Seminarul Teologic din Giurgiu si-a sarbatorit ocrotitorul

Ca în fiecare an, în ziua de 12 mai, profesorii şi elevii Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul" din Giurgiu îl cinstesc pe ocrotitorul lor spiritual, Sfântul Mucenic Ioan Valahul. Anul acesta, manifestările religios-culturale închinate acestui moment s-au desfăşurat în biserica „Buna Vestire"- Paraclis al tinerilor giurgiuveni, şi au debutat ieri, 11 mai, când, în ajunul prăznuirii sfântului, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia. Astăzi, în biserica „Buna Vestire" Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Întâistătătorul eparhiei noastre, înconjurat de părinţii profesori de la Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul" din Giurgiu.

Credincioşii prezenți s-au putut închina la părticele din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a vorbit despre viaţa Sfântului Mucenic Ioan Valahul cel care reprezintă pentru tineri un adevărat model de curaj în faţa tentaţiilor vremii. De asemenea, ierarhul nostru a insistat asupra exemplului de viaţă creştină pe care îl oferă Sfântul Ioan Valahul şi mai ales asupra nevoii de mărturisire pe care tinerii teologi se cuvine să o facă în această lume plină de provocări.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită o slujbă de parastas pentru vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, ctitorul spiritual al şcolii teologice giurgiuvene care, începând din data de 12 mai 2008, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit numele "Teoctist Patriarhul".

Manifestările închinate Sfântului Mucenic Ioan Valahul au continuat cu Festivalul naţional „Ritmuri de toacă", aflat la a zecea ediţie. Festivalul s-a bucurat şi anul acesta de prezenţa mai multor elevi seminariști de la Seminariile Teologice din Buzău, Constanța, Dorohoi, Slobozia şi Giurgiu. În faţa unei comisii de jurizare care a fost prezidată de Chiriarhul nostru, elevii seminarişti şi-au arătat îndemânarea în această artă de a bate toaca. Premiile acordate au constat în cărţi, reviste, medalii, diplome, precum şi în sume de bani, după cum urmează: locul întâi a fost obținut de către elevii: Cocoș Ionuț, de la Seminarul Teologic ,,Sf. Cuvios Dionisie Exiguul” din Constanța, Afalter Valentin de la Seminarul Teologic ,,Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi și de Condurachi Cristian de la Seminarul Teologic ,,Teoctist Patriarhul” din Giurgiu. Locul al doilea a fost obținut de către elevii: Bitică Valentin de la ,,Seminarul Chesarie Episcopul” din Buzău, Ivănuș Lucian de la Seminarul Teologic ,,Teoctist Patriarhul” din Giurgiu și de Radu Cosmin de la Seminarul Teologic ,,Sf. Ioan Gură de Aur” din Slobozia. Premiul al treilea a fost obținut de către elevii: Avram Alexandru, de la Seminarul Teologic ,,Teoctist Patriarhul”, Fisie Silviu de la Seminarul Teologic „ Sf. Ioan Gură de Aur” din Slobozia și de Mafteiu Neagu de la Seminarul Teologic ,,Ghesarie Episcopul” din Buzău.

La final, elevii Școlii de Muzică „Victor Karpis” din Giurgiu au susținut un mic concert, au interpretat elevii: Neacșu Teodora, Chivu David Ionuț, Constantin Clară din clasa întâi, Ștefan Nicolae, clasa a treia. Au mai concertat elevele: Preda Rebeca și Pitulice Maria, din clasa a IV-a și eleva Popa Maria din clasa a V-a.

Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie a oferit Părintelui Edmond Nicolae Popa, Directorul Seminarului Teologic ,,Teoctist Patriarhul” o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, iar elevilor seminariști ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă”.

La eveniment au fost prezente numeroase oficialităţi locale şi judeţene.

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.
Pe aceeaşi temă

13 Mai 2015

Vizualizari: 631

Voteaza:

Seminarul Teologic din Giurgiu si-a sarbatorit ocrotitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE