Sedinta extinsa a Sinodului din Mitropolia Ardealului

Manastirea "Brancoveanu" de la Sambata de Sus a gazduit marti, 30 octombrie, lucrarile Sinodului extins al Mitropoliei Ardealului. Pentru prima oara de la reconfigurarea administrativa a Mitropoliei Ardealului, alaturi de ierarhi au participat la sinod consilierii si protopopii din eparhiile sufragane centrului mitropolitan de la Sibiu.



Lucrarile intalnirii au fost prezidate de Inalt Preasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, fiind prezenti si ceilalti ierarhi sufragani: Inalt Preasfintitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei si Harghitei, Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfintitul Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei si Preasfintitul Andrei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Lucrarile Sinodului mitropolitan au avut loc la Academia Teologica de la manastirea amintita si au fost precedate de Sfanta Liturghie, oficiata in paraclisul asezamantului monahal de PS Episcop Andrei Fagarasanul. Dupa Sfanta Liturghie, a urmat o slujba de Te Deum, oficiata de acelasi ierarh, la care au participat toti chiriarhii, consilierii si protopopii convocati pentru participarea la sinodul de la Sambata de Sus.

In debutul sedintei, IPS Mitropolit Laurentiu a urat bun-venit oaspetilor si le-a multumit pentru participarea la o intalnire in premiera pentru Mitropolia Ardealului.

"Acest eveniment nu este doar un simplu sinod mitropolitan, ci o intalnire aparte, ce are unicitatea sa. Este pentru prima data cand ne intalnim in aceasta formula si va marturisim ca ne-am dorit de mult un astfel de sinod. Ideea a fost sugerata de colaboratorii nostri cu scopul practic de a eficientiza lucrarea noastra. Aceasta intalnire este un act de cinstire pe care vrem sa vi-l aducem dumneavoastra, colaboratorilor nostri. Mai intai ne intalnim aici pentru a arata importanta pretuirii pe care v-o oferim, iar apoi trebuie sa trecem la treaba”, a spus IPS Mitropolit Laurentiu.

Uniformizare si colaborari
Fiecare ierarh si-a prezentat la inceputul sedintei colaboratorii eparhiali prezenti la Sambata de Sus, dupa care s-au discutat problemele de ordin pastoral-misionar, social-filantropic, cultural si administrativ, toate punctele din ordinea de zi fiind de interes comun pentru eparhiile din Mitropolia Ardealului.

Un punct important al discutiilor a fost contributia eparhiilor din Ardeal la zidirea Catedralei Mantuirii Neamului, iar mai apoi s-a discutat despre uniformizarea programelor administrative si financiare, precum si a evidentelor slujitorilor la sfintele altare. Noile programe electronice de evidenta au fost luate in discutie, iar unul dintre aceste programe, experimentat de Arhiepiscopia Sibiului, a fost oferit eparhiilor pentru o mai buna evidenta a parohiilor, preotilor si patrimoniului parohial. S-a decis crearea unui site special al Mitropoliei Ardealului, care sa cuprinda posibilitati de accesare a site-urilor eparhiilor sufragane, iar revistele si publicatiile eparhiale trebuie sa fie mai bine cunoscute si sa fie rodul colaborarilor dintre specialistii din eparhii. La acest punct, s-a decis ca periodic sa existe intruniri ale consilierilor eparhiali, pe specializari.

”S-a facut o propunere ce va fi inaintata Sfantului Sinod de a se intruni consilieri de specialitate in anumite probleme ale Bisericii noastre la care trebuie luate decizii uniforme pentru intreaga Patriarhie Romana”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurentiu.

La final, toti preotii au primit din partea Arhiepiscopiei Sibiului carti si publicatii de la Editura arhidiecezana "Andreiana".

Sursa: mitropolia-ardealului.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

31 Octombrie 2012

Vizualizari: 979

Voteaza:

Sedinta extinsa a Sinodului din Mitropolia Ardealului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

mitropolia ardealului

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE