Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului

Biserica Ortodoxa Romana il pomeneste pe 25 aprilie pe Cuviosul Vasile de la Poiana Marului. Nascut in anul 1700, Cuviosul Vasile a fost staret la Manastirea Dalhauti circa 20 de ani, apoi s-a asezat la Poiana Marului, unde a ridicat o biserica si mai multe chili. Tot in acest timp a introdus randuieli monahale noi si a intocmit un indrumator duhovnicesc, calugarindu-l pe viitorul staret Sf.

Paisie de la Neamt. Sf. Cuvios Vasile de la Poiana Marului a trecut la cele vesnice la 25 aprilie 1767. Mai multe detalii despre viata sa ne-a oferit pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae' din Iasi: 'Un sfant cuvios, aceasta inseamna monah, de origine ucrainiana, ca si ucenicul sau de mai tarziu Sf. Paisie, si care a parasit Ucraina in favoarea Tarilor Romane, mai cu seama a Munteniei pentru ca acolo a vietuit, s-a remarcat, deoarece in acest spatiu era o viata monahala foarte inalta pe care nici chiar Muntele Athos nu o oferea in vremea aceea. El a fost sfatuit de alti monahi rusi sa vina in aceste parti. Initial, el a vietuit in apropiere de Focsani, dupa care s-a retras si zidit manastirea care ii poarta numele, Poiana Marului, dar a condus foarte multe schituri. Se cunosc chiar 11 schituri pe care el le conducea. El este cel care l-a tuns in monahism pe Sf. Paisie, care va deveni 'cel Mare', la Muntele Athos, in 1750, si care va da indrumari, va scrie un asezamant deosebit pentru vietuitorii de la Manastirea Poiana Marului, dar si de la celelalte schituri aflate in grija sa duhovniceasca'.

Parintele conf. dr. Ion Vicovan ne-a spus si prin ce s-a remarcat Sf. Cuvios Vasile de la Poiana Marului: 'El s-a remarcat ca unul dintre cuviosii care l-a precedat in lucrarea sa de traducere pe Sf. Paisie, a readus isihasmul la noi, insa i-a facut cunoscuti mai bine pe Sf. Parinti, mai cu seama pe sfintii isihasti, el insusi fiind preocupat de traducerea operelor acestora, multe dintre el fiind publicate, o buna parte pastrandu-se la Manastirea Poiana Marului. S-a ingrijit de imbogatirea cu carti duhovnicesti a bibliotecii acestei manastiri. El a vietuit in anii 1692-1767, lasand in urma o multime de ucenici, de traitori isihasti care au avut un rol foarte important in monahismul veacului rationalismului, al XVIII-lea, fiind mentorul spiritual al Sf. Paisie. A fost canonizat in anul 2003'.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

25 Aprilie 2014

Vizualizari: 733

Voteaza:

Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE