Sedinta de Constituire a Consistoriilor Superioare Bisericesti

In data de 20 septembrie 2012 a avut loc la Palatul Patriarhiei sedinta de Constituire a Consistoriului Superior Bisericesc si a Consistoriului Superior Bisericesc Monahal condusa, din incredintarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, de preacucernicul pr. dr. Alexandru Motoc – inspector general bisericesc.

Aceste doua Consistorii functioneaza la Patriarhia Romana in baza art. 155 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, cu modificarile si completarile aduse de Hotararea Sf.

Sinod nr. 8561/25 octombrie 2011.

Consistoriul Superior Bisericesc si Consistoriul Superior Bisericesc Monahal sunt cele mai inalte instante disciplinare si de judecata pentru clerul de mir si cel monahal care judeca recursurile impotriva hotararilor de caterisire pronuntate de un consistoriu eparhial sau un consistoriu eparhial monahal si mentinute in apel de un consistoriu mitropolitan sau un consistoriu mitropolitan monahal.

Fiecare consistoriu are in total cate 6 membri clerici titulari si toti atatia supleanti proveniti din fiecare mitropolie si desemnati de Sinodul Mitropolitan respectiv, care, potrivit art.155, al.3) si art.150, al.4) din Statutul B.O.R, indeplinesc cumulativ mai multe conditii: gradul I in preotie, doctori, absolventi de masterat sau licentiati in teologie, avand cunostinte canonice si juridice.

Din partea Mitropliei Banatului a fost desemnat de catre Sinodul Mitropolitan ca membru titular pentru Consistoriul Superior Bisericesc semnatarul acestor randuri, iar ca supleant pr.dr. Ilca Marius de la Parohia Mintia, judetul Hunedoara. Intre timp Episcopia Devei si Hunedoarei a fost acceptata si se afla in prezent sub jurisdictia Mitropoliei Ardealului, motiv pentru care acesta nu mai poate face parte din organismul bisericesc amintit. In acest caz Sinodul Mitropoliei Banatului trebuie sa desemneze o alta persoana clericala care sa indeplineasca conditiile amintite mai sus. De asemenea, pentru Consistoriul Superior Bisericesc Monahal, Arhimandritii Constantin Timis – exarhul manastirilor din Episcopia Caransebesului si Nestor Iovan – Staretul Manastirii Hodos-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului au fost desemnati ca membri, primul fiind titular, iar cel de-al doilea supleant.

In cadrul sedintei de constituire au fost numiti prin decizie patriarhala ca presedinti a celor doua Consistorii pentru perioada 2011-2014: Pr.conf.univ.dr. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” din Bucuresti, respectiv Arhimandritul dr. Teofil Anastasoaie – exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor; iar ca grefier diaconul Sorin Eusebiu Argintariu, secretarul Cancelariei Sfantului Sinod.

Preot dr. Cosmin Panturu

http: mitropolia-banatului.ro

.

25 Septembrie 2012

Vizualizari: 746

Voteaza:

Sedinta de Constituire a Consistoriilor Superioare Bisericesti 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

consistoriu bisericesc

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE