Sfantul Apostol Filip - misionar pe pamantul romanesc


Sfantul Apostol Filip - misionar pe pamantul romanesc

 

Sfantul Apostol Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de catre Hristos. Documente descoperite recent atesta faptul ca Sfantul Apostol Filip l-a insotit pe Sfantul Apostol Andrei in Schitya, Dobrogea de astazi, pentru a face cunoscut cuvantul lui Dumnezeu.

 

Prof. univ. dr.

Emilian Popescu sustine ca prima persoana care a legat originile apostolice ale crestinismului romanesc de Sfantul Filip a fost istoricul bisericesc Stefan Lupsa.

 

Din dovezile pentru propovaduirea sa in Scythia, prof. Emilian Popescu mentioneaza ca cel mai vechi izvor care atesta propovaduirea Sfantului Filip in Scythia este Calendarul gotic. "Dupa invatatul german H. Achelis, unul dintre primii editori si comentatori, Calendarul ar fi fost alcatuit in Thracia, unde gotilor refugiati din nordul Dunarii de teama hunilor le-a fost acordat azil aici de catre imparatul Theodosie I (379-395) prin anul 380. Achelis socoate ca in aceasta vreme s-a alcatuit Calendarul si ca in el au fost introduse sarbatori specifice gotilor arieni, unele dintre ele primite si de la grecii (bizantinii) mai numerosi in zona, la randul lor tot arieni. Totusi acest calendar nu este pur arian, caci el cuprinde si sarbatori in cinstea ortodocsilor. De pilda, la 29 octombrie este inscrisa "pomenirea martirilor.care au fost arsi pentru poporul got al bise­ricii ortodoxe".

 

Calendarul a inscris printre zilele de sarbatoare nu numai pe Andrei, ci si pe Filip. Baza inscrierii nu este o fictiune, fiindca nici unui nume inscris in Calendar nu i s-a contestat autenticitatea si veridici­tatea.

 

In ordine cronologica, sustine prof. Emilian Popescu, urmatorul document privitor la apostolatul Sfantului Filip in Scythia l-ar constitui lucrarea apocrifa a lui Abdias.

 

Din dovezi amintim si Martirologiul lui Adon, alcatuit intre 855-860. In Martirologiul sau citim la ziua de 1 mai: "Nasterea (spre viata vesnica) a sfintilor apostoli Filip si Iacob, dintre care Filip, dupa ce a convertit la credinta in Hristos aproape (intreaga) Scitie si a asezat acolo diaconi, preoti si episcopi, s-a intors in Asia .".

 

Un alt martirologiu occidental, care atesta si el prezenta si propovaduirea Evan­gheliei in Scythia de catre Sfantul Apostol Filip, apartine lui Usuard un calugar din manastirea Saint Germain-des-Pres, de langa Paris, nascut in primii ani ai secolului al IX-lea si decedat la 13 ian. 877. 

 

Usuard consemneaza la 1 mai: "De asemenea, se face cinstirea(mutarii la viata vesnica a)  fericitilor apostoli Filip si Iacob dintre care Filip, dupa ce a convertit la credinta aproape intreaga Scitie, a avut un frumos sfarsit in cetatea Hierapolis din Asia."

 

Elementul principal din acest text este mentionarea Scythiei ca arie de misiune a Sfantului Apostol Filip. Ar fi aceasta cea de a treia atestare in doc­umente, a caror valoare nu poate fi contestata: Calendarul gotic, Martirologiul lui Adon si al lui Usuard. Lor li se adauga scrieri apocrife, fiecare cu un sambure de adevar, dar pentru acceptarea apostolatului sfantului Filip in Scythia putem face abstractie de ele. Merita insa si acestea sa fie analizate si culese stirile credibile din ele.

 

Prietenia dintre Sfantul Apostol Andrei si Sfantul Apostol Filip ne este relatata in Sfanta Scriptura. Cand Mantuitorul a inmultit cele cinci paini si cei doi pesti, Andrei si Filip au fost amandoi protagonisti (In. 6, 4-9), iar cand evreii elenisti au dorit sa mearga la Iisus si l-au abordat mai intai pe Filip, acesta merge la Andrei sa intervina impreuna sa fie primiti (In. 12, 20-22). Putem afirma ca aceste intamplari din viata lor, i-au legat intr-o prietenie durabila, care si-a dat roadele si in cazul misiunii lor in Asia Mica si Scythia.

.

12 Noiembrie 2007

Vizualizari: 858

Voteaza:

Sfantul Apostol Filip - misionar pe pamantul romanesc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE