Simpozion de drept canonic la Manastirea Caraiman

La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“ al Mănăstirii Caraiman din localitatea prahoveană Buşteni, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-a desfăşurat, în 16-17 noiembrie, un simpozion internaţional de drept canonic cu tema „Bunurile Bisericii: ieri şi astăzi“. La simpozion au participat specialişti în drept, laici şi teologi, din România, Grecia şi Rusia.



Simpozionul a fost organizat de Cancelaria Sfântului Sinod şi a avut un dublu scop: „comemorarea profesorului canonist Iorgu Ivan, de la a cărui naştere se împlinesc 115 ani, şi efectuarea unei analize, împreună cu specialişti de drept, teologi şi laici, atât din ţară, cât şi din străinătate, a regimului juridic al bunurilor bisericeşti, în trecut şi prezent“, ne-a comunicat George Grigoriţă, consilier patriarhal în cadrul Cancelariei Sfântului Sinod. Lucrările simpozionului au început în după-amiaza zilei de duminică, 16 noiembrie, cu o seară comemorativă dedicată vieţii, activităţii şi operei profesorului canonist Iorgu Ivan (1899-2001). Reputatul profesor de drept canonic a fost evocat de către pr. prof. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, pr. prof. Nicolae Necula, pr. Alexandru Moţoc, Codruţa Cruceanu, nepoata profesorului Iorgu Ivan, şi pr. Marius Iovan.

Luni-dimineaţă, pe 17 noiembrie, cu ocazia împlinirii a 115 ani de la naşterea profesorului Iorgu Ivan, participanţii la simpozion au săvârşit un Parastas pentru odihna sufletului acestuia, la care au participat şi membrii familiei marelui profesor. După slujbă au început lucrările simpozionului, cu citirea referatelor ştiinţifice. Din partea Bisericii Ortodoxe a Greciei a participat părintele arhimandrit Grigorios Papathomas de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Atena, care a vorbit despre „Prescripţiile canonice referitoare la bunurile bisericeşti şi regimul lor actual în Grecia“. Din partea Bisericii Ortodoxe Ruse a participat părintele profesor Alexandru Zadornov, prorector al Academiei Teologice din Moscova, care a vorbit despre „Dreptul la proprietate al Bisericii Ortodoxe Ruse în ultimii 100 de ani (1914-2014)“.

În cadrul aceleiaşi sesiuni de comunicări ştiinţifice au continuat să lectureze referatele participanţii din România. Astfel, pr. prof. Constantin Rus de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad a vorbit despre „Statutul bunurilor bisericeşti după dreptul canonic“, pr. conf. Irimie Marga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu a vorbit despre „Problema subiectului dreptului de proprietate în Biserică“, conf. Adriana Almăşan de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti a vorbit despre „Apărarea proprietăţii Bisericii prin mijloace specifice“, lect. Doru Trăilă de la aceeaşi facultate a vorbit despre „Dreptul de proprietate intelectuală ca bun al Bisericii“, lect. Emilian Roman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi a vorbit despre „Reflectarea normelor canonice în legislaţia bisericească actuală în privinţa patrimoniului bisericesc“, iar lect. Mihai Constantinescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a vorbit despre „Personalitatea juridică şi capacitatea civilă a Bisericii privind dreptul de administrare a patrimoniului“.

După-amiază, în cadrul ultimei sesiuni de comunicări au lecturat referate pr. Ionuţ-Gabriel Corduneanu, vicar-administrativ al Patriarhiei Române („Regimul juridic al locaşurilor de cult“), arhim. lect. Veniamim Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor („Dreptul de proprietate al Bisericii în Republica Moldova“), pr. lect. Nicolae Coriolan Dura de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia („Bunurile Bisericii: tentaţia societăţii secularizate“), lect. Marius Harosa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca („Circulaţia juridică a imobilelor potrivit Noului Cod Civil. Regimul liberalităţilor în scop pios“), lect. George Grigoriţă („Dreptul de administrare al bunurilor Bisericii. Prevederi canonice şi realităţi ecleziale actuale“), pr. Cosmin Panţuru („Acomodarea dintre normele bisericeşti şi legile civile în privinţa bunurilor de patrimoniu cultural naţional cu caracter ecclesiastic“) şi Daniel Filimon („Dreptul de proprietate al monahilor. Prevederi canonice şi statutare şi raportul acestora cu legislaţia civilă în vigoare din România“).

Pr. Eugeniu Rogoti

Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

18 Noiembrie 2014

Vizualizari: 796

Voteaza:

Simpozion de drept canonic la Manastirea Caraiman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE