Sfintire de noi antimise la Alba Iulia

In Catedrala Arhiepiscopala din Alba Iulia, dupa slujba Sfintei Liturghii, au fost sfintite astazi, 03 mai, noile antimise pentru protopopiatele Reghin, Ludus, Sighisoara, Blaj, Tarnaveni si Targu Mures ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, randuiala oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu, acestea urmand a fi daruite tuturor parohiilor din eparhia noastra.

Antimisul este o bucata de panza de in sau matase avand o forma dreptunghiulara, pe care este imprimata icoana Punerii in mormant a Mantuitorului. In antimis se gasesc cusute particele de Sfinte Moaste. Pe Antimis se pun Potirul si Discul in timpul Liturghiei si numai pe el se face sfintirea Darurilor. Fara antimis nu se poate savarsi Sfanta Liturghie. In biserica, acesta se pastreaza in altar, pe Sfanta Masa, sub Sfanta Evanghelie. Sfantul antimis simbolizeaza giulgiul in care a fost infasurat trupul Mantuitorului cand a fost pus in mormant.

Sfantul antimis este sfintit, semnat si dat de episcopul locului, indicandu-se parohia si biserica unde a fost dat spre slujire, cu hramul acesteia. Atunci cand episcopul se schimba, antimisele vechi (semnate de episcopul precedent) sunt retrase si noi antimise sunt sfintite si distribuite parohiilor de catre noul episcop.

Slujba de sfintire a antimiselor este identica, in ce priveste continutul, cu cea a sfintirii altarului, intrucat antimisul sta pe masa sfantului altar.

Sursa: Radio Reintregirea
 

Pe aceeaşi temă

04 Mai 2012

Vizualizari: 322

Voteaza:

Sfintire de noi antimise la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul antimis

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE