Sfantul Iachint de Vicina - Hramul Manastirii Dervent

Duminica, 28 octombrie, de la ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfanta Liturghie la manastirea Dervent.

Slujba este prilejuita de serbarea hramului bisericii mari (aflata in constructie), Sfantul Iachint - Mitropolitul Tarii Romanesti.

Sfantul Iachint de Vicina este praznuit de Biserica Ortodoxa Romana pe 28 octombrie, canonizarea sa fiind facuta in sedinta Sfantului Sinod din 8 iulie 2008, iar proclamarea solemna pe 26 octombrie 2008.

Sfantul Iachint este ultimul mitropolit al Vicinei. Vicina a fost o cetate importanta in secolele XIII-XIV, asezata in regiunile de nord ale Dobrogei, cel mai probabil pe o insula din fata asezarii actuale Isaccea (odinioara orasul Noviodunum). Dupa cativa ani de pastorire la Vicina, in mai 1359, Iachint, si-a mutat scaunul la Curtea de Arges, la cererea voievodului Nicolae Alexandru Basarab, devenind pastor duhovnicesc romanilor din Dobrogea si Tara Romaneasca. Din actul prin care a fost aprobata mutarea sa, reiese ca Iachint era un apropiat al domnitorului.

Despre Iachint, Patriarhul Calist ii scrie voievodului Alexandru: „Preasfintitul mitropolit a toata Ungrovlahia, preacinstit, frate iubit in Domnul si coliturghisitor al nostru”.

Din tomosul de canonizare aflam ca: „Nenumarate au fost faptele sale cele bune intru aceasta cinste arhiereasca, precum si grija pentru fiii sai duhovnicesti pentru propovaduirea Cuvantului in eparhia sa, el insusi facandu-se tuturor pilda de viata cuvioasa, de bun rugator si ravnitor in cele sfinte, de marturisitor si traitor al dreptei credinte si de sprijinitor al libertatii fratilor de acelasi neam”.

Sfantul Ierarh Iachint s-a mutat la Domnul in prima jumatate a anului 1372, fiind ingropat langa biserica mitropolitana de la Arges.

Biroul de Comunicare

.
Pe aceeaşi temă

23 Octombrie 2012

Vizualizari: 332

Voteaza:

Sfantul Iachint de Vicina - Hramul Manastirii Dervent 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE