Sfintii Martiri Brancoveni, ocrotitorii obstii manastiresti de la Nürnberg

Obstea manastirii „Sfintii Martiri Brancoveni” de la Centrul Mitropolitan din Nürnberg si-a sarbatorit sambata, 16 august, ocrotitorii – pe domnitorul Constantin impreuna cu cei patru fii ai sai si sfetnicul Ianache. Alaturi de Sfintele Slujbe, de parastasul de obste si de agapa, festivitatea a cuprins si o expozitie de fotografie cu tematica artei brancovenesti, pentru a marca jubileul a 300 de ani de la martiriul sfintilor, pentrecut in Constantinopol, informeaza mitropolia-ro.de

Manastirea Sfintilor Brancoveni de la Nürnberg a luat fiinta o data cu stabilirea Centrului Mitropolitan al romanilor ortodocsi de pe teritoriul Germaniei, Europei Centrale si de Nord in orasul bavarez in anul 1999, atunci cand a fost cumparat actualul sediu, incluzand biserica si doua corpuri de cladiri. În urmatorii ani, biserica a intrat intr-un amplu proces de renovare si de largire, imbracandu-se in culorile vii ale frescelor ortodoxe, devenind catedrala a romanilor ortodocsi din centrul Europei. La 14 mai 2006 catedrala si sediul eparhial au fost sfintite de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, aici desfasurandu-se neintrerupt slujbele potrivit randuielilor manastiresti ale Bisericii Ortodoxe Romane. Înca de la inceputuri, alaturi de Sfantul Dimitrie, protectorul catedralei mitropolitane, Sfintii Martiri Brancoveni au purtat de grija obstii calugaresti, fiind praznuiti an de an.

Sarbatoarea, deja inceputa cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, s-a desfasurat dupa randuiala indatinata a slujbei Privegherii de Seara cu Litia. A doua zi dimineata, dupa Acatistul Sfintilor Martiri Brancoveni, maicile si credinciosii romani din Nürnberg, alaturi de oaspeti din alte orase au participat la slujba Sfintei Liturghii, impartasindu-se cu Trupul si Sangele Domnului. La momentul predicii au fost evocate personalitatile Sfantului Voievod Martir Constantin si ale membrilor familiei sale, doamna Maria, cei patru fii si cele sase fiice, care au fost la vremea lor un exemplu de viata crestina, inchinata rugaciunii, invataturii si iubirii frumosului, iar la vremea randuita, marturisitori ai lui Hristos inaintea lumii intregi.

Dupa Sfanta Liturghie, slujitorii catedralei si cei prezenti au savarsit un parastas intru pomenirea voievozilor Tarii Romanesti si Moldovei si ai Regilor Romaniei, iar apoi au participat cu totii in sala mare a Mitropoliei la o expozitie de fotografie cu tematica artei brancovenesti, cuprinzand cele mai cunoscute dintre ctitoriile familiei Brancoveanu din Bucuresti, Muntenia, Oltenia si Transilvania. La aceasta prezentare s-a adaugat si un stand de carte referitoare la epoca brancoveneasca. Festivitatile s-au incheiat cu o agapa obsteasca.
 

Sursa: basilica.o

Pe aceeaşi temă

18 August 2014

Vizualizari: 802

Voteaza:

Sfintii Martiri Brancoveni, ocrotitorii obstii manastiresti de la Nürnberg 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE