Sf. Irineu de Smirnum


La inceputul sec. al IV-lea, pastorea la Smirnum (azi Mitrovita), resedinta provinciei romane Pannonia inferior, un episcop cu numele de Irineu. Acesta era tanar, avand familie si copii de varsta frageda.

Datorita edictelor potrivnice credintei crestine, in acea perioada a inceput cea mai grea persecutie cunoscuta pana atunci in Imperiul Roman. Astfel, printre cei arestati s-a aflat si tanarul episcop Irineu.

El a fost dus la judecata in fata guvernatorului provinciei, pe nume Probus, care i-a poruncit Sfantului sa se supuna poruncilor imparatesti si sa jertfeasca zeilor, lepadandu-se de crestinism. Sfantul s-a impotrivit si ca atare a fost amenintat cu chinuri groaznice. Vazand aceasta, parintii sotia si copii Sfantului au inceput sa se roage de el, ca sa dea ascultare poruncii guvernatorului, plangand tineretea si frumusetea lui. Dar Sfantul Irineu, cuprins de dragostea lui Hristos n-a raspuns rugamintilor rudelor, ci le-a amintit ca cel ce se va lepada de Hristos, va fi si el lepadat de Acesta.

Vazand ca nu poate convinge pe tanarul episcop sa se lepede de credinta sa, Probus a poruncit ca acesta sa fie aruncat in inchisoare.

Dupa un oarecare timp, guvernatorul l-a adus iarasi la judecata pe Sfantul Irineu, insistand ca acesta sa jertfeasca zeilor, pentru a fi crutat de la alte chinuri. Acesta insa s-a aratat iarasi neclintit in credinta, ceea ce l-a infuriat si mai tare pe Probus, care a poruncit ca Sfantul sa fie batut cu vergi. In timpul indeplinirii acestei crude torturi, Sfantul Irineu nu inceta sa-l marturiseasca pe Hristos, ca fiind Cel ce-l intareste in necazuri, si caruia nu va inceta niciodata sa-i slujeasca. Vazand acestea, Probus l-a amenintat cu moartea, dar Sfantul, netemandu-se de o asemenea pedeapsa, aratand ca prin acesta se va invrednici de camarile ceresti ale Mantuitorului tuturor.

Vrand totusi sa-l determine sa se lepede de credinta crestina, Probus l-a intrebat pe tanarul episcop daca acesta are familie si copii, si daca nu ii este mila de ei. Sfantul Irineu a raspuns insa ca are familie si copii si ca ii iubeste, dar ca mai presus de acestia, el iubeste pe Cel care a spus ca „Cel ce iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de mine; cel ce iubeste mai mult pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine”(Matei 10, 37). Astfel, Sfantul Irineu, luand aminte spre cer la Dumnezeu, dispretuind amagirile lumesti, marturisea ca el nu cunoaste si nu are nici un parinte , afara de Dumnezeu.
In cele din urma, manios, Probus, vazand ca nu-l poate convinge pe Sfant sa se lepede de Hristos, a poruncit ca sa i se taie acestuia capul cu sabia, iar trupul sa fie aruncat in raul Sava.
Astfel, in anul 304, Sfantul Irineu a primit moartea ca pe o biruinta asupra mortii, multumind lui Dumnezeu ca s-a invrednicit de acest mare dar.

.

06 Aprilie 2006

Vizualizari: 2236

Voteaza:

Sf. Irineu de Smirnum 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE