Sfantul Mare Mucenic Iacob Persul

In fiecare an la data de 27 noiembrie Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mare Mucenic Iacob Persul. O particica din moastele sale se afla asezate la loc de cinste intr-o racla in pronaosul Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" a Manastirii Saracinesti din judetul Valcea.

Sfantul Mare Mucenic Iacob Persul († 421) este un sfant persan. Supranumele sau, Intercisus, deriva din cuvantul latin - "taiat in bucati", care se refera la modul in care a fost martirizat: el fiind taiat pe rand in 28 de bucati. I s-au taiat mai intai mainile si picioarele, dar a supravietuit, si a fost in cele din urma decapitat.

Provenea dintr-o familie crestina el insusi fiind crestin. Dupa traditie, a fost ofiter in armata persana si a ocupat functii inalte in administratia persana, fiind curtean al regelui Yazdegerd I (399-421). Dupa ce regele a inceput sa-i persecute pe crestini, Iacob a fost ispitit sa ia parte la ritualurile mazdeene, devenind astfel apostat.

Sub influenta familiei sale crestine, el s-a pocait de apostazia sa si a mers in fata regelui Bahram al V-lea (421-438), succesorul lui Yazdegerd, pentru a-si marturisi credinta crestina. A fost torturat si ucis. Persecutiile la adresa crestinilor (printre care si moartea martirica a lui Iacob Persul) a reprezentat cauza inceperii Razboiului romano-sasanid (421-422).

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

26 Noiembrie 2012

Vizualizari: 769

Voteaza:

Sfantul Mare Mucenic Iacob Persul 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul iacob persul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE