Sfantul Ierarh Spiridon praznuit la Craiova

Praznicul Sfantului Spiridon a adunat sute de credinciosi la Biserica "Alba" din Craiova, care si-a sarbatorit ieri, 12 decembrie, hramul. Evenimentul a fost binecuvantat de prezenta Inalt Preasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

Sarbatoarea Ocrotitorului spiritual a inceput pentru credinciosii craioveni din Parohia "Sfantul Spiridon" inca de duminica seara, prin participarea la slujba Vecerniei unita cu Litia.

In ziua praznicului, la primele ceasuri ale diminetii, parintii slujitori au oficiat slujba Utreniei si Acatistul Sfantului. A urmat Sfanta Liturghie, care a fost savarsita de IPS Parinte Mitropolit Irineu, alaturi de un sobor de preoti si diaconi. La final, Inalt Preasfintia Sa a rostit un cuvant de invatatura in care a evidentiat personalitatea proeminenta a Sfantului Spiridon, Episcopul Trimitundei, aparatorul credintei ortodoxe la Sinodul I Ecumenic. „Sfantul Ierarh Spiridon a fost mai intai pastor de suflete, Dumnezeu alegandu-l, datorita vietii sale curate, spre a indruma turma cea cuvantatoare a credinciosilor Sai. Exemplul lui a ramas viu si lucrator in toata lumea, sfintele sale moaste fiind asezate astazi la loc de cinste in Insula Corfu. El este cu adevarat exempul omului intelept care «si-a zidit casa pe stanca», asa cum ne invata Mantuitorul Iisus Hristos. Intelepciunea o primeste de la Dumnezeu care Se salasluieste intransul. Din gura sa adevarul Scripturii se vesteste cu putere multa, rasarind si inmultindu-se in fapte bune. Si-a temeluit viata pe credinta si frica de Dumnezeu, dupa cuvintele inteleptului Solomon: «Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii» (Pildele lui Solomon 1, 7). El s-a temut de Dumnezeu, dar nu cu teama celui ce a gresit si asteapta pedeapsa, ci cu grija celui ce doreste tot timpul sa nu-L supere. Pentru aceasta s-a ostenit toata viata in post si rugaciune, ca sa-si infraneze si trupul, si sufletul, si mintea si sa le indrepte cu cucernicie spre Tatal cel Ceresc”, a spus IPS Parinte.

Veche ctitorie boiereasca
Biserica „Sfantul Spiridon” este situata pe o mica colina, in inima Craiovei, nu departe de Teatrul National si de Universitate. Sfantul locas este ctitoria boierilor Vladoieni si a fost zidit in anul 1758, in timpul domnitorului Constantin Nicolae Mavrocordat, episcop de Ramnic fiind Grigorie Socoteanu. Credinciosii o cunosc sub numele de Biserica „Alba”, datorita aspectului exterior. Trecutul ei este incarcat de istorie, purtand pe umeri doua secole si jumatate de spiritualitate ortodoxa, normativa pentru generatiile de credinciosi care i-au trecut pragul. A fost temeluita foarte aproape de periferia orasului. Zona in care a fost construita se numea pe atunci Valea Vladicii, denumire luata de la cladirile boierilor Vladoiesti, ce se gaseau in apropiere. Pe locul actualei biserici a existat initial un lacas de cult din nuiele, ridicat cu osteneala boierului Tudor Berindei. Vechea bisericuta purta hramul „Sfantului Ierarh Nicolae”, care a fost pastrat ca al doilea ocrotitor al sfantului locas, pana astazi.

In decursul timpului, a fost reparata de mai multe ori, ultima data in perioada 1998 – 2000. Cu prilejul implinirii a 250 de ani de la temeluire, in anul 2008, parintele paroh Alexandru Izvoranu, impreuna cu enoriasii sai, a ridicat in curtea bisericii o frumoasa troita de stejar, sculptata, care a fost sfintita chiar in ziua de praznuire a Sfantului Spiridon de catre IPS Parinte Irineu. In anul 2010 a fost adus din insula Corfu si asezat spre inchinare unul din papucii Sfantului Spiridon.


(Diacon Ionita Apostolache)
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

 

.

13 Decembrie 2011

Vizualizari: 809

Voteaza:

Sfantul Ierarh Spiridon praznuit la Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE