Simpozion dedicat mitropolitului Bartolomeu Anania, la Suceava

Asociatia Scolara Suceveana pentru Educatie si Dezvoltare, Fundatia „Mitropolitul Bartolomeu” din Cluj-Napoca, in parteneriat cu Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, Asociatia Miseno si Fundatia Social Culturala Victoria Suceava, organizeaza in perioada 24-25 ianuarie 2014 Simpozionul national cu tema „Valori nationale cuprinse in creatia Mitropolitului Bartolomeu Anania”, editia I.

Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava va gazdui in perioada 24-25 ianuarie 2014, Simpozionul „Valori nationale cuprinse in creatia Mitropolitului Bartolomeu Anania”, editia I. Manifestarea va avea loc cu prilejul implinirii a trei ani de când vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu a plecat la cele vesnice. Deschiderea evenimentului se va bucura de prezenta Inaltpreasfintitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, care este presedinte de onoare al Comitetului stiintific si care a avizat lucrarile ce vor fi prezentate la simpozion. Din comitetul stiintific de la Suceava mai fac parte diac.

prof. dr. Bogdan Hrisca, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortotox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” din Suceava, arhim. prof. drd. Grichentie Natu de la Seminarul Ortodox din Suceava, prof. univ. dr. Mircea Diaconu de la Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii a Universitații „Stefan cel Mare” Suceava, conf. univ. dr. Luminița-Elena Turcu, decanul Facultații de Litere si Stiințe ale Comunicarii, conf. univ. dr. Sabina Finaru de la Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii, conf. univ. dr. Niculina Iacob, de la Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii, si lect. univ. dr. Monica Bilauca, de la Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii. Din Comitetul stiintific de la Cluj vor face parte prof. univ. dr. Aurel Sasu, critic si istoric literar, pr. Bogdan Ivanov, consilier cultural al Mitropoliei Clujului, Crisanei si Maramuresului, administrator al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofana de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Cluj-Napoca, lect. dr. Radu Preda de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Cluj-Napoca, Cosmina Timoce Mocanu, cercetator stiintific la Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române” din Cluj-Napoca si pr. prof. dr. Stefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Cluj-Napoca. Pe parcursul simpozionului, o parte dintre membrii Comitetului stiintific vor avea interventii pe tema „Valori nationale cuprinse in creatia Mitropolitului Bartolomeu Anania”. Simpozionul va avea doua sectiuni: „Biserica si societate” (activitatea misionara inainte si dupa detentie, activitatea misionara internationala, spiritul civic conturat in activitatea mitropolitului Bartolomeu Anania) si „Literatura” (poezie, proza, teatru, traduceri). In cadrul manifestarilor de pe 24 ianuarie vor fi sustinute momente muzicale de membrii corului Seminarului Teologic Ortodox din Suceava. Sâmbata, 25 ianuarie, la ora 10:00, la Manastirea Dragomirna din judetul Suceava va fi oficiat Parastasul pentru mitropolitul Bartolomeu Anania.

Aproape doua decenii de slujire arhiereasca
Mitropolitul Bartolomeu s-a nascut in localitatea Glavile din județul Vâlcea, la 18 martie 1921. A urmat scoala primara in localitatea natala, dupa care a studiat la Seminarul Central din Bucuresti, apoi la Facultatea de Medicina si la Conservatorul din Cluj, la Facultatea de Teologie din Bucuresti si la Academia Teologica "Andreiana" din Sibiu, unde a obținut licența in 1948. A fost tuns in monahism la Manastirea Antim din Bucuresti, la 2 februarie 1942, si hirotonit ierodiacon la 15 martie 1942. A fost asistent la catedra de Istorie bisericeasca universala de la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, intre anii 1950 - 1951, decanul Centrului de indrumare misionara si sociala a clerului de la Curtea de Arges, intre 1951 - 1952, si directorul Bibliotecii patriarhale, in perioada 1952 - 1958. A facut mai mulți ani de inchisoare in timpul Regimului Comunist (1958 - 1964). Intre anii 1965 - 1976 a indeplinit mai multe funcții in cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe din America. La 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, iar la 7 februarie 1993 a fost hirotonit arhiereu si instalat in Catedrala arhiepiscopala din Cluj-Napoca. In data de 2 martie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat pe Arhiepiscopul Bartolomeu la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, fiind instalat ca mitropolit la 25 martie 2006, de catre vrednicul de pomenire patriarh Teoctist. A fost un cunoscut prozator si poet, publicând si articole cu caracter teologic, predici, note si comentarii in revistele centrale bisericesti: "Glasul Bisericii", "Mitropolia Olteniei", buletinul si calendarul "Credinta" din Detroit, "Renasterea" de la Cluj, s.a. Pe 31 ianuarie 2011 a plecat la Domnul, fiind inmormântat in cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.


Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.

23 Ianuarie 2014

Vizualizari: 897

Voteaza:

Simpozion dedicat mitropolitului Bartolomeu Anania, la Suceava 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE