Sfintirea Bibliotecii Sfantului Sinod de la Manastirea Antim

Palatul Sfantului Sinod de la Manastirea Antim, locul actual al Bibliotecii Sfantului Sinod, isi sarbatoreste anul acesta centenarul. Pentru a marca aceasta aniversare, duminica, 28 octombrie 2012, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses si Eghina au binecuvantat noua sala de lectura Mitropolit Primat Atanasie Mironescu.

Dupa oficierea slujbei de sfintire actul aniversar a fost citit de catre Preacuviosul Parinte Arhimandrit Policarp Chitulescu, Consilier Patriarhal si Directorul Bibliotecii Sfantului Sinod care a precizat ca ‘acest act aniversar a fost redat si intr-o forma mai durabila fiind inscriptionat pe o placa de marmura cu litere aurite care a fost plasata la intrarea in cadire spre aducere aminte si spre continuarea ostenelilor inaintasilor nostri’.

In continuare, in semn de apreciere si binecuvantare pentru sprijinul acordat renovarii si dotarii Bibliotecii Sfantului Sinod Patriarhul Romaniei i-a acordat ordinul Sanctus Stephanus Magnus domnului arhitect Ion Florescu.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a rostit un cuvant prin care a evidentiat latura istorica a cladirii.

„Dorim sa exprimam pretuirea pentru aceasta biblioteca renovata in ceea ce priveste spatiile si in acelasi timp scoate in evidenta prin faptul ca au fost expuse in aceasta biblioteca de alaturi si gramatele sinodale pentru intronizarea patriarhilor Romaniei si de asemenea tabloul lor. Este o casa foarte simbolica pentru ca a fost construita intre anii 1910-1912 si sfintita in 1912, iar suma de bani provenea de la Casa Bisericii, in timpul ministrului Spiru Haret. Lucrurile s-au facut temeinic si alert, deoarece se simtea nevoia unui sediu pentru Sfantul Sinod. In vremea aceea sinodul era mai mic. Erau doar ierarhii din Tara Romaneasca si Moldova. Sfintirea pietrei s-a facut in timpul mitropolitului primat Atanasie Mironescu, iar sfintirea cladirii in timpul mitropolitului Conon Aramescu Donici. De aceea, una dintre sali se numeste Mitropolitul Primat Atanasie Mironescu, iar cealalta Mitropolitul Primat Conon Aramescu Donici.

Pentru un nou inceput al Bibliotecii Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oferit mai multe volume, printre care se afla si Slujba Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, iar pentru cei prezenti a daruit iconite cu icoana Sfantului Nectarie de la Eghina.

Directorul Bibliotecii Sfantului Sinod a prezentat albumul aniversar cu istoria palatului in text si imagini precizand ca ‘aniversarea a 100 de ani de la inaugurarea Palatului Sfantului Sinod ne invita la o retrospectiva asupra evenimentelor care au avut loc in aceasta cladire simbolica si aceste momente au fost surprinse intr-un frumos album […] Albumul este bilingv, deoarece este tradus si in limba engleza”.

De asemenea, Parintele Arhimandrit Policarp Chitulescu a multumit Patriarhului Romaniei pentru grija si ajutorul acordat si i-a oferit o gravura originala cu aceasta cladire simbol, iar IPS Efrem o gravura pentru aducere aminte a acestui moment.

La eveniment au participat ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, personalitati si alti invitati.

Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

29 Octombrie 2012

Vizualizari: 993

Voteaza:

Sfintirea Bibliotecii Sfantului Sinod de la Manastirea Antim 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE