Sfantul Ioan Gura de Aur sarbatorit la biserica ce ii poarta numele din Cluj

Biserica Ortodoxa il cinsteste pe data de 13 noiembrie pe Sfantul Ioan Gura de Aur. Acesta s-a nascut in anul 344 in cetatea Antiohia, intr-o familie nobila.

Este atras de viata calugareasca, astfel ca in anul 374, petrece patru ani intr-o manastire din Antiohia si doi ani ca pustnic intr-o pestera, iar in anul 381 este hirotonit diacon si apoi sfintit preot. In timpul celor doisprezece ani de slujire in randuiala preoteasca, Sfantul Ioan devine vestit prin predicile sale rostite in toate bisericile din Antiohia si din imprejurimi. In anul 398 este ridicat la rangul de Arhiepiscop al Constantinopolului de catre imparatul Arcadie. Sfantul Ioan Gura de Aur a depus mari eforturi pentru evanghelizarea locuitorilor de la sate si pentru indreptarea celor cazuti in erezii. S-a mutat la Domnul in anul 407, in orasul Comane din Armenia. Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur care se celebreaza in Biserica de Rasarit in marea majoritate a duminicilor si sarbatorilor de peste an este un exemplu viu al harului de care a fost insufletit acest mare parinte al Bisericii.

Biserica „Sfantul Ioan Gura de Aur” din Cluj-Napoca si-a serbat miercuri,13 noiembrie 2013, hramul. Cu acest prilej Sfanta Liturghie a fost oficiata de catre PS Episcop Vasile Somesanul inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Slujbele au inceput inca din ajun cand a fost oficiat Acatistul Sfantului Ioan Gura de Aur si slujba Vecerniei cu Litie. Programul liturgic a continuat astazi de la ora 9:30 cu Sfanta Liturghie Arhiereasca. La finalul slujbei PS Episcop Vasile Somesanul a vorbit despre viata, opera si invataturile Sfantului Ioan Gura de Aur. Ierarhul i-a indemnat pe credinciosi sa citeasca Sfanta Scriptura si carti duhovnicesti pentru aflarea adevarului de credinta: „O invatatura usor de tinut minte pentru fiecare dintre noi venita de la Sfantul Ioan Gura de Aur ne indeamna sa ne straduim cu citirea cartilor duhovnicesti si in primul rand a Sfintei si Dumnezeiestii Scripturi, din citirea, cunoasterea si din aprofundarea lor si noi primim har peste har de la Dumnezeu”.

La finalul Sfintei Liturghii PS Vasile Somesanul a oferit diplome elevilor din parohie care au participat la etapa pe protopopiat a Festivalul tinerilor din Eparhie. Parohia „Sfantul Ioan Gura de Aur”, situata pe str. Portile de Fier, nr. 52 a fost infiintata la inceputul anului 2012. Piatra de temelie a bisericii a fost pusa anul trecut, in primavara, de Mitropolitul Clujului, Inaltpreasfintitul Andrei. Lucrarile ce au inceput in toamna anului trecut sunt in plina desfasurare. In luna august a acestui an IPS Andrei a sfintit subsolul locasului de cult, in care se slujeste in prezent.

Sursa: radiorenasterea.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

13 Noiembrie 2013

Vizualizari: 752

Voteaza:

Sfantul Ioan Gura de Aur sarbatorit la biserica ce ii poarta numele din Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Ioan Gura de Aur

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE