Sfintirea Bisericii Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Parohia Rusanesti

Duminică, 17 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Rusănești, Protopopiatul Drăgășani.

Părintele Arhiepiscop a fost întâmpinat de oficialitățile locale, preoții din comunitate și de mulțime de credincioși și pelerini care au participat la sărbătoarea bisericii. Slujba de sfințire a început în fața bisericii unde Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a citit rugăciunea lui Solomon de la sfinţirea Templului din Ierusalim (III Regi VIII, 22-31), în care se cere lui Dumnezeu: „să fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea spre casa aceasta şi, oricâte vor cere în locul acesta, să asculţi din locul locuinţei Tale celei din cer (…) şi milostiv să le fii lor”. A urmat apoi ritualul înconjurului bisericii cu cele trei popasuri marcate tot de trei lecturi evanghelice și însemnarea în forma Sfintei Cruci însoțită de rostirea cuvintelor „se târnoseşte biserica aceasta cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil prin stropire cu apă sfinţită şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir!”.

În locașul de cult, după aşezarea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, a urmat sfinţirea bisericii în interior, după care strana a cântat „această casă Tatăl a zidit-o; această casă Fiul a întărit-o; această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfinţit sufletele noastre”.

După slujba de sfințire, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, în locașul de cult.

În cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor, Chiriarhul Râmnicului a precizat că „odată cu sfinţirea locașului închinat lui Dumnezeu, are loc şi sfinţirea sufletelor noastre. Trăim cu adevărat momente de înălțare duhovnicească și pentru aceasta trebuie să aducem slavă lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să fim părtași la acest moment deosebit din viața parohiei. Pentru bucuria sărbătorii prilejuite de sfințirea noii bisericii, toți credincioșii ortodocși prezenți la acest eveniment primesc binecuvântarea să intre în Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă din Altar, fiecare rugându-se lui Dumnezeu să sfințească viața lui așa cum a fost sfințită biserica nouă”.

Sursa: arhiepiscopiaramnicului.ro

18 Septembrie 2017

Vizualizari: 480

Voteaza:

Sfintirea Bisericii Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Parohia Rusanesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE