Sfintirea bisericii de lemn din Covasna

In prezenta a sute de credinciosi, pe 4 noiembrie 2012 a avut loc sfintirea bisericii de lemn din Covasna, cu Hramul „Izvorul Tamaduirii”, situata in zona Hotelului Montana.

Slujba de sfintire a fost oficiata de IPS Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasna si Harghita, cel ce a inteles dorinta arzatoare a preotului paroh Irimia Cristian Vlad de a ridica, in aceasta zona, o „Casa a Domnului”, si l-a sprijinit in demersul sau. „O mare bucurie a pogorat bunul Dumnezeu in sufetul meu si sufletele dumneavoastra, deoarece astazi a aprins si a atarnat candelabrul vremelniciei, de bolta vesniciei.

Mi-am dorit sa fac aici o biserica, iar Domnul a randuit ca aceasta sa fie ridicata pe acest loc inalt, caci asa cum in vechime oamenii isi construiau cetati pe locuri inalte si se retrageau acolo, cand erau la necaz si restriste, si in zilele noastre omul trebuie sa urce acest deal al Golgotei pentru a scapa, in aceasta biserica, de necazurile vietii” a spus preotul Irimia Cristian Vlad.

In cuvantul rostit in fata celor prezenti, IPS Ioan Selejean a vorbit credinciosilor despre truda mesterilor care au construit acest lacas de cult, in frunte cu fratele Vasile, „ale carui maini poarta urmele fiecarui stalp, iar fiecare grinda nu a fost cioplita ci a fost mangaiata de mainile si de mintea acestui om”. De-a lungul vietii sale, fratele Vasile a construit sase biserici, din temelie, si a restaurat alte 56.

Interiorul noii biserici din Covasna si catapeteasma au fost infrumusetate cu 57 de icoane pictate si donate de Kornelia si Matei Schinteie, mesteri iconari din localitate. Dupa oficierea slujbei de sfintire, toti cei prezenti la sfanta slujba au avut posibilitatea sa treaca prin altar, inclusiv femeile. IPS Ioan Selejean a multumit credinciosilor „pentru modul exemplar in care au intrat in altar”, tinand cont de faptul ca in alte parti din tara, la astfel de momente lumea se calca in picioare, uitand de credinta si de rugaciune.

Sfintirea picturii si bisericii de lemn din statiunea Covasna, ce a avut loc Duminica, reprezinta un eveniment de o importanta deosebita pentru toti credinciosii – localnici si nu numai. Toti cei prezenti au avut posibilitatea sa admire cele 44 de icoane, de diferite dimensiuni, pictate pe catapeteasma, precum si pe cele treisprezece care infrumuseteaza peretii interiori ai lacasului de cult. Toate icoanele realizate de familia Matei si Maria Kornelia Schinteie, mesteri iconari din Covasna, au fost donate noii biserici, in semn de multumire pentru „minunea Dumnezeiasca” ce s-a infaptuit in orasul in care locuiesc.

„Nu am putut ramane indiferenti la nevoile acestei biserici, la nevoile comunitatii noastre de crestini ortodocsi, din statiunea Covasna. Am dorit din toata inima sa participam si noi, cu munca noastra, la realizarea acestui lacas sfant, deoarece prin aceasta aducem multumire lui Dumnezeu pentru ajutorul pe care ni l-a dat; aceasta este ratiunea acestei donatii, ci nu spre slava noastra personala”, ne-a spus Matei Schinteie.

Acesta a mentionat faptul ca pictura din interiorul Bisericii cu hramul Izvorul Tamaduirii din Covasna este realizata cu tehnica tempera vernisata, in stil bizantin, cu influente din arta bizantina sarbeasca si greaca. Mesterul iconar ne-a spus ca icoanele sunt grupate in mai multe registre, cele imparatesti sunt cele mai mari, apoi urmeaza praznicarele, apostolii si crucea de deasupra catapetesmei care are in stanga si in dreapta icoanele Sf. Ioan Evanghelistul si a Maicii Domnului, acestea fiind obigatorii intr-o catapeteasma. De asemenea, Matei Schinteie a precizat ca impreuna cu sotia sa Maria Kornelia au realizat si o icoana a Sfintei Treimi, cea mai mare din zona in opinia lor, desi in unele lacase de cult aceasta nu se regaseste. Potrivit acestuia, pictura a fost realizata intr-un an si jumatate. „Lucrarile au fost complexe, mai ales praznicarele care au foarte multe personaje carora trebuie sa le dam finetea si expresia fetelor. La nici un personaj nu e intamplator, fiecare are o stare sufleteasca in icoana, pe care noi trebuie sa o redam. Toate icoanele din lume sunt opere de arta sacra”, ne-a marturisit Matei Schinteie.

In calitate de localnici, dar si de mesteri iconari, Kornelia si Matei Schinteie au tinut sa multumeasca I.P.S.
Ioan Selejan, Arhiepiscop de Covasna si Harghita precum si Parintelui Irimia Cristian Vlad care au avut incredere in mestesugul lor si i-au sprijinit in activitatea pe care au desfasurat-o.

Maria Graur

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1004

Voteaza:

Sfintirea bisericii de lemn din Covasna 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfintire biserica covasna

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE