Sfanta Mucenita Varvara, cinstita in Arhiepiscopia Clujului

Biserica Ortodoxă Română o sărbătorește pe 4 decembrie pe Sfânta Mare Muceniță Varvara. Aceasta mai este cunoscută și ca ocrotitoarea minerilor. Multe lăcașuri de cult din țară, dar și din Arhiepiscopia Clujului o au ca ocrotitoare și o cinstesc în mod deosebit în această zi.



Mare sărbătoare a fost joi, 4 decembrie 2014, la biserica unității militare din Florești care și-a serbat, unul dintre hramuri, fiind ocrotită de Sfânta Mare Muceniță Varvara. Cu acest prilej a fost oficiată aici, de la ora 9, Utrenia, urmată de Sfânta Liturghie. De la ora 11, ÎPS Părinte Mitropolit Andrei a fost prezent la unitatea militară din Florești, unde a săvârșit o slujbă de Te-Deum, iar la final a vorbit despre Sfânta Mare Muceniță Varvara, numind-o un exemplu absolut de credință mărturisitoare.

„Sfânta Muceniță Varvara ne stă în față ca un exemplu absolut de credință mărturisitoare. A pătimit pentru Hristos în anul 306, în timpul împăratului Galeriu. Tatăl ei păgân nu era de acord cu preocupările ei creștine și toată contradicția dintre ei, mai ales că în Imperiu aceasta era atunci politica oficială de a prigoni Biserica creștină, tot conflictul dintre ei s-a terminat cu tăierea capului acestei fecioare credincioase, cuminți, bune și cu viață sfântă”.

Mitropolitul Clujului l-a instalat cu această ocazie și pe noul preot militar, în persoana pr. Traian Chircu, preot cu o experiență de 7 ani în marina militară. Au participat la sărbătoarea unității militare din Florești preoți și credincioși din parohiile ortodoxe din localitate, dar și din împrejurimi, precum și cadre militare.
Și Biserica din Salina de la Ocna Dej, ocrotită de Sfânta Mare Muceniţă Varvara, și-a serbat joi, 4 decembrie 2014 hramul. Credincioșii, în mare parte lucrători ai salinei, se adună aici an de an, pentru a o prăznui pe sfânta lor ocrotitoare.

Astfel, cu prilejul hramului, a fost oficiată aici, de la ora 10, Sfânta Liturghie de un sobor numeros de preoți. A luat parte la sărbătoarea hramului din acest an exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Pr. Arhimandrit Dumitru Cobzaru care a vorbit în cuvântul de învățătură despre viața plină de greutăți menționând că singura scăpare a noastră este să ne înălțăm gândurile și inimile noastre la cer, la Dumnezeu de unde ne vine toată puterea.

Biserica ce poarta hramul Sf. Varvara din Ocna Dej a fost construită în anul 2000, la o adâncime de aproximativ 80 de metri. Tot în același an, locașul de rugăciune a fost sfințit de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.

 

Autor: Andreea Pâgleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 Decembrie 2014

Vizualizari: 766

Voteaza:

Sfanta Mucenita Varvara, cinstita in Arhiepiscopia Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE