Sfantul Dimitrie, praznuit in Cetatea Craiovei

Ocrotitorul oltenilor, cinstit de mii de credinciosi: Sfantul Dimitrie, praznuit in Cetatea Craiovei

Cetatea Craiovei a rasunat de laude si cantari inaltate in cinstea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul catedralei chiriarhale. Evenimentele au culminat cu Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, oficiata de un sobor de arhierei, preoti si diaconi, in frunte cu Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

Sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie a inceput la catedrala mitropolitana din Craiova in seara zilei de vineri, 25 octombrie, atunci cand a fost oficiata slujba Vecerniei unita cu Litia.

Au slujit IPS Parinte Mitropolit Irineu, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului. Dupa rugaciunea de binecuvantarea a celor cinci artose, PS Parinte Lucian a tinut un cuvant de invatatura in care a subliniat viata si minunile Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul Cetatii Baniei.

Dupa cuvantul Episcopului de Caransebes, racla in care se afla asezate moastele sfintilor: Nifon, Tatiana, Serghie si Vah, au fost purtate in procesiune solemna pe principalele artere ale orasului. In fata sfintelor lacasuri, convoiul miilor de credinciosi s-a oprit pentru a asculta ecteniile rostite de diaconi spre sanatate, izbavire de necazuri si boli, spre „paza sfintelor lui Dumnezeu biserici”. Dupa un periplu de aproape o ora in care moastele sfintilor au fost purtate si cinstite in glas de cantare si rugaciune, multimile de preoti si credinciosi s-au inapoiat la catedrala mitropolitana, unde au ascultat Acatistul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie. In acest timp, racla cu moastele celor patru sfinti a fost asezata pe o esplanada in fata sfantului locas. Aici credinciosii s-au inchinat pana dupa miezul noptii.

„Prin aceasta procesiune marturisim ca Biserica este pretutindeni in lume”

Esenta intregului pelerinaj duhovnicesc a fost rezumata in cuvantul IPS Parinte Mitropolit Irineu a asezat cinstirea si cultul sfintilor in legatura cu adorarea lui Dumnezeu, in atributul Sau de Ziditor al universului. „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu si anul acesta, de hramul catedralei noastre si a orasului Craiova, cinstirea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie ne-a purtat pe toti in aleasa procesiunea pe calea sfintilor. Sfintii ne indeamna intotdeauna sa urmam Mantuitorului Iisus Hristos si sa-L slujim pe Dumnezeu ca pe Singurul Creator al universului. De aceea noastra este in primul rand o marturisire a lui Dumnezeu, caci in cinstirea Lui se cuprind toate cele din lumea aceasta si cele ceresti, si cele pamantesti. Apoi, prin aceasta procesiune marturisim ca Biserica este pretutindeni in lume, ca cinstirea ei este in Sfanta Liturghie, dar si in Liturghia cosmica la care cu totii participam spre sfintirea si intarirea sufletelor noastre. Marturisim de asemenea valoarea omului, cel facut dupa chipul lui Dumnezeu si chemat spre a fi sfintitor al creatiei. Prin urmare, noi sfintim aceasta lume prin purtarea sfintelor moaste in procesiune. Sfintim asadar intreaga noastra lucrare, casa noastra, strazile pe care mergem, orasul nostru si intreg vazduhul. Rugam pe Bunul Dumnezeu sa-i cuprinda pe toti in sarbatoarea Sfantului Dimitrie, cel pururi rugator inaintea lui Dumnezeu pentru noi”, a spus IPS Parinte Irineu.

A doua zi, sambata, 26 octombrie, la sorocul praznuirii Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, cei patru arhierei, carora li s-a adaugat si Preasfintitul Parinte Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, au slujit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. In cadrul slujbei, tanarul teolog Mircea Tudora a primit Taina Hirotoniei intru diacon pe seama catedralei chiriarhale.

Eveniment editorial

Dupa traditionala agapa frateasca, evenimentul festiv a fost completat de lansarea celor mai noi lucrari publicate la Editura „Mitropolia Olteniei”, asezate sub genericul „Sfantul Ierarh Calinic – iubirea si daruirea Olteniei” (carte si film). Activitatea a fost organizata in sala de festivitati a Casei Baniei, fiind moderata de preotul Marius Resceanu. De fata au fost prezenti toti membrii sinodului mitropolitan, in frunte cu IPS Parinte Irineu, precum si PS Parinte Episcop Lucian.

Asezate intr-un impresionant ancadrament grafic, cele doua lucrari ale Editurii „Mitropolia Olteniei” reprezinta un veritabil prinos de multumire si recunostinta adusa Sfantului Calinic de la Cernica, ale carui sfinte moaste au fost aduse anul trecut in Oltenia. Locatia desfasurarii evenimentului a fost aleasa de asemenea cu grija. Aici au fost invesmantati pentru Sfanta Liturghie arhiereii care au participat la prima Sfanta Liturghie savarsita in cinstea sfantului, in catedrala chiriarhala, anul trecut cu prilejul aducerii sfintelor sale moaste la Craiova.

„Aceasta mare bucurie ne incalzeste inimile si ne trezeste sufletul”

Bucuria praznuirii Sfantului Dimitrie a patruns adanc inimile credinciosilor rugatori si prezenti la acest periplu duhovnicesc. „Am asteptat cu mare bucurie aceste momente. In fiecare an vin aici, impreuna cu familia, cu copiii si ne rugam cu totii pentru mantuire, sanatate si pentru iertarea pacatelor. Sfantul Dimitrie este un mare ascultator al tuturor necazurilor noastre”, a spus Nicoleta Florea, invatatoare in Craiova. „Sunt cu totul miscat de aceasta procesiune. De la sfanta catedrala am mers cu totii pe strazile orasului si am cantat din toata inima troparul Sfantului Dimitrie. Aceasta mare bucurie ne incalzeste inimile si ne trezeste sufletul”, marturiseste Ionut Dumitrascu, student la Facultatea de Teologie di Craiova. „Sa ne tina Dumnezeu sanatosi si sa venim si la anul aici, la sarbatoarea Sfantului Dimitrie. Slujba Sfintei Liturghii a fost inaltatoare, iar cantarile au mers cu totul la inima” – Daniela Corascu, 59 de ani din Craiova.

Diac.
Ionita Apostolache

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 695

Voteaza:

Sfantul Dimitrie, praznuit in Cetatea Craiovei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE