Sfantul Iachint de Vicina, praznuit pentru prima data de Biserica Ortodoxa Romana

Sfantul Iachint de Vicina, praznuit pentru prima data de Biserica Ortodoxa Romana

 

Sfantul Iachint de Vicina este praznuit astazi, 28 octombrie, pentru prima data in Biserica Ortodoxa Romana. Propunerea de canonizare a Sfantului Iachint a fost inaintata Sfantului Sinod al Bisericii noastre de Mitropolia Munteniei si Dobrogei pe data de 19 iunie 2008. In sedinta Sfantului Sinod din 8 iulie 2008 s-a facut canonizarea sa, iar proclamarea solemna a sfinteniei sale a avut loc duminica, 26 octombrie a.c. Sfantul Iachint de Vicina va fi trecut in calendar cu cruce neagra, ca sfant cu polieleu.



Sfantul Iachint de Vicina a fost ultimul mitropolit al Vicinei si primul mitropolit al Ungrovlahiei. El a pastorit doar cativa ani la Vicina, iar in anul 1359 si-a mutat scaunul la Curtea de Arges, la cererea voievodului Alexandru I Basarab.

Sfantul Iachint de Vicina



Eparhia Vicina dispare si ia fiinta o noua mitropolie romaneasca, cunoscuta sub numele de "Mitropolia Ungrovlahiei", dependenta de Patriarhia Ecumenica de Constantinopol, condusa pe atunci de patriarhul Calist I.

Dupa mai multe scrisori ale domnitorului Nicolae Alexandru Basarab catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, in mai 1359, Iachint al Vicinei este recunoscut ca mitropolit al Tarii Romanesti.

Ca pastor si parinte sufletesc al tuturor romanilor dintre Dunare si Carpati, mitropolitul Iachint a avut grija sa hirotoneasca preoti pentru toate satele, sa zideasca biserici la orase si sate, sa intemeieze noi asezari manastiresti si sa tina in stransa legatura duhovniceasca Biserica Tarii Romanesti cu Patriarhia de Constantinopol. Iar ca "exarh al plaiurilor", mitropolitul Iachint purta grija si de credinciosii ortodocsi din partile vecine, indeosebi din Transilvania, carora le trimitea preoti si calugari misionari.

Sfantul Iachint de Vicina, ajutat de domnul tarii, Vladislav I (1364-1377), a incurajat si sustinut mult monahismul romanesc, al carui inceput urca pana in secolul al IV-lea, prin centrul monahal pustnicesc din Muntii Buzaului. El a adus in tara pe Sfantul Nicodim de la Tismana, care venea din Muntele Athos, pentru a organiza cateva manastiri-lavre dupa model atonit. A trimis numerosi calugari "vlahi" la Manastirea Cutlumus-Athos si a organizat mai multe manastiri la Tismana, Curtea de Arges, Campulung-Muscel, Cozia, Snagov, Targoviste, Bolintinul din Deal si din Vale, Tanganu, Cotmeana si altele.

Sfantul Ierarh Iachint a trecut la cele vesnice in anul 1372. A fost ingropat langa biserica mitropolitana de la Arges.

.

28 Octombrie 2008

Vizualizari: 1496

Voteaza:

Sfantul Iachint de Vicina, praznuit pentru prima data de Biserica Ortodoxa Romana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE