiva si jertfelnica a lui Hristos pentru mantuirea oamenilor. Aceasta misiune, coordonata de Sectorul pentru asistenta sociala si medicala, a fost indeplinita prin activitatea celor 52 de unitati furnizoare de servicii social-filantropice, educative si medicale, precum si prin filantropia parohiilor si manastirilor din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor. Astfel, pe cuprinsul Eparhiei Iasilor functioneaza birouri de asistenta sociala, cantine sociale, centre pentru copii si batrani etc. Dintre acestea, 24 de unitati sunt acreditate sau in curs de reacreditare de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale pentru 31 de tipuri de servicii sociale, iar 3 centre sociale sunt in constructie.

In reteaua unitatilor furnizoare de servicii sociale, filantropice si medicale activitatea s-a desfasurat, anul trecut, in beneficiul a 164.514 persoane, utilizandu-se pentru acestea un buget total de 7.890.191 lei, defalcat dupa cum urmeaza:

1) Servicii sociale acreditate

Biroul de asistenta social al Centrului eparhial primare 1.209 606.259
Birouri de asistenta social pe langa protopopiate primare 1.837 274.814
Centre sociale si ONG-uri bisericesti specializate 606 1.856.130
Fundatia „Solidaritate si Speranta”, cu 6 centre acreditate si 9 filiale specializate 5.960 1.646.295
TOTAL 9.612 4.383.498

2) Servicii filantropice (neacreditate)

Parohii si manastiri Cantina, centre de zi, prestatii financiare si materiale, ajutor pentru pelerinii de la hramul Sf. Parascheva etc. 140.735 3.018.213
Fondul „Pastorul cel Bun” (fond de intrajutorare preoteasca) Sprijin pentru parohii sarace si familii preotesti, pentru parohiile sarace (de gradul III rural), pentru sustinere de studii, ajutoare de urgenta, interventii chirurgicale, sprijin la hirotonie, copiii nascuti in familia preotului etc. 651 488.480
TOTAL 141.386 3.506.693

De asemenea, un numar de 30 de persoane sinistrate au primit sprijin material de 139.800 lei.

In anul 2012 Spitalul „Providenta”, care are o capacitate de 102 paturi, cu un bloc operator cu 3 sali si 9 specialitati, a asigurat asistenta medicala, prin activitatea a 54 cadre medicale (medici si asistenti medicali angajati) si a 9 medici colaboratori. Policlinica „Providenta” beneficiaza, la randu-i, de competenta a peste 35 de cadre medicale si ofera servicii de sanatate pentru adulti si copii – analize de laborator, consultatii, investigatii si explorari – in 22 de specialitati medicale. Policlinica „Providenta” si-a dezvoltat activitatea cu sprijinul Arhiepiscopiei Iasilor prin achizitia si amenajarea noului sediu de 1.211 mp, situat in B-dul Stefan cel Mare si Sfant nr. 10.
Pe langa activitatea medicala in contract cu CAS Iasi si in regim de coplata de la pacienti, Spitalul „Providenta” si Policlinica „Providenta” din Iasi, precum si cele 4 unitatile medicale din teritoriu (cabinetele de medicina generala de la manastirile Agapia, Varatic si Paltin-Petru Voda; Cabinetul stomatologic de la Manastirea Paltin-Petru Voda), au avut o activitate caritativa in acest domeniu cu un buget de 884.613 lei, defalcata astfel:

- servicii medicale in regim de gratuitate in Spital: spitalizare de zi si continua pentru 1.047 de pacienti, costurile ridicandu-se la 502.188 lei;
- consultatii gratuite in Policlinica, catre persoane asigurate si neasigurate, pentru un numar de 4.609 pacienti, in valoare de 115.225 lei.
- activitate caritabila in unitatile din teritoriu: 7.480 de consultatii medicale, tratamente cu peste 45.000 de interventii (asistenta la domiciliu si prim ajutor, etc.), 350 de interventii stomatologice, in valoare totala estimata de 260.000 lei; la aceste forme de sprijin se adauga si medicamentele gratuite distribuite, in valoare de 7.200 lei.

Pentru a veni in sprijinul credinciosilor din parohii, dar si al unor manastiri, Centrul Eparhial Iasi a acordat acestora, anul trecut, cu titlu gratuit, de la ocoalele silvice bisericesti, prin intermediul Sectorului agricol-silvic, o cantitate totala de 12.252 mc de lemn de foc, lemn de lucru si cherestea, in valoare totala de 1.888.580 lei, de care au beneficiat 264 unitati de cult si 121 persoane. La aceste ajutoare se mai adauga si sprijinul financiar pentru constructii bisericesti (biserici, case parohiale si sociale) acordat prin Sectorul economic financiar (din Fondul Central Misionar si din Fondul pentru biserici in constructie), in valoare de 245.500 lei, de care au beneficiat 73 parohii.

Se poate lesne constata ca totalul general al operei filantropice desfasurata la nivelul unor institutii ale Arhiepiscopiei Iasilor, este de 11.048.684 lei, de diferitele forme de intrajutorare beneficiind un numar de cel putin 164.635 persoane si, respectiv, mai multe unitati de cult din Eparhie. De subliniat este faptul ca aceste date reprezinta doar ceea ce a putut fi cuantificat prin diferitele forme de centralizare a datelor, existand insa o activitate pe care o desfasoara majoritatea parohiilor si manastirilor si care, in buna traditie a milosteniei crestine, se face tinand cont de indemnul Domnului nostru Iisus Hristos ca, atunci cand ajutam pe cineva, „sa nu trambitam” acest lucru, ci „sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta” (cf. Matei 6, 2-3). Daca facem, totusi, publice datele pe care le detinem este pentru ca, pe de o parte, exista un interes firesc al celor care sunt membri ai Bisericii lui Hristos din aceasta parte a tarii de a cunoaste ce se face cu fondurile bisericesti, iar, pe de alta parte, raspundem astfel si unor solicitari din partea presei de a prezenta in ce consta activitatea filantropica a Eparhiei Iasilor.

Misiune si edificare

Sectorul de misiune, statistica si prognoza pastorala a organizat, anul trecut, conferintele preotesti de primavara, cu tema „Suferinta si intelegerea ei prin credinta”, la care au participat preotii din cele 13 protopopiate din Arhiepiscopia Iasilor, si cele de toamna, cu titlul: „Patimile si vindecarea lor prin Psihoterapia Ortodoxa“, avandu-i ca invitati, din S.U.A., pe Pr. George Aquaro, specialist adictie, si pe D-l Floyd Frantz, misionar al „Centrului Misionar Crestin Ortodox” din St. Augustine (Florida) si director al Centrului „Sf. Dimitrie“ din Cluj. Aceiasi doi invitati au sustinut conferinta „Patimile si vindecarea lor in Biserica Ortodoxa“, pentru studentii Facultatii de Teologie „Dumitru Staniloae” si pentru laici din Arhiepiscopia Iasilor.

Acest sector a mai desfasurat, anul trecut, o serie de activitati cum ar fi:
- Redactarea si editarea Ghidului catehetic premarital, care va fi insotit de un DVD, elaborat spre a veni in sprijinul preotilor;
- Intocmirea Regulamentului de Organizare si Functionare al Cercurilor Pastorale din Arhiepiscopia Iasilor;
- Sustinerea financiara pentru misiunea ortodoxa a doi preoti in Tanzania.

Departamentul de statistica si prognoza pastorala a avut, ca principale activitati, prelucrarea datelor statistice referitoare la distributia confesiunilor religioase pe cuprinsul Eparhiei Iasilor - pe baza Recensamantului populatiei din 2011 - precum si centralizarea si analiza chestionarelor si a fiselor de observatie pentru parohii. Departamentul pentru promovarea valorilor si a traditiilor nationale a fost implicat, anul trecut, in diferite actiuni de revigorare a traditiilor romanesti.

Departamentul Pro-Vita s-a implicat in actiuni specifice acestui domeniu, cum ar fi:
- Infiintarea si deschiderea Centrului Social de Ajutorare a Mamelor aflate in Dificultate – Praesidio care cuprinde si un apartament-locuinta sociala.
- Organizarea Zilelor de conferinte si tabere pe teme Pro Vita, editia a doua, care a avut ca subiect marturii ale femeilor care au trecut prin trauma avortului, din tara si strainatate.

Departamentul Asociatii si Fundatii gestioneaza relatia Centrului Eparhial cu o serie de asociatii si fundatii, cum ar fi:

a) Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani (ASCOR), filiala Iasi, care a organizat, alaturi de conferintele saptamanale, 11 conferinte mari (ce a insumat participarea a aproximativ 2.000 persoane) si a initiat 8 deplasari ale corului misionar ASCOR la parohii sarace, precum si vizite filantropice la persoane defavorizate (copii orfani, batrani din azil, persoane aflate in inchisori etc.).

b) Asociatia Tinerilor Ortodocsi Romani (ATOR), care a organizat mai multe actiuni in cele trei judete ale Eparhiei Iasilor. Adunarea Tinerilor Crestin Ortodocsi din Moldova, organizata la Nemtisor, a cuprins un numar de peste 600 de tineri. De remarcat, la acest punct, si derularea Proiectului „Alternative pentru participarea activa a tinerilor din comunitatile din Iasi”.

c) Centrul de formare si consiliere „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Iasi, care, pe langa asigurarea unei educatii religioase pentru copiii de la Gradinita Bunavestire sau de la Scoala Varlaam, respectiv sustinerea programului „Scoala Parintilor”, a oferit consiliere unui numar total de peste 1.100 de persoane (membri ai unor familii de alcoolici sau cu alte dependente, femei suferind de sindrom post-avort, persoanelor codependente, dar si celor care au dorit sa dezvolte abilitati de comunicare si relationare).

Si alte organizatii non-guvernamentale care functioneaza cu binecuvantarea Arhiepiscopiei Iasilor au avut activitati anul trecut, intre acestea amintind, spre exemplu, Societatea Ortodoxa a Femeilor Romane (SOFR) Iasi, Asociatia Familia nostra sau Fratia Ortodoxa Romana - filiala Iasi.

Departamentul Tabere a organizat, in 2012, la Durau, in cadrul taberei „Floare de Colt”, un numar total de 14 serii in perioadele de vara, de iarna sau de Sfintele Pasti. De asemenea, Tabara de vara „Izvoarele Bucuriei” de la Manastirea Neamt a gazduit 4 serii saptamanale, iar proiectul de tabere in parohiile misionare intitulat „Tabara din pridvorul satului” a gazduit 6 serii. Toate aceste tabere au cuprins un numar total de 2.476 de copii.

Compartimentului de pelerinaje si turism, care este parte a Sectorului economic-financiar, a organizat 45 de pelerinaje externe, dintre care 23 pelerinaje in Israel, 5 pelerinaje in Grecia, 3 pelerinaje in Athos si 1 pelerinaj in Ucraina si Crimea, alte 20 de pelerinaje interne, dintre care 7 dedicate scolarilor. Cele 52 de pelerinaje au insumat un numar de 1.820 de pelerini, dintre care: 890 pelerini in Israel, 260 de pelerini in Grecia, 25 de pelerini in Athos, 35 de pelerini in Ucraina si 610 pelerini pentru pelerinajele interne.

Cultura si comunicare

In anul 2012, principalele activitati ale Sectorului cultural si comunicatii media al Arhiepiscopiei Iasilor s-au desfasurat preponderent prin intermediul Centrului Cultural Misionar Doxologia.

Editura si Tipografia Doxologia au executat un numar de 270 de comenzi (dintre care 52 sunt carti sau albume reprezentand noutati editoriale. Cele 190 de tipariri sau retipariri cumuleaza un tiraj de aproximativ 320.000 de exemplare (adica o medie de aproximativ 1.680 de exemplare imprimate pentru un titlu de carte Doxologia). Pe parcursul anului 2012, Editura Doxologia a participat la 2 targuri de carte, a organizat lansari pentru patru noi aparitii editoriale si a initiat sau continuat relatii de colaborare cu edituri de notorietate din strainatate. De mentionat faptul ca, anul trecut, s-a obtinut recunoasterea stiintifica – pentru domeniul Religie – a Editurii Doxologia si a Revistei ,,Teologie si Viata” de catre CNCS (Consiliul National pentru Cercetare Stiintifica), ambele fiind clasate in categoria C. Acestea se alatura, astfel, revistei „Analele Universitatii Al. I. Cuza - Seria Teologie”, care a obtinut, tot anul trecut, incadrarea la categoria B. Tipografia Albina a imprimat, pe rotativa din dotare, publicatiile „Lumina” care s-au distribuit pe aria canonica a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, dar si alte publicatii, 25 in total, dintre care 15 cu aparitie periodica.

Departamentul Doxologia Media, responsabil de intreaga activitatea mediatica a Centrului Eparhial Iasi, a continuat dezvoltarea portalului doxologia.ro (avand, in 2012, un numar de 420.152 vizitatori unici), dar, prin serviciul de programare informatica, a realizat si un numar de 5 saituri pentru alte institutii ale Eparhiei Iasilor. In data de 2 iulie a anului trecut, a fost facuta o lansare partiala a „Retelei de saituri pentru parohii”, care a atins, in momentul de fata, cifra de 330 de saituri.

Editia de Moldova a Ziarului Lumina a consolidat, in anul 2012, media de aproximativ 3.050 de abonati pe luna, dintre care 18% sunt persoane fizice. Si anul trecut, Radio Doxologia a avut emisie pe internet si a oferit ascultatorilor, in direct, pe langa slujbele de la catedrala mitropolitana din Iasi, si transmisiuni ale unor evenimente cultural-bisericesti. Din 30 noiembrie 2012, printr-un acord cu Patriarhia Romana, CCM Doxologia realizeaza, de luni pana vineri, intre orele 13.00-14.00, o emisiune de tip magazin, ce este difuzata la nivel national de Radio Trinitas.

Studioul de productie Doxologia TV a continuat, anul trecut, producerea de materiale pentru emisiunea „Pridvoarele credintei” (difuzata pe TVR Iasi), inregistrarea si difuzarea pe doxologia.ro de conferinte, predici ori evenimente. Activitatea acestui studio s-a extins, din octombrie 2012, prin realizarea de materiale care au fost difuzate mai ales de jurnalele de stiri ale Trinitas TV.

Finantare si infrastructura

Centrul Eparhial Iasi, prin intermediul Sectorului economic-financiar, a sustinut din punct de vedere material o serie de activitati misionare, educative, filantropice sau culturale ale unor subunitati sau ale unor fundatii ce functioneaza cu binecuvantarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. O importanta sursa de sustinere a acestor activitati a constituit-o valorificarea lumanarilor produse de Fabrica de lumanari Albina a Centrului eparhial. De asemenea, si Librariile mitropolitane „Sf. Cuv. Parascheva” au constituit o sursa de venit pentru sustinerea activitatilor specifice Bisericii. Pe langa librariile din Iasi, anul trecut s-a finalizat noua cladire pentru Libraria Doxologia din Piatra Neamt, care este acum functionala.

Sectorul patrimoniu si constructii bisericesti a avut rolul de a coordona si supravegherea din aceste domeniu, consemnand existenta, la finele anului trecut, a unui numar total de 537 santiere de constructie, restaurare, consolidare sau pictare, un numar de 152 fiind dedicate proiectelor de noi biserici, demarate, marea majoritate, in anii precedenti. O activitate extrem de importanta pentru bunul mers al lucrurilor in acest domeniu au avut-o Serviciul tehnic (de avizare si proiectare), Echipa „Mesterul Manole”, Atelierul de confectii metalice „Albina”, Centrul Mitropolitan de Cercetari T.A.B.O.R. si Centrul de Cercetare si Restaurare a Patrimoniului de Arta Crestina „Resurrectio”.

Sectorul de conferinte si protocol a gazduit, prin Centrul de Conferinte Providenta, doua reuniuni medicale, conferinte preotesti ale protopopiatelor Iasi 1, Iasi 2, Iasi 3, Harlau si Pascani, doua evenimente cu profil cultural-educational si alte 84 evenimente. Centrul Social-Cultural „Sf. Ilie” (Miclauseni) a gazduit ateliere de literatura si jurnalism, activitati recreative si tabere la care au participat 268 de copii si tineri. La Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul” (Durau) s-au desfasurat programe pentru copii si tineret, organizate de Arhiepiscopia Iasilor (1.170 participanti) si Patriarhia Romana (2.019 participanti).

In anul 2012, in cadrul Sectorului fonduri externe, activitatile desfasurate s-au focalizat pe trei coordonate principale:

1) Implementarea Proiectului „Valorificarea turistica a ansamblului mitropolitan din Iasi”.

2) Implementarea Proiectului „Investeste in tine! Si tu poti fi specialist in turism” (in cadrul caruia 115 persoane au beneficiat de consiliere si orientare profesionala, provenind din peste 20 de localitati din mediul rural al judetelor Iasi si Neamt).

3) Pregatirea in vederea accesarii de fonduri nerambursabile (inclusiv acordarea de consiliere si consultanta in vederea atragerii de fonduri europene pentru ONG-urile, manastirile si parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor).

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost inclusa, ca urmare a activitatii acestui sector, in Comitetul Regional pentru elaborarea Planului de Dezvoltare Regionala Nord-Est 2014-2020, in cadrul Grupului de Lucru Comunitati Defavorizate.

Proiecte si perspective

Pentru anul 2013 se doreste, in mod firesc, o continuare si o intensificare a vietii parohiale sau de manastire, a activitatilor educative, misionare, filantropice, culturale etc., dar si a lucrarilor care pot asigura un suport material adecvat pentru toate acestea. Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Iasilor a analizat si aprobat, in acest sens, o serie de proiecte menite sa contribuie la o amplificare a misiunii si slujirii, iar dintre masurile propuse si aprobate amintim:

1) Definitivarea demersurilor pentru canonizarea mitropolitului Iosif Naniescu, a Domnitorului Miron Barnovschi si a arhimandritului Irinarh Rosetti.

2) Continuarea lucrarilor de consolidare la cladirea Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane (SOFR) Iasi, in care-si desfasoara activitatea Scoala „Varlaam Mitropolitul”.

3) Initierea si dezvoltarea unei sectiuni pe portalul doxologia.ro dedicate Sfintei Scripturi si comentariilor patristice la versetele biblice.

4) Transcrierea si publicarea, la Editura Doxologia, a unei selectii a conferintelor organizate de ASCOR Iasi (din 1990 pana in prezent).

5) Demararea lucrarilor la ansamblul mitropolitan, in cadrul proiectului finantat din fonduri europene.

6) Modernizarea si eficientizarea cladirii Caminului Teologic Sf. Nicolae.

7) Finalizarea lucrarilor si darea in folosinta a Centrului rezidential pentru varstnici „Cuv. Nazaria” de la Manastirea Varatic.

8) Realizarea unor lucrari de renovare si modernizare a spatiilor de cazare de la Centrul de Tineret „Vestitorii Bucuriei” din Baltatesti, spre a se crea un cadru adecvat derularii activitatilor educativ-misionare dedicate copiilor si tinerilor.

9) Dezvoltarea, in cadrul Departamentului Pro-Vita, a „Centrului de cultivare a vietii”.

10) Continuarea implementarii Planului operational, corespunzator anului 2013, al Strategiei eparhiale in domeniu social si medical, pentru perioada 2012-2015, care va duce la imbunatatirea activitatilor social-filantropice desfasurate in Arhiepiscopia Iasilor.

11) Consolidarea managementului Spitalului „Providenta” in vederea autofinantarii, cresterii calitatii serviciilor oferite si a ajutorului oferit celor fara posibilitati financiare;

12) Depunerea, spre finantare nerambursabila, de cereri de accesare a fondurilor europene structurale, in vederea dezvoltarii activitatii filantropice si medicale, prin toate schemele si liniile de finantare, care se vor lansa si la care entitatile noastre vor fi eligibile.

Toate aceste proiecte si altele, care vor fi initiate si derulate in 2013, vor avea insa nevoie de un sprijin consistent si constant, atat din partea credinciosilor, cat si din partea unor institutii care inteleg si apreciaza lucrarea pe care Biserica o desfasoara in slujba oamenilor si a comunitatilor locale.
 

Pe aceeaşi temă

25 Februarie 2013

Vizualizari: 927

Voteaza:

Sedinta a Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

arhiepiscopia iasilor

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE