Simpozion International de Arheologie si Istorie la Caransebes

Între 21 şi 24 februarie, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Ministerului Culturii și Identității Naționale, organizează ediţia cu numărul 43 a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie „In Memoriam Constantini Daicoviciu”

Deschiderea oficială la care a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a avut loc miercuri, 22 februarie, începând cu ora 10, prin cuvântul de salut adresat de oficialități, după care prof. dr. Mihai Bărbulescu, membru corespondent al Academiei Române a susținut o conferinţă. Tema din acest an a acestei manifestări este „Granița în istorie din cele mai vechi timpuri până în perioada contemporană”.

Referindu-se la tema propusă Preasfințitul Părinte Lucian a subliniat „Dacă istoria și geografia au avut și au granițe naturale sau impuse, din punct de vedere spiritual, mai ales noi creștinii nu putem să vorbim de granițe și de frontiere, atunci când ne referim la Cuvântul lui Dumnezeu, la Sfânta Scriptură și la morala creștină. Știm cu toții că atât dogmatic, cât și istoric creștinii au avut multe controverse și dispute, dar niciodată Scriptura și morala creștină nu au avut limite și indiferent de confesiune și etnie ele sunt mereu valabile și actuale. Hristos este Cel care împarte istoria în două, epoca înainte de Hristos și epoca după Hristos. Mântuitorul a împărțit istoria pentru ca să ne unească pe toți în Împărăția Sa.”

La acest eveniment au participat și domnul Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, precum și oameni de cultură din localitate. Noutatea din acest an este conferită de prezența la acest simpozion a Comisiei Naționale de Arheologie, care, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, a organizat dezbatarea „Câți Suntem?”, un demers al Comisiei Naționale de Arheologie pentru arheologie publică, moderată de președintele CNA dr. Ovidiu Țentea.

Tot miercuri, în incinta muzeului au fost vernisate expoziţiile „Radu Florescu”, prezentată de prof. univ. dr. Ioan Opriş, şi o alta de arheologie, în cadrul căreia colectivul de specialitate al instituţiei caransebeşene a prezentat ultimele descoperiri tematice din Caraş-Severin.

În programul acestei acțiuni culturale de amploare este prevăzut ca în zilele de miercuri, 22 februarie și joi, 23 februarie să fie alocat susținerii de conferințe și comunicări legate de tema mai sus menționată. La acest eveniment ştiinţific sunt prezenți un număr record de participanţi, istorici şi cercetători de la centre universitare din ţară şi din străinătate: Serbia, Franţa, Polonia, Bulgaria, Croaţia și Italia, alături de specialişti din muzee şi centre de cercetare din țară. Prin numărul de participanţi şi prin valoarea comunicărilor, această manifestare este cea mai importantă reuniune ştiinţifică din partea de vest a ţării.

Manifestarea se va încheia vineri, 24 februarie, printr-o excursie tematică pe traseul: Caransebeș - Zăvoi - Ulpia Traiana Sarmizegetusa - Orlea Sântămăria - Costești - Sarmizegetusa Regia (Grădiștea de Munte).

Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

23 Februarie 2017

Vizualizari: 595

Voteaza:

Simpozion International de Arheologie si Istorie la Caransebes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE