Sfantul Apostolul Toma: patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor


Sfantul Apostolul Toma: patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor

 

In fiecare an, la 6 octombrie, il praznuim pe Sfantul Apostol Toma. Dupa unii exegeti, numele Toma este forma ebraica a lui Teom, sau Tauma, iar numele de Didim, cum a fost consemnat pentru istorie, inseamna in latineste "geaman", adica s-a nascut deodata cu un alt frate. In mod simbolic, acest nume poate defini si caracterul sau: cand credincios avantat, cand indoielnic.


Din Sfanta Scriptura aflam ca la opt zile de la Inviere, Toma a atins ranile Mantuitorului si a rostit: "Domnul meu si Dumnezeul meu".

Sfintii Parinti marturisesc ca a fost randuiala lui Dumnezeu absenta lui Toma de la prima aratare a lui Hristos ucenicilor, ca, prin pipairea urmelor cuielor din trupul Lui si a costei Lui, sa se dea o dovada si mai hotarata despre invierea Lui reala.

 

Sfantul Chiril nu exclude supozitia ca Toma credea deplin in invierea lui Hristos, dar socotea ca El Se afla intr-un trup care nu mai poate fi vazut. Cand el spune: "daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor nu voi crede.", el spune de fapt: "Nu voi crede ca El mai poate fi vazut, de nu voi pune degetul meu in urma cuielor". Dar tocmai aceasta mare bucurie produsa in el de invierea lui Hristos, vecina cu necredinta ca poate fi vazut, l-a facut sa doreasca puternic sa-L vada si sa se convinga prin pipairea urmelor cuielor.

 

Asadar, Apostolul Toma nu este un necredincios. Toma se odihneste in "coasta" Mantuitorului. Ramane in El. Astfel, Toma va fi in lume, dar nu al lumii, va fi misionar prin care se vor dezvalui "cele nearatate si cele ascunse ale Intelepciunii lui Dumnezeu". Zicand: "Domnul meu si Dumnezeu meu", Toma exprima si relatia afectiva, de iubire: "Esti al meu Doamne!". 

 

Conform informatiilor care provin de la Origen si Eusebiu de Cezareea, Apostolul Toma a predicat in Partia, apoi in India, unde a murit ca martir, strapuns cu lancea. De la numele lui, crestinii de pe coasta Malabarului din India se numesc pana astazi "tomiti". Mormantul lui Toma se afla in Madras.

 

In arta, Sfantul Apostol Toma este  reprezentat in  genunchi  in  fata Mantuitorului si atingandu-I coapsa, iar in virtutea meseriei care i-a fost atribuita, aceea de constructor, cu o rigla si un echer in mana. In evul mediu, el a fost considerat patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor.

 

O, Preasfinte Apostole al lui Hristos, cel ce indoielnic si zabavnic te-ai aratat spre adeverirea desavarsita a dumnezeiestii Taine a Invierii Domnului si a proslavirii Preacuratei Sale Maici, cela ce in viata ta si dupa moarte facator de minuni te-ai aratat si cu muceniceasca cununa te-ai incununat, apara turma lui Hristos de toata ratacirea si indoiala; pe noi, cei zabavnici cu inima, ne intareste pe piatra marturisirii Sale; cu rugaciunile tale da tamaduire ranilor sufletelor si trupurilor noastre si ne mijloceste mantuirea la sfarsitul vietii noastre.

 

A.C.

.

06 Octombrie 2008

Vizualizari: 1019

Voteaza:

Sfantul Apostolul Toma: patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE