Sfantul Teodosie de la Manastirea Brazi


Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi

In fiecare an, pe data de 22 septembrie, in Biserica Ortodoxa este sarbatorit Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi.  Acest sfant ierarh s-a nascut in secolul al XVII-lea si a fost canonizat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 2003, cu data de pomenire 22 septembrie. A fost calugarit in Manastirea Bogdana din judetul Bacau. Este ales episcop al Radautilor, apoi episcop al Romanului si in anul 1674 ajunge mitropolit al Moldovei.

 

Pentru ca nu a rabdat sa vada cum sunt nedreptatiti crestinii, prin venirea turcilor, a mers la domnitorul Dumitrascu Voda si i-a cerut sa puna capat asupririi poporului si sa-i alunge pe pagani.

Maniat, Dumitrascu Voda l-a silit sa-si paraseasca scaunul, pe care nu statuse decat vreme de un an, fiind pus sub paza in Manastirea " Sfantul Sava " din Iasi. A rabdat cu mult curaj cumplita prigonire.

 

In toamna anului 1694,  tatarii au navalit din nou in Moldova, jefuind pe crestini si distrugand bisericile. La Manastirea Brazi, a venit o ceata de tatari, care l-au schingiuit pe batranul arhiereu, cerandu-i sa le predea avutul si odoarele sfantului locas.  Pentru ca refuzat, tatarii, dupa ce l-au chinuit indelung, i-au taiat capul. A fost ingropat noaptea de cativa credinciosi.

Sfantul Antipa de la Calapodesti (1816-1882), pe care Biserica Ortodoxa il pomeneste la 10 ianuarie, fiind novice la Manastirea  Brazi, in anul 1842, a fost de fata la descoperirea  in chip minunat a moastelor  mitropolitului martir. El relateaza urmatoarele: "Inainte ca arhimandritul Dimitrie  sa fie staret al Manastirii Brazi din Moldova, el a trait viata pustniceasca aspra  intr-o padure mare, unde din intamplare a gasit ingropat  un vas mare plin cu bani de aur. In vas a gasit  o insemnare, in care se spunea ca acesti bani sunt de la Mitropolitul Dositei (Thodosie) care i-a ascuns acolo,  prevazandu-si sfarsitul  sau mucenicesc din mana turcilor. In insemnare se mai spuneau si acestea: " cine va gasi acesti bani este indatorat sa zideasca din ei o manastire si trei schituri " si ca " la terminarea de zidit a celui din urma, al treilea schit, va afla si moastele mele ". Instiintand  pe mitropolitul de la Iasi despre aceasta minunata descoperire si primind de la el binecuvantare, arhimandritul Dimitrie a inceput cu ravna sa implineasca ultima dorinta a fericitului mitropolit. A inaltat o mare biserica, iar dupa ce a terminat de construit cel de-al treilea schit, a randuit ca in ograda lui (n.n. a schitului) sa se sape si pentru dansul un mormant. Deoarece groapa pe care el poruncise sa i se sape se darama mereu, a pus sa se sape din nou, in prezenta lui, si, sapandu-se,  s-a gasit sicriul cu moastele fericitului   mitropolit."

                          Sfantul Teodosie de la Brazi

 

La 6 mai 1842 osemintele au fost prohodite de un sobor de slujitori si asezate in mormant nou, zidit in partea de nord a paraclisului subteran.

 

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea Mitropolitului Teodosie, randuind a fi cinstit in toata Biserica noastra si trecut in calendarul crestin-ortodox cu denumirea de SFANTUL IERARH MUCENIC TEODOSIE DE LA MANASTIREA BRAZI, ziua de praznuire fiind 22 septembrie - data trecerii sale la cele vesnice  dupa cum rezulta si din Tomosul Sinodal.

.

21 Septembrie 2008

Vizualizari: 522

Voteaza:

Sfantul Teodosie de la Manastirea Brazi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE