Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

Astazi, 26 octombrie Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir, ale carui moaste se afla in catedrala din Tesalonic, Grecia.

Sfantul Dimitrie s-a nascut intr-o familie de buni crestini. Tatal sau a fost prefect al cetatii Tesalonic, in timpul imparatului roman Diocletian. Dupa moartea lui, Dimitrie a fost ales in aceeasi functie administrativa. Intors dintr-o campanie militara victorioasa, cezarul Galeriu al Imperiului Roman de Rasarit a organizat serbari fastuoase in cinstea zeilor pagani. Dimitrie a refuzat sa ia parte la ceremonii, fapt pentru care a fost intemnitat.

In timpul luptelor de gladiatori organizate de imparat, Dimitrie a ajutat, prin rugaciune, un tanar crestin, pe nume Nestor, sa invinga pe cel mai celebru luptator, Lie - preferatul imparatului. Din aceasta cauza, a fost decapitat in inchisoare. Martiriul Sfantului Dimitrie a avut loc in anul 304, la Sirmium, astazi Mitrovita, in Serbia.

Sfantul Mucenic Dimitrie este cunoscut sub numele de „Izvoratorul de Mir”.

La Tesalonic, in Grecia Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir se bucura de mare cinste.

In eparhia Alba Iuliei mai multe locasuri de cult au hramul acestui mare sfant, care a patimit pentru Hristos la inceputul veacului al IV-lea, un sfant militar, protector al armatelor si mare facator de minuni.

Sursa: Radio Reintregirea

Pe aceeaşi temă

26 Octombrie 2013

Vizualizari: 373

Voteaza:

Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE