Seminarul Teologic Ortodox de la Manastirea Neamt a primit Diploma de Excelenta Educationala

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt a avut loc o slujba de pomenire pentru toti profesorii care au predat in aceasta scoala teologica. Seminarul Teologic Ortodox de la Manastirea Neamt a primit si Diploma de Excelenta Educationala din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.


O manifestare cu totul deosebita inchinata ctitorilor, profesorilor si ostenitorilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt a avut loc in ziua de 25 ianuarie 2011. Aceasta pomenire se savarseste de regula in ziua de 30 ianuarie, in fiecare an, pentru ca la aceasta data se sarbatoreste ziua invatamantului teologic ortodox si tot acum ne aducem aminte de cei care au dus jertfa, prin munca si daruirea lor, pe „altarul” scolii teologice. Dat fiind faptul ca sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi cade anul acesta duminica, s-a hotarat, avand si binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ca aceasta emotionanta manifestare sa aiba loc in ziua de 25 ianuarie, cand este praznuit Sfantul Grigorie Teologul.

Momente din istoria invatamantului teologic nemtean

Inca de dimineata, sarbatoarea a inceput cu Sfanta Liturghie, oficiata de preotii profesori din cadrul seminarului, in Biserica “Sfantul Ioan Iacob de la Neamt”, la care au participat toti elevii si profesori laici. In jurul pranzului au sosit si invitatii din cadrul ISJ Neamt, oficialitati din cadrul Consiliului Judetean Neamt, directori si profesori de la liceele din Targu Neamt si alte autoritati locale. A urmat slujba Parastasului in cadrul careia au fost pomeniti din nou toti ctitorii, profesorii si ostenitorii seminarului, inca din vremea monahului Gavriil Uric, care a vietuit la Manastirea Neamt in secolul al XV - lea, socotit primul dascal al invatamantului din Moldova.

Activitatea a continuat in sala de conferinte a seminarului. Parintele profesor Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Manastirea Neamt, a prezentat, cu ajutorul unei videoproiectii, cele mai importante momente din istoria invatamantului teologic nemtean ca si a Seminarului de la Manastirea Neamt, de la inceputuri si pana in prezent, aratand ca „invatamantul teologic de la Manastirea Neamt nu e ceva la trecut ci, cu mila Domnului, exista si astazi, si urmarim cu tot dinadinsul sa-l pastram la cotele cele mai inalte”.

Binecuvantari arhieresti

Delegatul Inalt Preasfintitului Teofan a fost pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, absolvent, fost profesor si director al seminarului nemtean inainte de 1990. “Transmit in primul rand felicitarile Inalt Preasfintitului Parinte Teofan pentru conducerea scolii si pentru aceasta institutie de care stia, fara indoiala, de foarte multa vreme, inca de cand Inalt Preafintia Sa era elev de seminar. Era un fel de competitie intre seminarii, atunci, si spre bucuria noastra, si la Facultatea de Teologie din Bucuresti, intotdeauna elevii nemteni erau in fata, nu pentru ca eram noi profesorii lor, ci pentru ca atmosfera duhovniceasca in care eram formati impunea acest lucru. Strana de la capela Facultatii de Teologie era tinuta de elevii de la Neamt, la cursuri intotdeauna erau prezenti si erau indragiti de profesorii de la facultatea amintita. M-a delegat Inalt Preasfintitul Teofan sa transmit felicitarile si binecuvantarile arhieresti ale Inalt Preasfintiei Sale, cu precizarea ca intotdeauna scoala ramane una din preocuparile Inalt Preasfintiei Sale. In acelasi timp insa IPS Teofan transmite multumiri conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, pentru ca s-a gandit la o institutie de invatamant teologic. Este, cred, pentru prima data dupa 60-70 ani, poate mai mult, cand o institutie conducatoare a invatamantului in general, incluzand aici si invatamantul teologic, sa faca o asemenea propunere cu totul onoranta, ca un semn de recunoastere a activitatii unei asemenea institutii de invatamant, ca cea de la Manastirea Neamt. Viata duhovniceasca de aici imprima un anumit comportament duhovnicesc pentru tinerii care vor sluji la sfintele altare”, a spus pr. lect. dr. Mihai Vizitiu.

Recunostinta din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii

Cu aproximativ doua saptamani in urma, in ziua de 13 ianuarie, la Piatra Neamt, alaturi de alte opt scoli din judet, Seminarul nostru a primit Diploma de Excelenta Educationala din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, la initiativa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Neamt. Conducerea ISJ, prin inspector general al ISJ Neamt Luminita Georgeta Varlan, a hotarat sa inmaneze aceasta diploma si trofeul de excelenta, intr-un cadru mai larg la seminar, in fata tuturor elevilor si profesorilor prezenti pe 25 ianuarie la momentul evocator. Prof. Luminita Georgeta Varlan, a elogiat cu acest prilej invatamantul teologic de la Manastirea Neamt: “Primiti din partea noastra acest trofeu de excelenta pe care noi il oferim scolilor exceptionale, oamenilor exceptionali pe care ii avem in sistemul de invatamant preuniversitar si va rog sa ma credeti ca mi-a fost greu pentru ca judetul acesta are oameni de certa valoare, de certa spiritualitate, oameni care reprezinta pentru noi modele si in umbra carora incercam si noi sa crestem astazi si sa devenim si sa ne zidim ca oameni si sa va zidim pe dumneavoastra, generatia tanara de aici din aceasta sala, ca oameni. Ne-a fost greu sa selectam imaginile reprezentative ale celor care domina prin chipul lor luminos acest tinut al Neamtului. Va multumesc, si fie ca aceasta scoala sa dainuie dincolo de momente mai dificile, de momente mai grele, si fie ca intotdeauna sa ne revedem cu aceeasi dragoste, cu acelasi respect”, a transmis insp. Luminita Georgeta Varlan. Maria Petrariu, primarul comunei Vanatori-Neamt, prin interventia ei la final, a multumit Inspectoratului Scolar Judetean Neamt pentru sprijinul constant pe care l-a aratat de-a lungul timpului fata de scoala de la Manastirea Neamt si a felicitat, in numele Consiliului Local, conducerea, profesorii, elevii si ostenitorii Seminarului pentru ravna neobosita in „ogorul Domnului”. Aceleasi cuvinte de multumire au fost adresate de parintele director Ioan Mihoc tuturor oaspetilor pentru prezenta lor la aceasta pomenire-evocare a vrednicilor inaintasi ai seminarului de langa marea lavra a Neamtului. Toti cei prezenti, la iesirea din sala, au participat la expozitia de icoane realizata de elevii de la sectia Patrimoniu. A urmat apoi agapa frateasca in cinstea ctitorilor, profesorilor si ostenitorilor seminarului, trecuti la Domnul. (pr. prof. Viorel Laiu)

Sursa: mmb.ro

27 Ianuarie 2011

Vizualizari: 851

Voteaza:

Seminarul Teologic Ortodox de la Manastirea Neamt a primit Diploma de Excelenta Educationala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE