Sfintii Trei Ierarhi, praznuiti la Oradea

In ziua praznuirii Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur - ocrotitorii invatamantului teologic din intreaga lume ortodoxa, 30 ianuarie 2013, Preasfintitul Parinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat in mijlocul profesorilor si al elevilor de la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu", in cladirea de pe strada Republicii, nr. 48, din Oradea, savarsind Sfanta Liturghie arhiereasca in Paraclisul cu hramul "Sfantul Ierarh Niceta de Remesiana", in sobor de preoti si diaconi.

Celebrarea liturgica, prilejuita de aceasta sarbatoare, se inscrie intr-un arc peste timp, reinnodand circuitul liturgic intrerupt in acest loc de vicisitudinile istoriei, in anul 1948, cand autoritatile comuniste au confiscat actuala cladire a Liceului Ortodox, care apartinea odinioara Academiei Teologice din Oradea Mare. Academia a avut un Paraclis de rugaciune care, la inceputul acestui an scolar, a fost reamenajat exact pe locul vechiului Paraclis al Academiei Teologice, pentru a potoli setea de rugaciune a tinerilor elevi teologi. A fost prima Sfanta Liturghie arhiereasca savarsita in acest paraclis reinnoit, dupa peste 64 de ani.

Daca in aceasta cladire recent redobandita de Episcopia Oradiei, dupa multe obstacole si incercari, s-a amenajat sumar un Paraclis de rugaciune, dupa doar un semestru scolar, Bunul Dumnezeu a ajutat si a randuit ca Paraclisul sa fie impodobit cu un frumos iconostas, precum si cu alte obiecte de cult, care sporesc frumusetea si bogatia podoabei casei lui Dumnezeu, unele daruite de catre Preasfintitul Parinte Sofronie.

In cuvantul ocazional rostit, Preacucernicul Parinte Radu Rus, directorul Liceului Ortodox, a aratat semnificatia momentului pe care il traieste aceasta scoala, multumind lui Dumnezeu si tuturor acelora care ii poarta de grija, in special Chiriarhului Oradiei, care, in urma cu cinci ani, in 2007, a deschis drumul acestei scoli si care, de atunci si pana astazi, se ingrijeste ca ea sa se consolideze, sa se dezvolte si sa-si gaseasca un loc meritat in randul scolilor din judetul Bihor.

In cuvantul de invatatura rostit, Chiriarhul Oradiei, a subliniat ca: „Sfintii Trei Ierarhi vor ramane modele si lumina inaintea oamenilor, pentru ca toti auzind despre faptele si viata lor, si citind scrierile lor, sa se lumineze cu lumina dreptei credinte si sa ii ia ca modele in viata."

"De aceea, sa nu ne limitam in a-i serba odata pe an, la 30 ianuarie, ci sa-i cinstim citindu-le operele si inspirandu-ne neincetat din scrierile lor, in viata noastra de zi cu zi, ca izvoare nesecate ale inspiratiei in lucrarea pastorala pe care o avem de implinit in slujirea lui Dumnezeu si a semenilor."

"Atat de tare au stralucit luminile acestor mari Sfinti Ierarhi, incat nu putem vorbi de cultura si civilizatie europeana crestina fara aportul lor, unic si extraordinar. Ei sunt cei care au imbisericit filosofia greaca, trecand dincolo de barierele mintii umane cazute in pacat, innobiland termenii filosofiei grecesti antice, astfel incat intreaga gandire teologica ce s-a dezvoltat ulterior, a avut la baza opera unica si irepetabila a Sfintilor Trei Ierarhi."

"Sa incercam, pentru timpul acesta in care traim, sa punem in aplicare invitatia Mantuitorului Iisus Hristos: „Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, ca vazand ei faptele voastre cele bune, sa preamareasca pe Tatal vostru Cel din ceruri”, ceea ce presupune o lupta de zi cu zi, un efort constant, fara de care nimeni nu poate ajunge in viata lui departe. Si prin lectura operelor Sfintilor Trei Ierarhi, se poate ajunge foarte departe in viata cea duhovniceasca, adica aproape de Dumnezeu, acolo unde se afla si Sfintii Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie si Ioan."

La aceasta sarbatoare a ocrotitorilor invatamantului teologic au participat numerosi elevi, profesori, parinti, dar si alti invitati, precum si simpli credinciosi, care au adus lauda si preamarire lui Dumnezeu Care "minunat este intru Sfintii Sai".

Dupa incheierea Sfintei Liturghii, elevii corului "Diacon Nicolae Firu", al Liceului Ortodox, dirijati de arhid. prof. Stefan Lakatos, au sustinut, in sala festiva, un microrecital de piese religioase si laice, impartasind celor prezenti bucuria ce izvoraste din lauda adusa Preasfintei Treimi.

Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi constituie punctul culminant al manifestarilor legate de Zilele Scolii, manifestari care au debutat la inceputul acestei saptamani, urmand a se finaliza joi, 31 ianuarie, cu un simpozion intitulat "Bihoreni ilustri".

Pr. Prof. Alin Sonea
Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

01 Februarie 2013

Vizualizari: 601

Voteaza:

Sfintii Trei Ierarhi, praznuiti la Oradea 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfintii trei ierarhi

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE