Sfantul Cuvios Antonie de la Iezerul-Valcea

Biserica Ortodoxa cinsteste miercuri, 23 noiembrie, pe Sfantul Cuvios Antonie de la Iezerul-Valcea.

Acest fericit parinte Antonie, a trait pe vremea domnului Matei Basarab si a domnului Sfant Martir Constantin Brancoveanu.

Un timp s-a ocupat cu negotul, ca apoi, lasandu-l, sa aleaga "negutatoria cea sufleteasca". A imbratisat viata monahala, in prea frumoasa pustie a Iezerului din tinuturile Valcii. Dorind sa sporeasca nevointele monahicesti, a cerut blagoslovenie Episcopului locului, Ilarion, sa mearga la Sf. Munte Athos. Acesta cunoscand ca este monah imbunatatit si de mare folos multora, l-a sfatuit sa renunte. Cuviosul Antonie ii asculta sfatul si se aseaza la Schitul de la Iezer. Are un rol important in refacerea schitului, caruia ii doneaza toate bunurile sale si munceste nemijlocit la zidirea chiliilor. Acestea se pastreaza si astazi in partea de apus a bisericii.

Dornic de o viata de pustnic, cuviosul Antonie a gasit in munte o pestera unde a stat cateva zile in rugaciune. In acest timp i-a aparut un inger cu mesaj divin, indemnandu-l sa sape o biserica in stanca. Timp de trei ani, Cuviosul Antonie a daltuit in stanca sfanta biserica la circa 600 metri spre rasarit de schitul Iezer, intr-o poienita ascunsa in padurea ce acoperea muntele, implinind astfel porunca divina. Tot aici el si-a construit chilia in piatra stancii, iar apoi si-a gasit odihna vesnica in locul pregatit langa pestera, la 23 noiembrie 1720, avand varsta de 92 ani.

La 20 iunie 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a savarsit canonizarea Cuviosului Antonie de la Iezer, fiind trecut in calendar la data de 23 noiembrie.

Prin stradania Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Sfintele Moaste ale Cuviosului Antonie au fost asezate in Biserica Schitului Iezer, spre a fi cinstite si inchinate de credinciosi.

Sursa: arhiram.ro
 

.

23 Noiembrie 2011

Vizualizari: 510

Voteaza:

Sfantul Cuvios Antonie de la Iezerul-Valcea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE