Sfanta Tatiana, ocrotitoarea clericilor

Sfanta Mucenita Tatiana s-a nascut in Roma veche, din parinti de neam mare, care au cunoscut si au pazit in taina credinta crestina. Datorita curatiei in care isi ducea viata, Sfanta Mucenita Tatiana a fost asezata de biserica din Roma in randul diaconitelor.

A suferit martiriul, prin decapitare, in timpul imparatului roman Alexandru Sever (223-235), pentru ca a refuzat sa jertfeasca idolilor.

"Sfanta Tatiana, ca mucenita a Mantuitorului nostru Iisus Hristos si ca diaconita consacrata in Biserica, se roaga pentru noi si este in acelasi timp ocrotitoarea diaconilor, a preotilor, a ierarhilor, pentru ca un sfant care a slujit la Sfantul Altar niciodata nu-i poate uita pe cei care slujesc la Sfantul Altar, bucuriile si tristetile acestora, si niciodata nu va uita rugaciunile noastre. Sfanta Tatiana, ca mijlocitoare, este aproape de credinciosi, de tineri, pentru ca ea a fost tanara si a stiut sa-si pastreze aceasta tinerete, sa o dedice si sa o incredinteze cu totul Bunului Dumnezeu. De aceea Ii multumim lui Dumnezeu pentru acest dar nepretuit si de mare valoare pentru Biserica noastra din Oltenia si rugam pe Sfanta Tatiana sa ajute, sa mijloceasca si sa ocroteasca pe cei care poarta numele ei, pe toti tinerii, pe toti clericii si pe toti iubitorii de Dumnezeu credinciosi ortodocsi ai Bisericii noastre"(IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei).
Martiriului Sfintei Mucenite Tatiana in iconomia Bisericii noastre

Sfanta Tatiana este importanta pentru catedrala noastra, pentru ca aici se afla capul ei, sfintele sale moaste care fac tamaduiri pentru rugaciunile ei si pentru credinta noastra. Intotdeauna sfintii sunt gata spre ajutorul nostru, intrucat ei s-au facut apropiatii si prietenii Mantuitorului. Sunt prieteni, pentru ca L-au iubit cu adevarat, L-au iubit intru totul, au dat toata viata lor si tot ce aveau ei ca sa-L urmeze pe Hristos. Ei si-au ales partea cea buna, care nu se va lua nicicand de la ei, pentru ca mucenicia este cu adevarat cea mai sfanta jertfa pe care omul poate sa o aduca inaintea lui Dumnezeu: jertja propriei vieti, a propriului sange. In acest lucru ne indeamna Mantuitorul cand ne spune: «Veniti la Mine, toti cei osteniti si impovarati, si veti avea odihna, luati jugul Meu ca este bun si sarcina Mea este usoara!» Prin urmare, Sfanta Mucenita Tatiana a primit toate acestea de la Mantuitorul Hristos, Mirele Cel vesnic, pe care L-a iubit atat de mult, cum, de altfel, arata si troparul: «Mieluseaua Ta, Iisuse, Tatiana, striga cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc, ma rastignesc pentru Tine ca sa imparatesc intru Tine si mor pentru Tine ca sa inviez intru Tine, primeste-ma ca pe o jertfa fara prihana»“ (IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei).

Moastele Sfintei Tatiana au fost aduse in tara noastra de boierii Craiovesti de la Constantinopol, dupa anul 1453, si depuse initial la Manastirea Bistrita, din judetul Valcea. De aici ele au fost mutate de voievodul Neagoe Basarab la Biserica Domneasca din Curtea de Arges. Dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la inceputul anilor 1950, capul sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, unde se gaseste si astazi spre cinstire si inchinare, alaturi de moastele Sfintilor Mucenici Serghie si Vah si ale Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Sursa: ziarullumina.ro

.

11 Ianuarie 2014

Vizualizari: 359

Voteaza:

Sfanta Tatiana, ocrotitoarea clericilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE