Sfantul Mucenic Filimon - ocrotitorul actorilor

Biserica Ortodoxa sarbatoreste la 14 decembrie pe Sfantul Mucenic Filimon. Acesta, dupa cum aminteste sinaxarul, 'de credinta elin si cu mestesugul comediant', a primit botezul crestin si a fost martirizat in timpul imparatului Diocletian.

Sfantul Filimon a fost in vremea imparatului Diocletian comediantul pagan al cetatii Tebaidei Egiptului. Acesta a fost de acord sa imbrace hainele unui crestin numit Apolonie si sa aduca jertfa idolilor in locul lui, ca acesta sa scape de persecutia paganilor, dar, indata ce s-a imbracat, in sufletul sau a patruns dragostea pentru credinta lui Hristos si a devenit crestin, dandu-si viata mai apoi pentru credinta crestina.

Datorita meseriei pe care a imbratisat-o, Sfantul Filimon a fost ales ocrotitorul actorilor.

Initiativa de consacrare a Sfantului Filimon ca ocrotitor al celor care si-au dedicat activitatea scenei si filmului a apartinut actorului Dragos Paslaru, in prezent monahul Valerian de la Schitul Patrunsa, din judetul Valcea. Slujba de recunoastere a Sfantului Mucenic Filimon ca ocrotitor al celor care se indeletnicesc cu teatrul a fost savarsita la 25 iunie 1995.

Sursa: Radio Reintregirea

Pe aceeaşi temă

14 Decembrie 2013

Vizualizari: 2814

Voteaza:

Sfantul Mucenic Filimon - ocrotitorul actorilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE