Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin


Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin
 

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 14-15 noiembrie 2006, a aprobat canonizarea Sfantului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, avand ziua de sarbatorire pe 14 aprilie. Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului  Pahomie, Episcopul Romanului a avut loc pe data de 14 aprilie 2007, in localitatea Gledin, judetul Bistrita-Nasaud.

 

Viata Sfantului Pahomie

Cuviosul Pahomie s-a nascut in preajma anului 1674, in satul Gledin. In 1697, la varsta de 25 de ani, a fost calugarit. Dupa moartea parintelui egumen Ioan, obstea marii lavre a Neamtului il numeste, la nici treizeci de ani, in fruntea ei, pe care o conduce pana in anul 1704.

Ajunge la Lavra Pecerska, unde il va cunoaste pe Sfantul Dimitrie al Rostovului. Se intoarce la Manastirea Neamt in 1706 si se hotaraste sa aleaga sihastria intr-o padure langa Muntele Chiriacul. Este numit episcop de Roman, treapta ierarhica in care va pastori sapte ani si trei luni. La 1 martie 1714, Pahomie paraseste de buna voie scaunul arhieresc. Ajunge la Neamt, unde va sta patru zile, si de aici se va retrage din nou, langa Muntele Chiriacu. Dupa multe necazuri, Pahomie a pornit in pribegie la Kiev, oprindu-se la Lavra Pecerska. A trecut la cele vesnice la 14 aprilie in anul 1724 si moastele lui sunt pastrate pana astazi in Paraclisul Sfantul Stefan din Lavra Pecerska.

.

14 Aprilie 2008

Vizualizari: 734

Voteaza:

Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE