Sfantul Cuvios Alexie

Sfantul Alexie, sarbatorit la 17 martie in Biserica Ortodoxa, s-a nascut la Roma din parinti bogati si de neam nobil. Parintii au dorit ca fiul lor sa se casatoreasca, prin urmare, i-au ales o sotie.

In noaptea nuntii Alexie i-a dat inelul si braul cel scump miresei si a fugit noaptea in taina pe o corabie care pleca in zori spre Laodiceea (Frigia, Asia Mica). De acolo s-a dus cu alti calatori pana in cetatea Edesa din Mesopotamia. Aici, a impartit restul banilor ce-i mai ramasese, s-a imbracat intr-o haina veche ca orice sarac si sta in pridvorul Bisericii Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu din Edesa, postind, rugandu-se si cuminecandu-se cu Sfintele Taine in toate duminicile. Aici a stat vreme de 17 ani.

In acest timp parintii l-au cautat si au ajuns chiar pana la Biserica din Edesa, dar nu au stiut ca unul din saracii din pridvorul Bisericii este chiar fiul lor. Simtindu-se in pericol de a fi descoperit, a hotarat sa mearga la casa parintilor sai, la Roma, ca un necunoscut. Tatal sau il primeste ca pe un sarac oarecare si, nemaifiind cunoscut de nimeni, isi petrecea viata inaintea portii casei sale, luat in deradere si batjocorit de servitori. Cand a simtit ca i se apropie sfarsitul, a cerut o bucata de hartie pe care a scris cine este, dar si toata viata consemnand unele taine stiute numai de parinti, iar dupa ce a terminat de scris aceasta scrisoare a trecut la Domnul († 411), fiind gasit a doua zi de parinti si slujitorii casei. Acestia, au luat trupul Cuviosului Alexie si l-au ingropat cu cinste pe muntele Aventin. Moastele Sfantului au fost gasite in anul 1216.

Astazi, se pastreaza intr-o Biserica din Roma zidita in cinstea Sfantului Bonifaciu si a Sfantului Alexie.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

17 Martie 2014

Vizualizari: 682

Voteaza:

Sfantul Cuvios Alexie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE