Sfintii Martiri Brancoveni sarbatoriti la Manastirea Sfantul Ioan Casian

Sfintii Martiri Brancoveni sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa Romana pe data de 16 august. Anul 2014, la implinirea a 300 de ani de la moartea lor martirica (1714-2014), este declarat de catre Patriarhia Romana anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni.

Constantin Brancoveanu a fost domnul Tarii Romanesti intre anii 1688 si 1714, timp in care provincia a cunoscut o perioada de liniste si dezvoltare a vietii spirituale, de atunci ramanandu-ne ctitorii religioase (bisericile de la Potlogi si Mogosoaia, Manastirile Hurezi si Brancoveni, biserica „Sf. Gheorghe Nou” din Bucuresti) si un stil arhitectural.

Dupa ce a fost inchis in temnita Edicule (Sapte Turnuri) din Istanbul, pe data de 15 august 1714, cand domnitorul implinea 60 de ani, iar Doamna Maria isi serba onomastica, Sfantul Constantin Voda, impreuna cu cei patru fii ai sai Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache au fost dusi la locul martirajului, Ialy Chisc. Sultanul le-a permis sa se roage, apoi le-a promis viata in schimbul trecerii la mahomedanism. Domnitorul a raspuns: „Imparate! Averea mea, cat a fost, tu ai luat-o, dar de legea mea crestina nu ma las! In ea m-am nascut si am trait, in ea vreau sa mor”. Apoi si-a incurajat fiii, zicandu-le: „Fiilor, aveti curaj! Am pierdut tot ce aveam pe lumea aceasta pamanteasca. Nu ne-au mai ramas decat sufletele, sa nu le pierdem si pe ele, ci sa le aducem curate in fata Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Sa spalam pacatele noastre cu sangele nostru!” Apoi au fost omorati prin decapitare, primind moarte martirica. Trupurile au fost aruncate in mare, fiind recuperate si ingropate de crestini in biserica manastirii „Maicii Domnului” din Insula Halki, aproape de Istanbul.

Cu prilejul praznuirii Sfintilor Martiri, sambata, 16 august, incepand cu ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfanta Liturghie la manastirea „Sfantul Ioan Casian”, asezamant monahal care are si hramul Sfintii Brancoveni.

Biroul de Comunicare

.
Pe aceeaşi temă

14 August 2014

Vizualizari: 769

Voteaza:

Sfintii Martiri Brancoveni sarbatoriti la Manastirea Sfantul Ioan Casian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE