Sfantul Grigorie, episcopul Nyssei sarbatorit in Biserica Ortodoxa

In calendarul Bisericii Ortodoxe este pomenit astazi Sfantul Grigorie, episcopul Nyssei. Originar din Cezareea Capadociei, Sf.

Grigorie s-a nascut in jurul anului 335. A fost fratele mai mic al Sf. Vasile cel Mare, la indemnul caruia a intrat in monahism la manastirea de pe malul raului Iris, in Pont. In anul 371 a fost chemat de catre Sf. Vasile cel Mare sa pastoreasca Biserica Nyssei, oras din provincia Capadocia.

Episcopul Nyssei a studiat in Cezareea Capadociei. A fost casatorit cu Theosebeia si se pare ca a avut un baiat. Sfantul Grigorie va fi hirotonit in anul 371/372, episcop de Nyssa, oras mic la o distanta de circa 80 de kilometri de Cezareea. Insa, a avut necazuri din partea arienilor, care in anul 375/376, ii insceneaza un proces de ordin economic, in urma caruia Episcopul Grigorie este trimis in exil, de unde se va intoarce in scaunul episcopal dupa trei ani, in urma unui decret imperial de gratiere.

Sfantul Grigorie a participat la Sinodul de la Antiohia, din anul 379, si la Sinodul al II-lea ecumenic de la Constantinopol, din anul 381. Sfantul Grigorie s-a remarcat prin profunzimea gandirii sale teologice, fiind autorul unor numeroase lucrari cu caracter dogmatic dintre care amintim: "Marele cuvant catehetic" - primul manual de Dogmatica din antichitatea crestina; "Despre viata lui Moise" si "Despre creatia omului". A trecut la cele vesnice in anul 395.

Sursa: Radio Reintregirea

.
Pe aceeaşi temă

10 Ianuarie 2013

Vizualizari: 643

Voteaza:

Sfantul Grigorie, episcopul Nyssei sarbatorit in Biserica Ortodoxa 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul grigorie de nyssa

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE