Sfantul Teodosie de la Brazi

Duminica, 22 septembrie, Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Ierarh Martir Teodosie de la Manastirea Brazi.

Sfantul Ierarh Teodosie s-a nascut in tinutul Vrancei in prima jumatate a veacului al XVII-lea si iubind din tinerete viata calugareasca, s-a lepadat de lume si a primit sfantul chip ingeresc al calugariei. A fost ales egumen al manastirii Bogdana reconstruind, in vremea staretiei sale acest sfant locas. Pentru vrednicia si pentru bunele sale obiceiuri, a fost hirotonit episcop de Radauti in anul 1670. iar peste un an a fost trimis sa pastoreasca Episcopia Romanului. In anul 1674 mitropolitul Dosoftei, silit de vitregia vremurilor, s-a retras in Polonia, impreuna cu domnitorul Stefan Petriceicu, iar Moldova a fost asuprita de cetele de turci si de tatari, care au adus la carma tarii pe Dumitrascu din neamul Cantacuzinilor. Acesta vazand ca moldovenii au fost lipsiti de pastorul lor a cerut arhiereilor sa-si puna mitropolit. Noul domn avea nevoie urgenta de un nou cap al Bisericii Moldovene pentru a-si legitima domnia, primind de la acesta indatinata ungere. Ierarhul Teodosie, desi nu voia, mai mult fiind silit, a luat conducerea Mitropoliei Moldovei in acele vremuri greu de indurat, cand turcii si tatarii stapaneau tara.

A fost surghiunit si fortat sa-si paraseasca scuanul arhieresc si s-a retras la Focsani si la Manastirea Bogdana.

Incepe apoi reconstruirea Manastirii Brazi unde a ridicat o noua biserica si chilii. In anul 1688, pe cand se afla la Focsani a fost rapit si dus in Ţara Romaaneasca, unde a indurat, vreme de 10 saptamani inchisoare si chinuri, fiind cercetat - pentru pricini inchipuite - de unii greci, pusi la cale de rudeniile lui Dumitrascu Voda, fostul domnitor al Moldovei. Scapand insa cu viata si din aceasta grea incercare, Ierarhul Teodosie a continuat saa se ocupe de sfintele locasuri din tinutul Vrancei, pregatind toate cele necesare pentru ridicarea a inca trei schituri.

In toamna anului 1694 tatarii au navalit, din nou, in Moldova, jefuind pe crestini ssi distrugand bisericile. Cunoscandu-si mai dinainte sfarsitul, fostul mitropolit Teodosie s-a pregatit duhovniceste asa cum se cuvine a face orice crestin adevarat. Curand, la Manastirea Brazi, a venit o ceatä de tatari, care l-au schingiuit pe batranul arhiereu, cerandu-i sa le predea avutul si odoarele sfantului locas. Acesta a refuzat, preferand mai degraba sa fie chinuit decat sa dea in mainile paganilor putinele valori si sfintele vase. In cele din urma, tatarii, dupa ce l-au chinuit indelung, i-au taiat capul. Noaptea, a fost ingropat in graba de cativa credinciosi. Asa a castigat cununa muceniciei mult-patimitorul ierarh, primindu-si prin sabie sfarsitul suferind pentru dragostea de Dumnezeu.

Sfantul Antipa de la Calapodesti (1816-1882), pe care biserica noastra il pomeneste la 10 ianuarie, fiind novice la Manastirea Brazi, in anul 1842 a fost de fata la descoperirea in chip minunat a moastelor mitropolitului martir.

Ierarhul-ctitor al Manastirii Brazi a fost cinstit de clerici, monahi si credinciosi inca din timpul vietii, pentru virtutile sale: dragostea de Dumnezeu si de semeni, blandetea, rabdarea, spiritul de dreptate.

Dupa 1989 a fost redeschisa manasirea Brazi si functioneaza si astazi ca manastire de maici.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea Mitropolitului Teodosie al II-lea al Moldovei, randuind a fi cinstit in toata Biserica noastra si trecut in calendarul crestin-ortodox cu denumirea de SFANTUL IERARH MUCENIC TEODOSIE DE LA MANASTIREA BRAZI, cu ziua de praznuire 22 septembrie, data trecerii sale la cele vesnice prin moarte muceniceasca.

Sursa: reintregirea.ro

Pe aceeaşi temă

22 Septembrie 2013

Vizualizari: 862

Voteaza:

Sfantul Teodosie de la Brazi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE