Sfanta Teodora de la Sihla cinstita in Eparhia Iasilor

Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla, care a vietuit in muntii Neamtului, este sarbatorita joi de Biserica noastra. In mai multe biserici din Arhiepiscopia Iasilor, aceasta sfanta va fi sarbatorita in mod deosebit.

Una dintre cele mai reprezentative manastiri din judetul Neamt, Manastirea Sihastria, se pregateste de sarbatoare.

Biserica „Sfanta Teodora de la Sihla“ a acestei asezari monahale, ridicata dupa canonizarea sfintei din 1992, ii asteapta de credinciosii din toate partile tarii si nu numai. Asa cum este traditia din ultimii sase ani, Sfanta Liturghie va fi savarsita de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Zi deosebita va fi joi si la Manastirea Sihla din judetul Neamt, in apropierea careia se afla pestera in care a vietuit Sfanta Teodora de la Sihla. In aceasta seara, dupa slujba Privegherii, va avea loc o procesiune de la biserica asezarii monahale spre pestera Sfintei. In fata procesiunii vor fi purtate in maini icoane, prapuri, cruci si lumanari. Credinciosii vor petrece in jurul pesterei toata noaptea - se vor ruga si vor canta. Pe parcursul traseului se vor face popasuri pentru a se rosti ectenii, iar la pestera Sfintei soborul de preoti va citi Acatistul Sfintei Teodora de la Sihla. Maine-dimineata, pelerinii vor participa la Sfanta Liturghie care va fi savarsita in altarul de vara al manastirii. Tot maine, la orele serii, la Manastirea Sihla este asteptat Inaltpreasfintitul Parinte Teofan. In fiecare an, Inaltpreasfintia Sa, alaturi de alti ierarhi prezenti la sarbatorile sfintilor nemteni, citeste Acatistul Sfintei Teodora in pestera sfintei.

Hram va fi si la Schitul „Sfanta Teodora de la Sihla“ al Manastirii Sihastria, aflat in localitatea Motca, Codrii Pascanilor, judetul Iasi. Tot maine, isi va serba al doilea hram Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iasi, care este ocrotita si de Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla.

Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

06 August 2014

Vizualizari: 726

Voteaza:

Sfanta Teodora de la Sihla cinstita in Eparhia Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE