Sfintii Trei Ierarhi - Hramul catedralei mitropolitane a Timisoarei

In aceasta sambata, 30 ianuarie, catedrala mitropoliatana a Timisoarei isi va cinsti patronii spirituali, pe Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan. Acesta este primul hram al catedralei, ales in anul 1946 cand Patriarhul Nicodim in prezenta Maiestatii Sale Regele Mihai I a sfintit acest locas de cult ridicat cu truda timp de 10 ani in vreme de razboi.

Declarata monument de arta pentru arhitectura, pictura si sculptura ei si inaltata la incrucisarea celor mai importante artere de circulatie din oras, catedrala mitropolitana impresioneaza prin dimensiunile ei, prin gratia liniilor cat si prin invelisul de tigla smaltuita care straluceste de departe in razele soarelui. Interiorul are maretia impresionantelor catedrale ale lumii, care te copleseste prin grandoarea si splendoarea lor, dar te indeamna in acelasi timp spre evlavie si meditatie. Constructia propriu-zisa a catedralei a inceput in anul 1936 prin sfintirea pietrei fundamentale de catre episcopul Andrei Magieru al Aradului.

Au fost necesari cinci ani de munca intensa pana la ridicarea tuturor lucrarilor de arhitectura, suprafata construita cuprinzand 1.542 m, iar volumul in jur de 50.000 mc, capacitatea fiind estimata la aproximativ 5.000 de credinciosi. O atentie speciala merita cele sapte clopote al caror sunet impresioneaza prin rezonanta neobisnuita care se aude pe tot cuprinsul orasului. In toamna anului 1946, dupa zece ani de efort, noul lacas al Domnului, impodobit cu cele mai bune si mai alese opere astepta solemnitatea tarnosirii si incredintarii cultului pentru care a fost destinat. A fost aleasa ziua de 6 octombrie 1946 ca zi a marelui praznic al ortodocsilor din Banat. La aceasta mare procesiune a participat insusi patriarhul Nicodim Munteanu, Regele Mihai I-ul, alaturi de intreg episcopatul Mitropoliei Ardealului si reprezentanti din toate colturile pamantului romanesc.

In interior, catedrala a fost imbogatita cu moastele mitropolitului Iosif cel Nou, care au fost stramutate de la manastirea Partos in anul 1956. Din initiativa mitropolitului Nicolae al Banatului, s-a hotarat inca din anul 1962 organizarea unei colectii care sa cuprinda arta religioasa veche din Banat, adapostita in subsolul din incinta catedralei. Partea de subsol dinspre altar cuprinde necropola mitropolitilor Banatului. Primul mitropolit inhumat aici a fost Vasile Lazarescu (1947-1961). Intre anii 2003-2006 pictura catedralei mitropolitane a fost desprafuita, redandu-i-se stralucirea originala. Asa cum se prezinta astazi, pictura si sculptura catedralei mitropolitane dezvaluie privirilor un tot unitar axat pe filonul traditiei artistice romanesti, dar inainte de toate reliefeaza talentul si arta celor ce au trudit la infrumusetarea acestui maret locas de cult.

Totdodata mai amintim ca al doilea hram al catedralei este serbat in data de 15 septembrie in ziua de praznuire a Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos. Cu ocazia hramului inchinat Sfintilor Trei Ierarhi, slujbele religioase vor incepe vineri seara de la ora 17 prin slujba vecerniei cu litie, continuind sambata dimineata de la ora 7 cu slujba utreniei, la ora 9,30 cu slujba arhiereasca a Sfintei Liturghii si incheind seara de sambata cu slujba vecerniei urmata de concertul coral sustinut de corul catedralei mitropolitane dirijat de catre preotul Dan Dragomir.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

29 Ianuarie 2010

Vizualizari: 720

Voteaza:

Sfintii Trei Ierarhi - Hramul catedralei mitropolitane a Timisoarei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE